Παρασκευή

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΔ Ή ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο "ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ" 26 Ιανουαρίου 2015: Ποια θα είναι επόμενη ημέρα της Δεξιάς στην Ελλάδα

Εννέα ημέρες πριν τις εκλογές και όλα δείχνουν πώς η ΝΔ θα υποστεί μία βαριά ήττα. Στις 26 Ιανουαρίου θα βρεθεί να είναι βαριά πληγωμένη από την πολιτική που επέλεξε να ασκήσει ο Αντώνης Σαμαράς από το 2012 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς επίσης και από την προεκλογική εκστρατεία που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χάραξε με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγεί τις εξελίξεις και η ΝΔ να… ακολουθεί.
Είναι, ομολογουμένως, σπάνιο φαινόμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει την προεκλογική ατζέντα και το κυβερνών (πόσο μάλλον κόμμα εξουσίας) να τρέχει πίσω του μέσω της Μαρίας Σπυράκη να διαψεύδει, να σχολιάζει και να καταγγέλλει κάθε θέση, δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για κατάντια» παραδέχονται στελέχη της ΝΔ που εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την πολιτική και την τακτική του Αντώνη Σαμαρά.
Πρόκειται για την ίδια πολιτική που διέσπασε τη Δεξιά. Ο Α. Σαμαράς με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εξουσία προκάλεσε ένα βαρύτατο τραύμα στη Δεξιά παράταξη το οποίο δύσκολα μπορεί να επουλωθεί. Η ΝΔ καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά, αν και φαίνεται να ενισχύεται ο δικομματισμός, με τους δεξιούς ψηφοφόρους να την ψηφίζουν σε ένα ποσοστό 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 να στηρίζει της Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Προκάλεσε στη Δεξιά παράταξη την πρώτη σοβαρή διάσπαση ο Αντώνης Σαμαράς οδηγώντας μάλιστα πολλούς ψηφοφόρους στο να στηρίξουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτά τα 2/3 των ψηφοφόρων της Δεξιάς παράταξης θα ψηφίσουν ΝΔ για να σταματήσουν την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα έρχεται ο λογαριασμός της πολιτικής του μνημονίου, της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάγνισε και των φόρων τύπου «χαράτσι» και ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι διέλυσαν τη μεσαία τάξη και έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Την επαύριον των εκλογών, στις 26 Ιανουαρίου, η Δεξιά παράταξη θα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο, ιστορικό στοίχημα. Αυτό της συνένωσης. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να ενώσει την παράταξη. Άλλωστε είναι αυτός, όπως ειπώθηκε, που τη διέσπασε. Αν δεν υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο η ΝΔ δεν πρόκειται να ξαναπάρει εκλογές. Θα πάθει ότι έπαθε και το ΠΑΣΟΚ.
Αν αποφυλακιστεί η ηγεσία και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής η ΝΔ έχοντας υποστεί μία ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα μετράει μήνες, γιατί ο Λαϊκός Σύνδεσμος είναι ένα ακτιβιστικό κίνημα με δυναμική που θα μπορέσει να εκφράσει ισχυρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.
Το στημένο κατηγορητήριο σε βάρος της Χρυσής Αυγής και οι πολιτικές διώξεις «μπετονάρισαν» ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων ικανό να αναδείξει το κόμμα σε τρίτο.
Αυτό, το ποσοστό δηλαδή της Χρυσής Αυγής ούτως ή άλλως η ΝΔ πρέπει να το θεωρεί χαμένο. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να «επαναπατρίσει» τους δεξιούς ψηφοφόρους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΛΑΟΣ ή ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο κάποιοι για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του ΕΝΦΙΑ και των υπολοίπων φόρων.
Τα στελέχη που επιχειρούν να βγουν… μπροστά αυτή την περιόδο, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που κάνει γεύματα βουλευτών με φόντο την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά συνένωση μπορούν να προκαλέσουν.
Η κ. Μπακογιάννη ξεκίνησε το 2009 με όλα τα ατού δικά της και δεν κατάφερε να κερδίσει την αρχηγία του κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ. Θα αναλάβει και τώρα τα ηνία της; Με ποια προυπόθεση άραγε; Να τη μετατρέψει σε Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα που ίδρυσε όταν διαγράφηκε από τη ΝΔ, έλαβε ποσοστό 2,5% και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο μαντρί;
Χώρια που μία τέτοια περίπτωση θα ήταν το βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με την Δεξιά διασπασμένη θα μπορούσε να κυβερνά ανενόχλητος.
Το μείζον ερώτημα είναι να αναδειχθούν νέες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ξανά ώθηση στη Δεξιά παράταξη, να την βάλουν σε τροχιά επιβίωσης και ενότητας των ψηφοφόρων που θέλουν να εκφραστούν σήμερα μέσω αυτής αλλά η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά τους εμποδίζει.
Κάποιοι εκτιμούν πώς υπάρχουν νέες δυνάμεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατές, αλλά όταν έρθει η ώρα θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επανένωση της Δεξιάς παράταξης. Ας ελπίσουμε πώς τότε δεν θα είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: