Τετάρτη

«Γρηγόρης Σούρλας – ο Καπετάνιος της Θεσσαλίας» - Εντυπωσιακή εκδήλωση στα Φάρσαλα.Μηνυμα των Λαρισαιων ΕλληνοΑμερικανων!!!



Οι εκατοντάδες Θεσσαλοί που παρευρέθησαν στην βιβλιοπαρουσίαση στα Φάρσαλα για τον Γρηγόρη Σούρλα τον Αρχηγό Εθνικής Αντιστάσεως Θεσσαλίας 1942-1949, βιώσαν βαθιές συγκινήσεις από τους εισηγητές. Για το βιβλίο και τον Καπετάν Σούρλα μίλησαν, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Πανελλήνια Εθνική Αντίστασις» Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, ο Θεολόγος – Δικηγόρος Στέλιος Σούρλας (απόγονος), η επιμελήτρια του έργου Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα, ο Συνταξιούχος ΑΤΕ και βαφτισιμιός του Γρ. Σούρλα, Γρηγόρης Κράβαρης και ο συγγραφέας του έργου, εκδότης Ιωάννης Γιαννά-κενας. Όλοι οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ ζεστό ακροατήριο, εντός και εκτός αιθούσης, καθώς η μεγαφωνική εγκατάσταση κάλυψε και όλους τους ενδιαφερόμενους που προσήλθαν αλλά δεν χωρούσαν εντός και γέμισαν την πλατεία έξω … Εξαιρετικός ήταν στον ρόλο του συντονιστή ο τ. Αντιδήμαρχος Λαμιαίων και εκπαιδευτικός Γιώργος Σαγιάς

Το 640 σελίδων έργο που συνέγραψε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό του Οίκο «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», φέρνει στο φως για πρώτη φορά αποκαλυπτικά αρχεία και εν γένει στοιχεία που δίδουν τεκμηριωμένες αλλά και ανατρεπτικές απαντήσεις σε καίρια ερωτηματικά ή υποθέσεις που είχαν κυριαρχήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Φωτογραφίες, έγγραφα, καταστάσεις μελών, οργανογράμματα, χάρτες, μαρτυρίες κ.α. εμπλουτίζουν την εξαιρετική ερευνητική δουλειά του συγγραφέως, ο οποίος δηλώνει στον πρόλογο του ότι η έρευνα αυτή δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε η φιλότιμη συμβολή του απογόνου του Καπετάν Σούρλα, Ηλία Χατζηπλή καθώς και της επιμελήτριας Ελίνας Μαστέλλου-Γιαννάκενα.


Μεγάλη κοσμοσυρροή την Κυριακή 20 Μαρτίου στην πόλη των Φαρσάλων Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Γρηγόρης Σούρλας – ο Καπετάνιος της Θεσσαλίας» και υπότιτλο «Έτσι σώθηκε η Θεσσαλία 1942-49», το οποίο αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη έρευνα στην ελληνική βιβλιoγραφία σε αυτό το θέμα.
Το 640 σελίδων έργο που συνέγραψε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό του Οίκο «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», φέρνει στο φως για πρώτη φορά αποκαλυπτικά αρχεία και εν γένει στοιχεία που δίδουν τεκμηριωμένες αλλά και ανατρεπτικές απαντήσεις σε καίρια ερωτηματικά ή υποθέσεις που είχαν κυριαρχήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Φωτογραφίες, έγγραφα, καταστάσεις μελών, οργανογράμματα, χάρτες, μαρτυρίες κ.α. εμπλουτίζουν την εξαιρετική ερευνητική δουλειά του συγγραφέως, ο οποίος δηλώνει στον πρόλογο του ότι η έρευνα αυτή δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε η φιλότιμη συμβολή του απογόνου του Καπετάν Σούρλα, Ηλία Χατζηπλή καθώς και της επιμελήτριας Ελίνας Μαστέλλου-Γιαννάκενα.
Οι εκατοντάδες Θεσσαλοί που παρευρέθησαν στην βιβλιοπαρουσίαση στα Φάρσαλα για τον Γρηγόρη Σούρλα τον Αρχηγό Εθνικής Αντιστάσεως Θεσσαλίας 1942-1949, βιώσαν βαθιές συγκινήσεις από τους εισηγητές. Για το βιβλίο και τον Καπετάν Σούρλα μίλησαν, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Πανελλήνια Εθνική Αντίστασις» Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, ο Θεολόγος – Δικηγόρος Στέλιος Σούρλας (απόγονος), η επιμελήτρια του έργου Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα, ο Συνταξιούχος ΑΤΕ και βαφτισιμιός του Γρ. Σούρλα, Γρηγόρης Κράβαρης και ο συγγραφέας του έργου, εκδότης Ιωάννης Γιαννά-κενας. Όλοι οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ ζεστό ακροατήριο, εντός και εκτός αιθούσης, καθώς η μεγαφωνική εγκατάσταση κάλυψε και όλους τους ενδιαφερόμενους που προσήλθαν αλλά δεν χωρούσαν εντός και γέμισαν την πλατεία έξω … Εξαιρετικός ήταν στον ρόλο του συντονιστή ο τ. Αντιδήμαρχος Λαμιαίων και εκπαιδευτικός Γιώργος Σαγιάς.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, η κόρη του Καπετάνιου, Γωγώ Σούρλα παρουσία του αδελφού της Κωσταγιάννη, ο Χρήστος Καρακώστας υιός του Καπετάν Μήτσου, ο υιός του οπλαρχηγού – ιερέως Μαχούχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η πρ. βουλευτής Λαρίσης Δέσποινα Σβερώνη - Χονδρονάσιου καθώς και ο ομογενής Άρης Δεσλής του οποίου μήνυμα ανέγνωσε η εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής Λέσχης Λαρισαίων και υποψηφια βουλευτης κ Μαρια Μπιλλη  .


 Το Μηνυμα της Λεσχης Λαρισαιων Ελληνοαμερικανων εχει ως εξης

Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Λαρισαίοι και Λαρισαίες, φίλοι και φίλες των γειτονικών νομών.


Είμαι η Μαρία Μπίλλη -Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας και  Φιλολογίας  , μέλος της Οργάνωσης των Ξενιτεμένων Λαρισαίων έχοντας  εκπροσωπήσει εις το παρελθόν την Λέσχη των Λαρισαίων Ομογενών  της Αμερικής σε διαφορές δραστηριότητες της εις την Ελλάδα και την Αμερική , 



Περιποιεί τιμή για μένα να αναφερθώ στον καπετάνιο Γρηγόρη Σούρλα εκ μέρους της Λέσχης και του Προέδρου της,  Λαρισαίου κυρίου Αριστείδη Δεσλή ο οποίος αδυνατεί σήμερα να παρίσταται ανάμεσα μας , και να σας απευθύνω τον παρακάτω χαιρετισμόν.




Συνέλληνες 

 
Η σχέση της σημερινής εκδήλωσης- , η ιστορική έρευνα γύρω από την δράση του Καπετάνιου Γρηγόρη Σούρλα  και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας-  με την  ομογένεια της Αμερικής έχει βαθιές ρίζες. Ξεκινάει από την απόφαση  των Ομογενών Λαρισαίων και του Προεδρείου της να ζητήσουν από το γαλάζιο Περιφερειάρχη της Περιόδου 20004-2009  εκ Κοζάνης Ορμώμενο κ Φώτη Γκούπα να σταματήσει να προβάλλει μονομερώς την δράση του κατσαπλιά και σφαγέα της Καρδίτσης Φλωράκη και να χρηματοδοτεί την ανέγερση του μνημείου του κλείνοντας  επιλεκτικά τα αυτιά του στις επαλειμμένες εκκλήσεις της Ομογένειας για την ανέγερση ενός μνημείου τιμής για τον Γρήγορη Σούρλα τον ΕΑΣΑΔ και όλους εκείνους που έδρασαν πλάι του στα ζοφερά χρόνια του Συμμοριτοπόλεμου .

Συνέλληνες

Πρόθεσή μου , και των Ελληνοαμερικανικών Λαρισαίων, δεν είναι σε καμιά περίπτωση να αναξέσουμε  εθνικές πληγές του παρελθόντος. Επιθυμώ όμως, σαν Ομογενής  να εκφράσω την πικρία και αγανάκτησή μου για όσα θλιβερά και απαράδεκτα συμβαίνουν, σχετικώς με την συμπεριφορά της πολιτείας και μάλιστα των γαλάζιων εκπροσώπων της στη Λάρισα   προς τους υπέρ πατρίδος Πεσόντων και Δρασάντων  της περιόδου 1944-1949. . Θα αναφερθώ «τηλεγραφικώς» επί των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής και των τεκταινομένων τα τελευταία χρόνια εκ μέρους των ηγεσιών μας:

-Στις 4 Δεκεμβρίου 1944, πριν ακόμα απαλλαγεί και ανασάνει η πατρίδα μας από τα δεινά της τριπλής κατοχής, εξαναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια νέα λαίλαπα, που εκδηλώθηκε στην Αθήνα από την τότε κομμουνιστική ηγεσία προς κατάληψη της εξουσίας και μπολσεβικοποίηση της χώρας μας (τα γνωστά Δεκεμβριανά).

-Τότε, επί πρωθυπουργίας  Γ. Παπανδρέου  και ανθρώπινο πολεμικό δυναμικό το ηρωικό Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, αποφεύχθηκε, με την αυτοθυσία των ηρωικών ανδρών του - στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή - η κομμουνιστικοποίηση της μόλις απελευθερωθείσης πατρίδος.

Το πια θα ήταν η τύχη της Ελλάδος, εάν επικρατούσαν –τότε- οι κομμουνισταί, δεν απαιτείται υψηλός δείκτης νοημοσύνης για να γίνει αντιληπτό.

-Τα συμβάντα και οι άμεσα επικρεμάμενοι κίνδυνοι εκ της κομμουνιστικής απειλής οδήγησαν στην συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία όμως τα σκληροπυρηνικά στελέχη του ΚΚΕ δεν αποδέχθηκαν, με αποτέλεσμα να αρχίσει - με την εντολή και απόλυτη στήριξη του Στάλιν, μέσω και των κομμουνιστικών ηγεσιών των ομόρων κρατών, η προπαρασκευή για την ένοπλη ρήξη των (Τρίτος Γύρος) με το νόμιμο και δημοκρατικό κράτος.

-Η έναρξη της ενόπλου ανταρσίας εκδηλώθηκε τον Μάρτιο του 1946, με αιφνιδιαστική επίθεση συμμοριών εναντίον του σταθμού χωροφυλακής Λιτοχώρου και την επακολουθήσασα σφαγή των ανδρών του.

-Το μακελειό, που ξεκίνησαν οι αναρχοκομμουνισταί τον Μάρτιο του 1946, διήρκεσε μέχρι την 29 Αυγούστου 1949, ότε ο Εθνικός μας Στρατός (Ε.Σ.)τους συνέτριψε καθολικά και οριστικά στον ΓΡΑΜΜΟ και το ΒΙΤΣΙ.

-Το τίμημα για να είναι σήμερα η Ελλάδα ελεύθερη και να κατέχει την θέση που έχει μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι - και να μην είναι ένα θλιβερό κατάλοιπο του πάλαι ποτέ, αλήστου μνήμης, Σταλινισμού - ανυπολόγιστο σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομή και υλικό.
-Θα αναφερθώ μόνο ,στις απώλειες των ανδρών του Ε.Σ και των Σ.Α., που διατάχθηκαν και εστάλησαν από τις τότε τις νόμιμες και δημοκρατικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου-Σοφούλη-Πλαστήρα –Τσαλδάρη) να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για να σωθεί η Ελλάδα.: Νεκροί Αξιωματικοί και οπλίται 1900, Τραυματίες 4100 και Αγνοούμενοι 8000.
-Μετά την συντριβή των αναρχοκομμουνιστών, την 29-8-1949, ετέθη πλέον τέρμα στην κομμουνιστική απειλή και άρχισε η πορεία του Έθνους προς τα εμπρός.
-Η πολιτεία μέχρι και το 1974,τιμούσε κάθε χρόνο - όπως είχε Ηθική και Εθνική υποχρέωση - όλους εκείνους που έπεσαν υπέρ πατρίδος, με επίσημες τελετές και δοξολογίες, στις 4 Δεκεμβρίου ,στου Μακρυγιάννη και στις 29 Αυγούστου στον Γράμμο και το Βίτσι .
Μετά την Μεταπολίτευση , άρχισε, άγνωστο γιατί, η αποκαθήλωση της πραγματικής Ιστορικής μνήμης, όσον αφορά ,στα διαδραματισθέντα γεγονότα της περιόδου 1945-1949 ως και των αγώνων και θυσιών του Ε.Σ.
-Αποφασίσθηκε από την πολιτική ηγεσία, εν ονόματι δήθεν της Εθνικής συμφιλίωσης, αντί της συγχωρήσεως αυτών που σήκωσαν και έστρεψαν τα όπλα εναντίον της πατρίδος (δηλαδή των θυτών και ευτυχώς -για την Ελλάδα -ηττηθέντων), να επιβληθεί η μονόπλευρη λήθη !!!(Και καταληκτικά η περιθωριοποίηση των θυμάτων και ευτυχώς νικητών).

Έτσι: ο Γρήγορης Σούρλας και η ομάδα του Βαφτίστηκαν δολοφόνοι του Κομμουνιστή  Βιτάλη

-Νομιμοποιήθηκε το εκτός νόμου ΚΚΕ και εισήλθε στην Βουλή.!!!

-Καταργήθηκαν όλες οι γιορτές μνήμης των ηρώων της περιόδου 1945-1949, ως γιορτές μίσους !!!

-Διατάχθηκε η καταστροφή, από την Ιστορία Στρατού, όλων των συγγραμμάτων και ντοκουμέντων που αφορούσαν στα πραγματικά γεγονότα της περιόδου της κομμουνιστικής ανταρσίας και των αγώνων του Ε.Σ. (Δεν γνωρίζω εάν αυτό συνέβη και για τα αρχεία της Βουλής ).
-Σβήσθηκαν από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου όλα τα αφορώντα στον συμμοριτοπόλεμο τοπωνύμια –και ως εκ τούτου τέθηκαν επισήμως εκτός αυτού όλοι οι υπέρ πατρίδος πεσόντες στρατιωτικοί, εκείνων των αγώνων.
-Διατάχθηκαν οι στρατιωτικές μονάδες να μην αναφέρονται πλέον στα  γεγονότα και τους αγώνες του ¨Έθνους κατά την περίοδο 1944-1949. Για τις Ε.Δ. η χρονική εκείνη περίοδος της προδοσίας κατά της πατρίδος είναι ανύπαρκτη! Σαν να σταμάτησε ο χρόνος!!!! ¨Όσο και εάν ακούγεται και είναι παράλογο!!
-Στις 15-9-1989, με εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ψηφίσθηκε ο Ν 1863/ΦΕΚ204.Α΄/18-9-89, δια του οποίου μετονομάσθηκαν, ο μεν συμμοριτοπόλεμος σε εμφύλιο, οι δε συμμορίτες σε «««σε δημοκρατικό στρατό»»»!!!! (Λες και ο Ε.Σ. της Ελλάδος, των νομίμων και δημοκρατικών κυβερνήσεων, που είχαν ψηφισθεί από το 92%,περίπου του Ελληνικού λαού, δεν ήταν δημοκρατικός, αλλά ήταν φασιστικός ή αναρχικός και έπρεπε να εξοβελισθεί από τους δημοκράτες του Στάλιν !!!).
-Άρχισαν να τιμώνται αυτοί που σήκωσαν τα όπλα κατά της πατρίδος και οι διάφοροι ξενοκίνητοι σφαγείς του Ελληνικού λαού, οι οποίοι, εάν επικρατούσαν τότε, σήμερα δεν θα υπήρχαν, ούτε Μακεδονία, ούτε Ήπειρος, αλλά ούτε οι εκ του ασφαλούς πλέον θαυμαστές και χειροκροτητές των!
-Στις 24-5-2005 διατάχθηκαν οι στρατιωτικές μονάδες να αναρτήσουν τις σημαίες των μεσίστιες εις ένδειξιν συμμετοχής των στο επίσημο πένθος του κράτους για τον θάνατο του Φλωράκη!!! ( Ο οποίος εκπαιδευθείς στην Σοβιετική ¨Ένωση εστάλη και διετέλεσε - ως καπετάν Γιώτης - διοικητής της Ι Μεραρχίας του ««« δημοκρατικού στρατού»»» κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον του ¨Έθνους, ευθυνόμενος για χιλιάδες σφαγές, αξιωματικών και οπλιτών του Ε.Σ.)
-Ενώ με το ΦΕΚ698/24-5-2005 αποφασίσθηκε να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη, για τις ««« εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στο Λαό στην Πατρίδα και το Έθνος»»» !!!
-Στις 30 -11-07, μετέβη ο κ. Πρωθυπουργός στον Αι-Στράτη για να εγκαινιάσει το μουσείο της δημοκρατίας και να τιμήσει και τους τότε εξόριστους.
-Στις 8-4-08, σύσσωμη η ηγεσία του ΚΚΕ τίμησε στον Γράμμο, σε γιορτή για τα 90 χρόνια του, με εκδηλώσεις και πύρινους πανηγυρικούς λόγους, τους αγωνιστές και φονευθέντες άνδρες του δημοκρατικού στρατού κατά τους αγώνες του εναντίον του Ε.Σ.(1946-1949).
Ο σημερινός Πρωθυπουργός  κ. Τσίπρας πήγε στα Γιάννενα και τίμησε την μνήμη του αρχισφαγέα των μη κομμουνιστών Ελλήνων Άρη Βελουχιώτη !!!Η ΝΔ και ο τότε γαλάζιος  Περιφερειάρχης χρηματοδότησαν την ανέγερση Μνημείου Φλωράκη .
Για χρόνια τώρα , μερικοί  απόστρατοι αξιωματικοί  τιμούν  , στον Γράμμο και στο Βίτσι, όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους, όταν η πατρίδα, με τους άξιους-τότε-ηγέτες της, τους το ζήτησε.

Στους τόπους θυσίας  προσέρχονται  να προσκυνήσουν και όσοι μπορούν να προσέλθουν, από τους γονείς και συγγενείς των πεσόντων ηρώων, ως και οι επιζήσαντες, σακατεμένοι , στρατιώτες εκείνου του έπους.
Ο Γρήγορης Σουρλας και τα παλικάρια του μεταξύ των οποίων και ο αδελφός της μητέρας  μου Χρήστος Μιχαλόπουλος  παραμένουν άγνωστοι , έχουν χαρακτηριστεί δολοφόνοι από την  αριστερή μεταπολίτευση .
Το 2004 μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Loyola Marymount University αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για τον αντισυμμοριακό αγώνα στην Κεντρική Ελλάδα αλλά δυστυχώς αντιμετώπισε τόσο την άρνηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο στο σημείο αυτό επιτρέψατε μου να πω από προσωπική εμπειρία  και  ειδικά  το Τμήμα της Ιστορίας του που εδρεύει στο Βόλο είναι  ένα Κέντρο Ανθελλήνων.!!! Με  χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων προπαγανδίζει τα Σκόπια και τον Μαρξισμό και λειτουργεί ανθελληνικά...Είχα την ευκαιρία μαζί με την Πρόεδρο της Παμμακεδονικής κα Γκατζούλη  να συγκρουστώ σε αμερικανικό έδαφος με απεσταλμένους του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Τμήμα Ιστορίας για το επίμαχο Θέμα της Μακεδονίας .
Επιτρέψατε μου από του βήματος τούτο και μέσω της εκπροσώπου μας να  καταγγείλω για ανθελληνισμό το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κύριες και Κύριοι
Υπάρχει  ένα τεράστιο Αλλά ,που προκαλεί θλίψη και στην κυριολεξία «τσακίζει» το ηθικό των σκεπτόμενων Ελλήνων: Η επίσημη πολιτεία, στην οποία και κατεξοχήν ανήκει το ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ .είναι πάντοτε απούσα από τις τελετές του αντισυμμοριακού Αγώνα .Σήμερα σ αυτή την αίθουσα δυστυχώς απουσιάζουν οι γαλάζιοι  βουλευτές και κομματάρχες της περιοχής .Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ Καραχάλιος  νομικός παρακαλώ αρνήθηκε να παραχωρήσει αίθουσα του  Δήμου  σαμποτάροντας με μπολσεβίκικη νοοτροπία την Ιστορική Έρευνα .Σε τηλεφωνική μας μάλιστα παρέμβαση μας αποκάλεσε φασίστες . Κατά τον κ Καραχάλιο πατριώτες είναι μόνον οι κόκκινοι εφιάλτες που έδρασαν κατά της Πατρίδος . Καταγγελούμε λοιπόν τον Δήμο Φαρσάλων για Ρατσισμό και Ρατσιστική Συμπεριφορά εναντίον μας Θέλω επίσης να καταγγείλω τον κ Τσαγγαλά του Palace Radio γιατί κατά αυτόν οι Ξενιτεμένοι ΄Ελληνες δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.   Δεν νομίζω να υπήρξε ή υπάρχει -παγκοσμίως- παρόμοια συμπεριφορά ασέβειας, επίσημης πολιτείας και Ηγεσίας έναντι στρατιωτικών και πατριωτών , που κατ΄εντολήν της πατρίδος έπεσαν υπέρ αυτής.
Ο Γρηγόρης Σούρλας και οι αγωνισταί του  ανήκουν στο Έθνος..Τα κόμματα και οι ΕΔ  πρέπει να τιμούν τους νεκρούς των. Σήμερα στην αίθουσα αυτή έπρεπε να είναι όλοι εδώ .
Καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ασέβεια – και μάλιστα των στρατιωτικών – προς τα παλικάρια που έπεσαν ή πέφτουν για την πατρίδα
Εμείς επιμένουμε από την Ξενιτειά !!! Μνημείο για τον Γρηγόρη Σούρλα και τους μαχητές του στα Φάρσαλα τώρα .
Καλή επιτυχία στο βιβλίο και συγχαρητήρια στους συντελεστές της Σημερινή ς εκδήλωσης .


Αρης Δεσλης 
ΕλληνοΑμεριακανικη Λεσχη Λαρισαιων 

 

Η κυρία Μπίλη, εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής Λέσχης Λαρισαίων, ανέγνωσε μήνυμα του ομογενή Άρη Δεσλή.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία από τον μικρό Γρηγοράκο, εγγονό του Καπετάνιου, ποιήματος το οποίο συνέγραψε επ’ ευκαιρία της εκδηλώσεως ο ποιητής Ανδρέας Αλεξόπουλος

Μετά την 12λεπτη προβολή ταινίας αφιερωμένης στον Γρηγόρη Σούρλα και τα παλληκάρια του, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.
Το 640 σελίδων έργο που συνέγραψε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό του Οίκο «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», φέρνει στο φως για πρώτη φορά αποκαλυπτικά αρχεία και εν γένει στοιχεία που δίδουν τεκμηριωμένες αλλά και ανατρεπτικές απαντήσεις σε καίρια ερωτηματικά ή υποθέσεις που είχαν κυριαρχήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Φωτογραφίες, έγγραφα, καταστάσεις μελών, οργανογράμματα, χάρτες, μαρτυρίες κ.α. εμπλουτίζουν την εξαιρετική ερευνητική δουλειά του συγγραφέως, ο οποίος δηλώνει στον πρόλογο του ότι η έρευνα αυτή δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε η φιλότιμη συμβολή του απογόνου του Καπετάν Σούρλα, Ηλία Χατζηπλή καθώς και της επιμελήτριας Ελίνας Μαστέλλου-Γιαννάκενα. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαδημόπουλος

ο Χρήστος Καρακώστας υιός του Καπετάν Μήτσου

Η πρ. βουλευτής Λαρίσης Δέσποινα Σβερώνη - Χονδρονάσιου

Ο δικηγόρος-θεολόγος και απογόνος του καπετάνιου, Στέλιος Σούρλας

Ο παλαιός αγωνιστής και βαφτισιμιός του Καπετάνιου, Γρηγόρης Κράβαρης

Ο Εκδοτης Γιαννης Γιαννακενας
 
Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Πανελλήνια Εθνική Αντίστασις» Διονύσιος Βουλγαρόπουλος.


Οι εκατοντάδες Θεσσαλοί που παρευρέθησαν στην βιβλιοπαρουσίαση στα Φάρσαλα για τον Γρηγόρη Σούρλα τον Αρχηγό Εθνικής Αντιστάσεως Θεσσαλίας 1942-1949, βιώσαν βαθιές συγκινήσεις από τους εισηγητές. Για το βιβλίο και τον Καπετάν Σούρλα μίλησαν, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Πανελλήνια Εθνική Αντίστασις» Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, ο Θεολόγος – Δικηγόρος Στέλιος Σούρλας (απόγονος), η επιμελήτρια του έργου Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα, ο Συνταξιούχος ΑΤΕ και βαφτισιμιός του Γρ. Σούρλα, Γρηγόρης Κράβαρης και ο συγγραφέας του έργου, εκδότης Ιωάννης Γιαννά-κενας. Όλοι οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ ζεστό ακροατήριο, εντός και εκτός αιθούσης, καθώς η μεγαφωνική εγκατάσταση κάλυψε και όλους τους ενδιαφερόμενους που προσήλθαν αλλά δεν χωρούσαν εντός και γέμισαν την πλατεία έξω … Εξαιρετικός ήταν στον ρόλο του συντονιστή ο τ. Αντιδήμαρχος Λαμιαίων και εκπαιδευτικός Γιώργος Σαγιάς.

Γρηγόρης Κράβαρης, Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα, Γιώργος Σαγιάς, Στέλιος Σούρλας και ο συγγραφέας Ιωάννης Γιαννάκενας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: