Δευτέρα

Ο Κοτζιάς, ο Φαήλος και το σκάνερ


Μια απάντηση της Athens Review of Books

Στο φύλλο της ΕφΣυν της 10 Μαρτίου δημοσιεύθηκαν κάποιες συσκοτιστικές «διευκρινίσεις» (!) «κύκλων» του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη δίκη που αυτός έχει κινήσει κατά της Athens Review of Books. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξεις την αλήθεια για ένα άτομο σαν τον Κοτζιά, από το να παραθέτεις ει δυνατόν φωτογραφικά τα έργα του. Αλλά και πάλι αυτός θα επιμένει να αρνείται αυτά που οι πάντες βλέπουν. Κύκλοι προσκείμενοι στην Athens Review of Books, και κυρίως σε πολύ αξιόπιστο σκάνερ, σας στέλνουν μερικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και παρακαλούν θερμά τους φίλους της ΕφΣυν να δημοσιεύσουν δυο-τρία από αυτά, γιατί, όπως λένε, με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά Κοτζιά κινδυνεύει και η ψυχική και διανοητική τους υγεία.
1. Agogi p1
κλικ- μεγέθυνση
1. Ισχυρίζεται ο Κοτζιάς ότι τάχα δεν έχει δικηγόρο τον Γαρουφαήλ (Φαήλο) Κρανιδιώτη. Όμως στην πρώτη σελίδα της αγωγής (παράκληση να παραθέσετε ένα τμήμα της φωτογραφικά) βλέπουμε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα τού εν λόγω πληρεξουσίου του δικηγόρου, όπως και στην τελευταία σελίδα την ιδιόγραφη και ενυπόγραφη παραγγελία τού περί ού ο λόγος Φαήλου για την επίδοσή της σ’ εμάς. Στη δίκη αυτή χρησιμοποίησε ως δικηγόρο και τον Γιάννη Μαντζουράνη. Στον ενάγοντα υπουργό ανήκει να εξηγήσει για ποιο λόγο, και μάλιστα τόσο όψιμα, προσπαθεί να «κρύψει» τον Φαήλο (ή στην γλώσσα του «κόμματος»: να διαγράψει τον Φαήλο).
2. Agogi p45
κλικ-μεγέθυνση
2. Ισχυρίζεται ψευδέστατα ότι ζήτησε μόνο (!) 10.000 και όχι 250.000 ευρώ. Τον διαψεύδει το αίτημα της ίδιας της αγωγής του το οποίο και παραθέτουμε επίσης φωτογραφικά.
3. Agogi p5
κλικ-μεγέθυνση
3. Ισχυρίζεται ψευδόμενος ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Athens Review of Books ήταν άρθρο και όχι επιστολή, και ότι τάχα αυτό το παραδεχθήκαμε. Από τις σελίδες που σας στέλνουμε σε pdf προκύπτει πεντακάθαρα ότι ήταν όντως επιστολή. Μάλιστα ήταν η δεύτερη από τρεις τέτοιες επιστολές και δημοσιεύθηκε στην στήλη «Διάλογος» (όπως και ο ίδιος ομολογεί στην σελ. 5 της αγωγής του).
4. Agogi last page
κλικ για μεγέθυνση – «Ο πληρεξούσιος δικηγόρος -υπογραφή: Γαρουφαήλ Μ. Κρανιδιώτης «
4. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ψέματα, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κατάχρηση του χώρου σας. Επισημαίνουμε μόνο πως παραποιεί το κείμενο της επιστολής που δημοσιεύσαμε, αναφέροντας ότι τον χαρακτηρίζει σαν «διαφημιστή της Στάζι» (τα εισαγωγικά του Κοτζιά), φράση που δεν υπάρχει στην επιστολή. Εδώ μας προκαλεί. Διότι στο τρέχον τεύχος της Athens Review of Books (όπως και στην ιστοσελίδα μας) δημοσιεύονται στοιχεία για ένα προπαγανδιστικό του πόνημα, που εκδόθηκε στην πρώην ΛΔ Γερμανίας, υπό την ιδεολογική αιγίδα του πασίγνωστου σήμερα αρχιχαφιέ της διαβόητης Στάζι Manfred Buhr, γνωστού με το ψευδώνυμο “Rehbein” (Ελαφοπόδαρος).
Όμως στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα. Συνεπώς «άμεινον το σιγάν του λέγειν» γι’ αυτόν και τους ομόκεντρους «κύκλους» του.
Αθήνα 11 Μαρτίου 2015
ΜαρίαΒασιλάκη
Εκδότρια της Athens Review of Books

***

Σχόλιο του συντάκτη της «Εφ.Συν.»:
Η εφημερίδα μας φιλοξένησε σειρά επώνυμων άρθρων που τάχθηκαν με το μέρος του περιοδικού και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρουσίασε και την άποψη του υπουργού Εξωτερικών ως όφειλε.  Τ.Τ.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, σελ. 6
***
KOTZIAS-EFSYN-copy
κλικ για μεγέθυνση και ανάγνωση
Ευχαριστούμε θερμά την Εφημερίδα των Συντακτών που μας έδωσε χώρο να αντικρούσουμε αυτά τα ψέματα. Tο δημοσίευμα με τα ψέματα Κοτζιά στα οποία δώσαμε αποστομωτική απάντηση με φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι το ακόλουθο:

Διευκρινίσεις για μια δικαστική διαμάχη
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ σχετικά με συκοφαντικά (όπως τα χαρακτηρίζουν) δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία αφορούν δικαστική διένεξη του Νίκου Κοτζιά με το περιοδικό «Athens Review of Books», δίνουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Εξωτερικών.
Κατ’ αρχάς, σημειώνουν ότι η υπόθεση δεν αφορά καμία περίπτωση λογοκρισίας ή την ελευθερία του Τύπου, αλλά τη συκοφαντική δυσφήμιση, για την οποία, άλλωστε, το περιοδικό έχει ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως και προσέφυγε στο Εφετείο. Παράλληλα τονίζουν ότι το ποσό που ζητούσε ο κ. Κοτζιάς ήταν 10.000 και όχι 250.000, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ενώ προσθέτουν ότι οι μηνυθέντες δεν ζήτησαν συγγνώμη, αλλά προσέφυγαν στην έφεση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για «το άρθρο με τίτλο «Από τον Χαρίλαο Τρικούπη… στον Χόνεκερ», στο οποίο μεταξύ άλλων αναληθών, εξυβριστικών και συκοφαντικών ισχυρισμών υπήρχαν ενδεικτικά και τα ψευδή γεγονότα ότι ο Ν. Κοτζιάς σπούδασε στην Αν. Γερμανία με την ευγενική φροντίδα του χασάπη Χόνεκερ, ότι ήταν διαφημιστής της Στάζι, γκαουλάιτερ του σταλινισμού κ.λπ. Γίνεται επίσης η ψευδής αναφορά περί δήθεν επιστολής αναγνώστη, ενώ, όπως η ίδια η «A.R.B.» έχει παραδεχτεί σε αναρτήσεις της, πρόκειται για κανονικό άρθρο της εφημερίδας».
Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν, επίσης, ότι συνήγορος του κ. Κοτζιά είναι ο Γ. Μαντζουράνης και όχι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, όπως αναληθώς γράφτηκε, και αναρωτιούνταν εάν κάποιος δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του έναντι τόσο πολλών και καταφανών ψευδών. Τέλος, εξέφραζαν την απορία τους για ποιο λόγο οι περισσότεροι απ’ όσους αναπαρήγαγαν τα αναληθή δημοσιεύματα δεν επικοινώνησαν με τον υπουργό για να μάθουν, ως όφειλαν, και τη δική του άποψη.
Τ.Τ.
Εφημερίδα των Συντακτών, Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, σελ. 12

Δεν υπάρχουν σχόλια: