Τρίτη

Είκοσι χρόνια είχε να δει τόση «αγάπη» ένας… Μητσοτάκης



Ένα αντίπαλο δέος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα βλέπει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας», υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως χαρακτηρίζει, νίκη στις πρόωρες εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», προβλέπει η γερμανική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, ανοίγοντας τον χορό των πιέσεων αφού πλέον υπάρχει «εναλλακτική λύση».
«Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες». 
Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος γερμανός αρθρογράφος χωρίς να αμφισβητεί τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. «Για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο Μητσοτάκης θεωρείται νεοφιλελεύθερος, που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με ύβρη», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ο Guardian, σημειώνοντας πως εκλέχτηκε καθώς οι ψηφοφόροι «ελπίζουν ότι θα ανανεώσει τις τύχες τους και θα αμφισβητήσει τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι ακόμα δημοφιλής παρά το γεγονός ότι επέλεξε την λιτότητα».
Η βρετανική εφημερίδα που σκιαγραφεί το προφίλ του νέου προέδρου της ΝΔ και κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην οικογένειά του, αλλά και στο γεγονός ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών βγήκε δεύτερος πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.




 Ο Μητσοτάκης δεν είναι ηγέτης ολκής ή η ΝΔ αξιόπιστο κόμμα, αλλά η κατάσταση είναι τόσο ζόρικη, όσο δεν πάει άλλο. Και σ’ αυτή την κατάσταση ο Τσίπρας πρέπει να δίνει απτά αποτελέσματα, ενώ ο Μητσοτάκης μπορεί να δίνει παραμυθένιες υποσχέσεις  όπως συμβαίνει ξανά και ξανά από το 2009 και μετά.
Με αυτή την σκέψη η εκλογή Μητσοτάκη ήταν η καλύτερη εξέλιξη. Ηταν το σήμα ότι ο Τσίπρας και οι δικοί του πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και  μεταξύ των άλλων,  τη ράθυμη αντίληψη που έχουν για τη σημασία του χρόνου (των άλλων). Αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς την ίδια αποτελεσματικότητα, και την άκρατη αντιλαϊκή πολιτική με άλλοθι το μνημόνιο, ο μια από τα ίδια Μητσοτάκης το μόνο που έχει να κάνει είναι… να περιμένει. Όχι για πολύ όμως. Εάν διαλέξει ο Αλέξης τον δρόμο της μεγαλύτερης υποταγής και του καλύτερου παιδιού στους Γερμανούς, ο έχων την πολυτέλεια της εικονικής διαφωνίας Κυριάκος, θα τον στραπατσάρει άγρια πολιτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: