Παρασκευή

Αυτήν την Ελλάδα μας ετοιμάζουν…

Συρτάκι, ταβερνούλες, γκαρσόνια, γηροκομεία, ιατρεία γερόντων, σκουπιδιάρικα, καφενεία με ιντερνετ, υποδομές (για τους πελάτες των Δήμων) και «βαριά βιομηχανία» με γενόσημα, ιχθυοκαλλιέργειες και λαχανικά βλέπει η κυβέρνηση στην «ισχυρή Ελλάδα» της δεκαετίας 2014-2024.
Εισηγητές για το «αναπτυξιακό θαύμα» είναι το κρατικό ΚΕΠΕ, το (ελεγχόμενο από τον ΣΕΒ) ΙΟΒΕ και η εκτός Ελλάδος McKinsey.
Αυτό είναι (κατά τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη) το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για το οποίο θα ζητήσουμε στις 5 Μαΐου (από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους «εθελοντές» Γερμανούς ) 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να το χρηματοδοτήσουμε. 
Πρόκειται για σχέδιο «ταφόπλακα» της βιομηχανίας αλλά και της ενέργειας αφού ανάμεσα στις προτάσεις για ανάπτυξη η αναφερόμενη στην ενέργεια περιορίζεται μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις γνωστές (στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα) για την πολιτική και οικονομική σπέκουλα…
Η Ελλάδα εγκαταλείπει πλέον οτιδήποτε έχει σχέση με «φουγάρο μεταποίησης» παραμερίζοντας ενσυνείδητα τον χώρο της βιομηχανίας και «φιλοδοξεί» να απασχολήσει τα 2.000.000 ανέργων του 2015 με υπηρεσίες στα γηροκομεία, στα σκουπιδιάρικα στις καφετέριες και στο λιανικό εμπόριο με σουβενίρ τα γνωστά τσολιαδάκια… 
Καμία φιλοδοξία για ανάκαμψη της βιομηχανικής ή έστω της βιοτεχνικής παραγωγής. 
Καμία σκέψη για βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα.
Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα διατηρεί ακόμη βαριά βιομηχανία με αξιόλογες χαλυβουργίες, με τσιμεντοβιομηχανία, με βιομηχανία εφαρμογής ενεργειακών προγραμμάτων, με ναυπηγική βιομηχανία που μπορεί να γίνει βιώσιμη, με βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων οικοδομής, με πετρελαϊκή βιομηχανία και με σπουδαία υποδομή για χημική βιομηχανία , για λιπάσματα και συναρμολόγηση ακόμη και μεταφορικών μέσων.
Όλα αυτά όμως πουθενά δεν περιγράφονται (ως στόχοι)  στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της δεκαετίας 2014-2024. 
Το ΚΕΠΕ, ο ΙΟΒΕ και η McKinsey έβαλαν «ταφόπλακα» στην ελληνική βιομηχανία κατά τον πλέον προκλητικό τρόπο και οι κ.κ. Σαμαράς, Στουρνάρας και Χατζιδάκης αποδέχθηκαν τις προτάσεις τους και χτίζουν την «Νέα Ελλάδα» των γενοσήμων, του τουρισμού, των γηροκομείων και των σκουπιδιάρικων.
Και στην καλύτερη περίπτωση σχεδιάζουν μια «βιομηχανική Ελλάδα» με κονσέρβες, χταποδάκια καλλιέργειας και ηλιακούς θερμοσίφωνες…
Μέχρι εκεί φθάνουν τα σχέδια και η φιλοδοξία για την «βιομηχανική ανάπτυξη» μιας χώρας που αποτελούσε πάντα το βασικό τρένο επιβίβασης του εργασιακού της δυναμικού. 
«…το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε μελέτες οι οποίες δίνουν έμφαση στους κλάδους στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Τουρισμός, μεταφορές, βαμβάκι, φρούτα, ιχθυοκαλλιέργεια, γαλακτοκομικά και λάδι, γουναρικά, μάρμαρο, και είδη ένδυσης.
Το σχέδιο έχει βασιστεί και σε μελέτες του ΚΕΠΕ του ΙΟΒΕ αλλά και της McKinsey που εκτιμά ότι γενόσημα φάρμακα, υδατοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, μακροχρόνια φροντίδα και φροντίδα ηλικιωμένων, μεταφορές και logistics, διαχείριση αποβλήτων, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα είναι οι κλάδοι του μέλλοντος».
Εάν η κυβέρνηση θέλει πράγματι μια Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της απορρόφησης των 2.000.000 ανέργων του 2015 υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση.
Πλήρης κατάργηση του κράτους «επιχειρηματία» σε όλους τους τομείς και περιορισμό του μόνο στον σχεδιασμό και στον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις .
Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις που θα προσδιορίζουν θέσεις εργασίας και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ειδικό φορολογικό καθεστώς σε «κλειστές» περιοχές σημαντικών επενδύσεων.
Σταθερότητα της οικονομικής και (ιδίως) της φορολογικής πολιτικής για μια δεκαετία τουλάχιστον.
Όλα τα άλλα που αφορούν τα τσολιαδάκια και το « λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου…» δεν είναι «επενδύσεις» για απορρόφηση του τέρατος της ανεργίας ούτε ανακοπής της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: