Παρασκευή

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ , ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. BOMBA ETOIMH NA EKΡΑΓΕΙ





Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης* 



Η  λαθρομετανάστευση ,  ορίζεται ως  η συστηματική παράνομη/παράτυπη  είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών, η οποία ουσιαστικά αρχίζει για την Ελλάδα με την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων το 1989. Η καταλυτική επομένως ημερομηνία και αιτία φαίνεται να είναι, πρώτον, η κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού και δεύτερον, η δυναμική προώθηση από τη μόνη υπερδύναμη, μέσα στο νέο, ευνοϊκό γι' αυτήν διεθνές περιβάλλον, της πολιτικής της παγκοσμιο- ποίησης ως στρατηγικής και οχήματος μιας επιδιωκόμενης διεθνούς ηγεμονίας βασιζόμενης σ' ένα υπερνεοφιλελεύθερο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Η λαθρομετανάστευση δεν αποτελεί μόνο έγκλημα, αλλά μεγίστη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύγχρονη μορφή δουλείας. Αποτελεί  δε την τρίτη σε μέγεθος παράνομη δραστηριότητα απόκτησης χρημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, χαρακτηρίζεται δε ως έγκλημα υψηλού κέρδους και χαμηλού κινδύνου.

Η φτώχεια και η ανεργία, οι φυσικές καταστροφές και οι ένοπλες συγκρούσεις θέτουν τους ανθρώπους σε καταστάσεις τρωτότητας, αποδυναμώνουν ή καταστρέφουν τις οικογενειακές δομές υποστήριξης , τους μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας και αυτοάμυνας , που θα δρούσαν σε άλλες καταστάσεις ως ασπίδα κατά του δουλεμπορίου.

Η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα, που στην ουσία πρόκειται για συστηματική εισβολή-εποικισμό με την ανοχή ή νωθρότητα τόσο των αρχών όσο και μεγάλης μερίδας πολιτών, πλέον με την σοβούσα οικονομική κρίση, καθίσταται βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί και να προκαλέσει μείζονα εσωτερική αποσταθεροποίηση.

Η Τουρκία σταθερά τα τελευταία χρόνια παραμένει η βασική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και για ευνόητους λόγους κάθε συνεργασία θεωρείται εκ των προτέρων τουλάχιστον προβληματική. Η γείτων χώρα πρέπει να πιεσθεί σχετικά από τη διεθνή κοινότητα και δη από την ΕΕ.  
Η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ αναγκάζει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει μοναχική και αδύναμη ένα τεράστιο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί πραγματικής Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.



Για να αντιληφθούμε την πραγματική διάσταση του φαινομένου αυτού,  να αναφέρουμε  συνοπτικά  τα παρακάτω εντυπωσιακά στοιχεία: Σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Ιωάννη Μιχαλέτο, υπολογίζεται  ότι:

- 600.000 μετανάστες στην Ελλάδα είναι νόμιμοι.  Διαρκώς μειώνεται ο αριθμός των μεταναστών με νόμιμα έγγραφα καθώς επαναπατρίζονται ή μεταναστεύουν σε άλλα κράτη. Υπολογίζεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, άνω του 25% των Αλβανών στο Νομό Αττικής έφυγε, όπως και το 30% των Ρουμάνων στο σύνολο της χώρας και άνω του 70% των Πολωνών και Ουκρανών μεταναστών.

- Η συντριπτική πλειονότητα των νομίμων και νομοταγών μεταναστών έχει μηνιαίο εισόδημα 600 - 1.200 ευρώ και είναι αυτοί που πλήττονται και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από την πτώση της οικοδομής, της βιοτεχνικής παραγωγής και των μεταφορών. Το μέσο νοικοκυριό νομίμων μεταναστών έχει καταθέσεις στην Ελλάδα περί τα 10,000 Ευρώ ενώ το 80% δεν διαθέτουν δική τους στέγη.

-Σε ότι  αφορά τους λαθραίους, ο αριθμός είναι άγνωστος και γενικά μπορεί να υπολογιστεί σε 500.000, αν και μερικοί τους εκτιμούν σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Το 80% αυτών, είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ουδείς διαθέτει ιδιόκτητη οικία, ελάχιστες αποταμιεύσεις και σαφέστατα χαμηλά ημερομίσθια που βαίνουν μειούμενα λόγω της κρίσης.

-Πάνω από το 70% των φυλακισμένων στις Ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί, ενώ μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια ότι το 70% της λεγόμενης "βαρείας εγκληματικότητας" (Ένοπλες ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ναρκωτικά, τράφικινγκ) στην χώρα διαπράττεται από αλλοδαπούς.

Η οικονομική κατάρρευση του προϋπολογισμού και τη οικονομίας της χώρας , επιταχύνεται και από την ανεξέλεγκτη έξοδο χρημάτων από τους λαθρομετανάστες προς τις πατρίδες του που υπολογίζεται σε 5 δις ετησίως. Άλλα 5 δις. χάνονται από το ασφαλιστικό σύστημα ετησίως και άλλα 5 από την μη είσπραξη ΦΠΑ από τους μικροπωλητές αλλά και τα πάμπολλα καταστήματα μεταναστών που λειτουργούν αυθαίρετα δίχως την παραμικρή άδεια. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογιστούν οι δαπάνες υγείας, παιδείας και επιδομάτων που λαμβάνουν οι λαθρομετανάστες, έστω και αν φαίνεται περίεργο κάτι τέτοιο.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε  τους συγκεκριμένους  λόγους  που διευκολύνουν μία τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ανελέητη λιτότητα που πλήττει και διαλύει την Ελληνική κοινωνία και είναι:

-Η γεωγραφική γειτνίαση της Ελλάδας με χώρες που «εξάγουν» ριζοσπαστικές ομάδες και ανέχονται την διακίνηση των εντός αυτών με προορισμό την Ευρώπη.  Την παρούσα περίοδο ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών εντός της Τουρκίας ξεπερνά τα 2 εκ. άτομα, δίχως να υπολογίζονται οι Σύριοι και λοιποί πρόσφυγες. Όλοι αυτοί θα μας «επισκεφτούν»  λίαν συντόμως.
-Η παράνομη μετανάστευση και τα... «ανοιχτά» σύνορα σε συνδυασμό με πληθώρα "χρωματιστών οργανισμών"  και της  «εκδημοκρατικοποίησης» των αραβικών κρατών, με την ευγενική χορηγία των ΗΠΑ και των συμμάχων των.

-Η μη διαφαινόμενη έξοδο από την οικονομική κρίση (τουλάχιστον στο...ορατό μέλλον)
-Η αυξανόμενη κοινότητα εξτρεμιστών-Ισλαμιστών, που αποτελεί ατομική βόμβα στα θεμέλια  της Ελλάδος, αλλά και των Ευρωπαϊκών κρατών, καθόσον δεν πρόκειται να ενταχθούν και να αφομοιωθούν.
-Τα υπάρχοντα εγχώρια τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά δίκτυα, ενεργά και εν «υπνώσει».
 

-Η διαφθορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε επίπεδο όχι μόνο οικονομικής διαφθοράς, όσο σε αυτό της κοινωνικής εξαχρείωσης και της αρνησιπατρίας ως δομικού κοινωνικού στοιχείου.

 Η Ελλάδα λόγω των μνημονιακών  πολιτικών της  και σε συνδυασμό με ορισμένες άλλες παραμέτρους, όπως της έλλειψης εθνικής πολιτικής και βούλησης από το πολιτικό προσωπικό, διατρέχει άμεσο κίνδυνο κοινωνικής αποσταθεροποίησης, μείωσης  του εθνικού και πατριωτικού φρονήματος , αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας και τέλος   και φυσικά απευκταίου, αλλαγής της εθνικής υπόστασης του Ελληνικού κράτους και του έθνους των Ελλήνων.



*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: