Πέμπτη

Δεν έχουμε τρόικα, αλλά …..τετραμερές... Brussels Group



 
 
 
Δεν υπάρχει .Τέτοια βαφτίσια, ούτε ο πάπας δεν κάνει. Από κοντά σιγοντάρουν όλοι οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι …οι θεσμοί …οι θεσμοί, και οι …θεσμοί .Της μάνας τους ο…. θεσμός. Την αισχρή τοκογλυφία, και την καταστροφή της χώρας , την έκαναν …θεσμό.  

Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες των τεχνικών κλιμάκιων με συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα, παρά τη χθεσινή εικόνα εμπλοκής.

Tο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG). Τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις κι εφόσον ανακύπτουν πιο εξειδικευμένα θέματα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές θα έχουν πλέον τέσσερις εκπροσώπους, τους τρεις από ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ αλλά κι έναν από το ESM/EFSM.


Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση:


Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).


2) Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.


3) Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.


4) Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Σχολιάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα»: «Από όσο γνωρίζουμε, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται. Έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στον βαθμό που θα ζητηθεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμφωνηθεί».

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα σημείωσε: «Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ, δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στον βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει.


»Θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: