Κυριακή

Ή εποποιια στον Γραμμο και στο Βιτσι και η ατιμια της Νεας Δημοκρτιας


Η Κυριακή 2 Ιουλίου 2006, θα μείνει στην Ιστορία, ως η κορύψωσις κομμουνιστικής προκλήσεως της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και η κορύψωσις παχυδερμικής εθνικής αδιαφορίας και ιδεολογικής λιποταξίας της Νέας Δημοκρατίας...
Την ημέρα εκείνη, η Κ.Ε. του ΚΚΕ με πάσαν επισημότητα, έκανε στο χωριό Κεφαλοχώρι της Κόνιτσας, τα αποκαλυπτήρια μνημείου των κομμουνιστοσυμμοριτών του λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού-, που το 1946 σήκωσαν τα όπλα κατά της Πατρίδος, επιδιώκοντας διαμελισμό εθνικού εδάφους προς όφελος των Σλαύων... Αφορμή ήταν η συμπλήρωση 60 ετών από την έναρξη της ανθελληνικής ανταρσίας. II εκδήλωση της Κυριακής 2 Ιουλίου, απετέλεσε για τους εθνικά σκεπτόμενους Έλληνες ένα νέο ψυχολογικό "Λιτόχωρο-, δηλαδή ένα νέο ορόσημο κομμουνιστικής προκλητικότητας... Και η πρόκλησις αυτή, είναι απαράδεκτη, ανυπόφορη και αποκρουστική.
Οι παλαιότεροι ασφαλώς γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στην χώρα μας κατά τα έτη 1946-1949. Οι νεώτεροι το αγνοούν, ή διατηρούν οτρεβλήν εικόνα των γεγονότων, λόγω του ότι μεταπολιτευτικά, οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν απροστάτευτη την συνείδηση των νέων Ελλήνων. 

Η Παιδεία παρεδόθη στην Αριστερά, με ολέθρια αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι τον Ιούλιο του 1974, η κυβερνώσα πολιτική δύναμις, έσπευσε να καταργήσει την εγκύκλιον 1010 του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου που ετόνιζε, ότι «ο Κομμουνισμός είναι εχθρός του Έθνους και της Δημοκρατίας-, και ότι «τα ιδικά μας ιδανικά, είναι τα ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού-. Από τότε η Παιδεία (από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι το Πανεπιστήμιο) παρεδόθη στην προπαγάνδα της άκρας Αριστεράς και των εξτρεμιστών. Έτσι, τα νέα παιδιά δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι κίνδυνο διέτρεξε η Ελλάς δύο μόλις έτη μετά την απελευθέρωση από τους ξένους κατακτητές. Εάν οι κομμουνιστές είχαν νικήσει στον Γράμμο και στο Βίτσι το 1949 και είχαν κατακτήσει τον ελληνικό χώρο, θα είχαν καθιερώσει την ημέραν εκείνην ως »εθνική εορτή» της κομμουνιστικής Ελλάδος. Τώρα, που χάρις στην μεταπολιτευτική ασυδοσία ουσιαστικά κυριαρχούν, καθιερώνουν ένα τέτοιου είδους εορτασμό, ανεγείροντας μάλιστα και »μνημείο-, ενώ τα μνημεία των εθνικοφρόνων Ελλήνων γκρεμίστηκαν. Η νίκη μας κατά το 1949 υπήρξε από τις πιο σπουδαίες της εθνικής μας ιστορίας.
Εάν επικρατούσε το ΚΚΕ, θα επακολουθούσαν οι εξής συνέπειες:
α) Η Μακεδονία, η Θράκη και μέρος της Ηπείρου θα εδίδοντο σε γειτονικά μας κομμουνιστικά κράτη.
β) Η Τουρκία επωφελούμενη της κομμουνιστικοποιήσεως της Ελλάδος, θα άρπαζε νησιά του Αιγαίοι-, τουλάχιστον όσα βρίσκονται πλησίον των ακτών της. II τύχη της Κρήτης - λόγω της γεωγραφικής της θέσεως - θα διέτρεχε πολλαπλούς κινδύνους.
γ) Η κομμουνιστική Ελλάς - κάτω του Ολύμπου - θα ήταν δορυφόρος της Ρωσίας, κράτος-ανδρείκελον, σοβιετική επαρχία.
Δ) Η ελληνική φυλή στη μάκρος του χρόνου, θα κατεποντίζετο μέσα στον ωκεανόν των σλαβικών λαών, ό¬πως ορθότατα είχε επισημάνει ο Παν. Κανελλόπουλος, πριν από πολλά έτη. Χαρακτηρίζουμε τον συμμοριτοπόλεμο του 1946-1949, ως ξενοκίνητο. Μας ψέγουν για αυτόν τον χαρακτηρισμό οι «προοδευτικοί-. Αλλά τον χαρακτηρισμό. επεβεβαίωσε ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι για την ανταρσία του ΚΚΕ "συμβουλευθήκαμε τα αδελφά κόμματα. Ο Στάλιν μου είπε: Τραβήξτε σε αντίσταση, κι εμείς θα σας βοηθήσουμε υλικά". Και πρόσθεσε ο Ζαχαριάδης: «Ο ΔΣΕ είχε ένα σεβαστό αριθμό Σλαβομακεδόνων ανταρτών». Για να ομολογήσει - πολύ αργά - ο ίδιος: »...Μια που μιλάμε για ΝΟΦ, σου λέω. ότι το ΝΟΦ ήταν ένα από τα λάθη μας πάνω στο εθνικό ζήτημα...» (αφηγήσεις προς τον φίλο του Αχ. Παπαϊωάννου).Φυσικά, η βοήθεια που υπεσχέθη ο διεθνής κομμουνισμός στο ΚΚΕ δεν θα εδίδετο χωρίς ανταλλάγματα προς όφελος της Γιουγκοσλαβίας, η οποία διά λόγους δυνάμεως και γοήτρου, ήταν την εποχήν εκείνην ηγεμονίς των βαλκανικών «λαϊκών δημοκρατιών».
 Στα πρακτικά της Βουλής εκείνης της περιόδου είναι καταγεγραμμένες οι αγορεύσεις των ηγετών όλων των εθνικών κομμάτων, Δεξιάς και Κέντρου, οι οποίοι με πλήρη ομοφωνία καταδικάζουν τον συμμοριτοπόλεμο. Δεκάδες άρθρα είχαν γραφεί στον Τύπο, ακόμη και από την Κεντροαριστερά, επιοη μαίνοντας τον ολέθριο και ανθελληνικό ρόλο του κομμουνισμού και τον προοδευτικό ρόλο του λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού» του Μάρκου Βαφειάδη και των «συντρόφων» του. Επομένως, το 98% του ελληνικού λαού ήταν εναντίον του -τρίτου γύρου». 
Μεταπολιτευτικά, ο κόσμος έκπληκτος είδε το σκηνικό να αλλάζει. Η Νέα Δημοκρατία και λιγοστές άλλες δυνάμεις απ' τις οποίες ο λαός ανέμενε να υπερασπίσουν τα εθνικά ιδανικά, ελιποτάκτησαν.
 II Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, που εορταζόταν τέλος Αυγούστου, κατηργήθη, όπως και άλλες εθνικές εορτές (στου Μακρυγιάννη κλπ.) με αξίιοση του αναρχοαριστερού τσίρκου, και εχαρακτηρίσθησαν «γιορτές του ...μίσους»! Ένα μνημόσυνο πήγε να γίνει μια φορά για τον Στρατάρχη Αλέξ. Παπάγο, και το ΚΚΕ εχάλασε τον κόσμο. II κομμουνιστική πλευρά ομως, δεν σταμάτησε να διοργανιόνει προ¬κλητικούς εορτασμούς για τους δικούς της «θεούς». Τελευταία φιονή που ακούστηκε μέσα στην Βουλή για τον Γράμμο, ήταν τον Σεπτέμβριο του 1975, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Έκτοτε, άπαντες εσιώπασαν. Ο σημερινός πολιτικός κόσμος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και μόνον απογοητεύσεις προσφέρει. Θέλει να μας πείσει, ότι είναι θανούσα η ιδεολογία της εθνικόφρονος παρατάξεως, και αφήνουν τους αρνησιπάτριδες να ασχημονούν. Πλανώνται οικτρά. Διότι η οργή των καλών Ελλήνων, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει, και η Νέμεσις θα είναι φοβερά...



Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Την 30ήν Αυγούστου 1949. ένα ολιγόλογον ανακοινωθέν των ενόπλων εθνικών δυνάμεων, με την υπογραψήν του αρχιστράτηγου  Λλεξ. Παπάγου, έκλειε τον φοβερόν κύκλον ενός πολεμου, που είχε εξαπολυθεί έξωθεν και έσωθεν, με σκοπόν την κατάλυσιν της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και την απόσπαση  των βορείων επαρχιών της υπέρ των υπό κομμουνιστικόν καθεστώς γειτόνων της. «Τα ημέτερα τμήματα - έλεγε το ιστορικόν ανακοινωθέν - κατώρθωσαν να εκβάλουν τους κομμουνιστοσυμμορίτας από τα τελευταία ερείσματα των επί του εθνικού εδάφους».
Η εναντίον της Ελλάδος έξωθεν επιβουλή, με όργανον το ΚΚΕ, είχε συντριβεί και ο ελληνικός λαός, είχε κερδίσει, διά των εθνικών του ενόπλων δυνάμεων, μίαν περιφανή νίκην παγκοσμίου σημασίας . 
 (Δεν παραγνωρίζουμε βεβαίως, ότι ο σιωνιστικος ιμπεριαλισμός και η παγκοσμιοποίηση, επρόκειτο να παίξουν τον δικό τους άθλιο ρόλο πολλά χρόνια αργότερα, σε τελείως διαφορετικό παγκόσμιο σκηνικό, όταν θα είχε καταρρεύσει ο κομμουνισμός).
Ήταν βαρύ το τίμημα της νίκης της Ελλάδος εναντίον του σλαβοκομμουνισμού, που επεδίωξε να υποδουλώσει τον ελληνικόν λαόν, να του αποσπάσει την Μακεδονίαν και την Θράκην (οι ίδιοι κίνδυνοι επανέρχονται σήμερα με άλλους τρόπους).
Πάνω από 300.000 νεκροί και τραυματίες, επτακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, ερείπια πόλεων και τεράστιες οικονομικές ζημιές, απετέλεσαν το τίμημα του Τιτάνειου αγώνα. Εσώθη όμως τότε η ελευθερία της χώρας μας και επλήγη θανασίμως ο ξενοκίνητος κομμουνισμός, μαζί με την ματαίωσιν των σχεδίων του σλαβιομού να εξαφανίσει την ελληνικήν εθνότητα και να κατέλθει στο Αιγαίον.
Λπετέλεσεν ΟΛΕΘΡΤΟΝ ΛΛΘΟΣ, εθνικόν έγκλημα μεταπολιτευτικά, η άρση του εμπολέμου με την Αλβανία από το ΠΛΣΟΚ. Διότι σήμερα απειλείται πάλι η ελληνική εθνότητα από τα κύματα των αλλοδαπών και Αλβανών που έχουν



εισχωρήσει στον εθνικό κορμό σαν δηλητήριο. Οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό το αίσχος και παραμένουν υπόλογες έναντι της Ιστορίας και του Έθνους.
 

Η ΔΙΔΥΜΟΣ ΜΑΧΗ ΒΙΤΣΙ-ΓΡΑΜΜΟΥ
Για την πολεμική επιχείρηση Βίτσι-Γράμμου του Αυγούστου 1949, με την οποίαν έκλεισε  ο πύρινος κύκλος του κομμουνιστοουμμοριτοπολέμου, εγράφησαν κατά καιρούς πολλά και αποκαλυπτικά. Το κοινό ομως έχει λησμονήσει τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την σύλληψη και προπαρασκευή της μεγάλης εκείνης επιχειρήσεως. Τις παραθέτομεν κατά χρονολογικήν σειράν:
Την Ι7ην Μαΐου, ο αντιστράτηγος Κων. Βεντήρης ανέλαβε την διοίκησιν της Στρατιάς Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, όπου και εγκατεστάθη από τις 18 Μαΐου. Κατά τους προηγηθέντος μήνας είχαν διεξαχθεί σύντονοι αγωνες εκκαθαρίσεως στην Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα την πλήρη εξυγίανση του νοτίως του Ισθμού χώρου, και αισθητή βελτίωση στις άλλες περιοχές.
Κατά συνέπειαν των ανωτέρω μέτρων, πολυάριθμα ερυθρά τμήματα προοδευτικώς αποθούμενα είχαν διαρρεύσει και συγκεντρώθηκαν στα θεωρούμενα ασφαλή ορμητήρια Δυτ. Μακεδονίας-Ηπείρου. Στον τομέα αυτόν, βρισκόταν δηλαδή συσσωρευμένη ολόκληρη σχεδόν η δύναμη του εχθρού. Ο Γράμμος και το Βίτσι είχαν οργανωθεί με πολλή επιδεξιότητα και τέχνη σε ισχυρές τοποθεσίες αντιστάσεως με αλλεπάλληλους γραμμάς και αξιόλογη οχύρωση, που περιελάμβανε προστατευμένα ορύγματα μάχης, πολυβολεία και καταφύγια. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι αξιόλογο υλικό είχε συρρεύσει μέσω Αλβανίας. Οι πληροφορίες ανέφεραν την παρουσία 80-100 πυροβόλων πάσης φύσεως, για το μέτωπο Βίτσι διπλάσιους και πλέον βαρείς όλμους, μέγιστες ποσότητες ναρκών και αφθονία άλλων μέσων και εφοδίων. Ο εχθρός διατηρούσε αρκετά ακμαίον ηθικόν. Τα πολυάριθμα στελέχη του, διακρίνονταν για λυσσώδη αγωνιστικότητα. Διέθεταν πείρα στο είδος αυτό του πολέμου, και επέβαλαν πειθαρχία θηριώδους αγριότητος. Όλοι οι άνδρες του ΔΣΕ δεν έδειχναν την ίδια μαχητικότητα, αλλά δεν είχαν να επιλέξουν άλλες λύσεις. Σε γενικές γραμμές, τα ερυθρά τμήματα διακρίνονταν για ευκινησία, λιτότητα και εύστροφο προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε τακτικές συνθήκες. Οι συμμορίτες είχαν την βεβαιότητα, ότι στην χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν εύκολα να απαγκιστρωθούν και να περάσουν στις χώρες του παραπετάσματος. Οι πρώτες πληροφορίες που έφθαναν στον εθνικό Στρατό ανέφεραν, ότι τα στελέχη του ΔΣΕ έδειχναν κόπωση, αθυμία, αλλά ορισμένοι ηγήτορες προσπαθούσαν να δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας.

Ο Αρχιστράτηγος Δλέξ. Παπάγος ευτυχώς επροικοδότησε την Στρατιάν με το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων μεραρχιών. Εντός διμήνου, είχαν ταχθεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Κων. Βεντήρη. οι εξής μονάδες:
Α" Σώμα Στρατού αντιστράτηγος Τσακαλώτος (επιτελάρχης συνταγματάρχης Κετσέας).
Β' Σώμα Στρατού υποστράτηγος Μανιδάκης (επιτελάρχης συνταγματάρχης Γεραμάνης).
Περιλαμβάνουν αναλυτικώς τις κάτωθι δυνάμεις:
Ι Μεραρχία ταξίαρχος Κετσέας.
Π Μεραρχία υποστράτηγος Παπαδόπουλος.
III Μεραρχία Καταδρομών υποστράτηγος Καλίνσκι,ς.
VIII Μεραρχία υποστράτηγος Μπα λοδήμος.
IX Μεραρχία ταξίαρχος Καυκάς.
Χ Μεραρχία ταξίαρχος Λίβας.
ΧΤ Μεραρχία ταξίαρχος Ιωάννου.
12 Σύνταγμα και Ι Τάγμα ταξίαρχος Μεσσηνόπουλος.
Αριθμητικώς σύνολον:
αξιωματικοί 5.000
οπλίται 81.000
πυροβόλα 150
αεροπλάνα 120
Στον Σταθμόν Διοικήσεως Στρατιάς. είχε εγκατασταθεί το κλιμάκιον επιχειρήσεων Αεροπορίας (σμήναρχος Κελαϊδής, αντισμήναρχος Παρίσης) που διέθετε 120 αεροπλάνα πάσης κατηγορίας. Κι ακόμη υπήρχε εφεδρικόν τμήμα 500 αξιωματικών για την αναπλήρωση κενων.
Σε απόρρητη έκθεση ηγετικού στελέχους του εθνικού μας Στρατού, αναφέρονται τα εξής:
-II Στρατιά εστράφη από των πρώτων στιγμών εις σύντονον προσπάθειαν εντατικής βελτιώσεως των όρων εις το κεφάλαιον τούτο. Επί εβδομάδας και μέχρι της ώρας Χ τελικής επιθέσεως αι επαφαί με το Στράτευμα μέχρι των πλέον προκεχωρημένων τμημάτων πρώτης γραμμής, επιθεωρήσεις βάθους, ενεργώς αυστηρά και δικαία άσκησις της διοικήσεως, διδασκαλίαι, παραδειγματισμοί, άμεσος κολασμός πάσης παραλείψεως ή νωχελείας, αμοιβή πάσης ιδιαιτέρας επιδόσεως, ανεπτύχθησαν επί 3μηνον. !!!!

Υστερογραφον
ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
Έκθεση (χωρίς ημερομηνία, αλλά εντός του 1948, ΣτΜ) του υποστράτηγου Jovan Kapicic προς τον ALRankovic για το συνολο της βοήθεια; που χορηγήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, τη Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες προς το Δημοκρατικό Στρατό από 26 Ο­κτωβρίου 1946 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1947.
{Η Κεντρική αποθήκη εφοδιασμού βρισκόταν στο Pancevo. Από εκεί με φορτηγά το υλικό μεταφερόταν στη Belasica (ελληνο-βουλγαρικά σύνορα), στο Καϊμακτσαλάν, την Πρέσπα και την Κορυτσά.}
 
Ι. Υλικό που στάλθηκε στο Στρατό από τη Γιουγκοσλαβία.

1. Πυροβόλα 75 mm 24 κομμάτια
2. Πυρομαχικά για τα πυροβόλα 6193 
3. Αντιαεροπορικά πυροβόλα 27 
4. Πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά πυροβόλα 496.815 
 5. Βαριά πυροβόλα 332 
6. Πυρομαχικά για τα βοριά πυροβόλα 3.841.600 7. Οπλοπολυβόλα 3427 
 8. Πυρομαχικά για τα οπλοπολυβόλα 3.241.788 
9. Αυτόματα όπλα 8140 
10. Πυρομαχικά για τα αυτόματα 2.746.720 
11. Όπλα (γερμανικά) 31.065 
 12. Πυρομαχικά για τα όπλα. 9.704.950 
13. Πάντσερφαουστ (-αντιαρματικός εκτοξευτής)7434 
 14. Τζόνμπουλ (-αμερικάνικα αυτόματα) 42 
15. Πυρομαχικά για Τζόνμπουλ 7112 
16. Αντιαρματικά όπλα 21 
17. Πυρομαχικά για αντιαρματικά όπλα 2477 
18. Αντιαρματικές νάρκες 844 
19. Νάρκες κατά προσωπικού 500 
20. Πιστόλια 2319 
21. Πχιρομαχικά για τα πιστόλια 20.780 
22. Κιάλια 178 
23. Όλμοι 81 mm 232 
24. Βλήματα για όλμους 81 mm 11.138 
25. Όλμοι 50 mm
26. Βλήματα για όλμους 50 mm
27. Γομώσεις για όλμους
28. Χειροβομβίδες
29. Θήκες για πιστόλια
30. Εκρηκτικά «Trotil»
31. Βραδυφλεγόμενο και ταχνφλεγόμενο φιτίλι
32. Καψούλια
33. Καλώδια
34. Συσκευές ηλεκτρικής ανάφλεξης
35. Φορητά τηλέφωνα
36. Ασύρματοι
37. Πολύγραφοι
38. Μεμβράνες
39. Κουβερτες
40. Πουλόβερ
41. Εσώρουχα
42. Μπλούζες
43. Παντελόνια
44. Χλαίνες
45. Αρβύλες
46. Λαστιχενιες μπότες
47. Μπότες
48. Στολές
49. Φτυάρια
50. Σκαπάνες
51. Βιβλία
52. Βιβλία 
53.Φύλλα χαρτιού
54. Χαρτί
55. Κονσερβες σε δυόμισι βαγόνια
56. Παξιμάδια σε δυόμισι βαγόνια
57. Αλάτι
58. Υγειονομικό υλικό Α
59. Υγειονομικό υλικό Β
60. Διάφορα εμπορεύματα
61. Σαπούνι 492 » 39.156 » 4000 .-57.420 » 1495 » 29.200 κιλά 50.000 κλ. 65.225 κομ. 20 χιλμ. 50 κομ. 96 κομ. 40 κομ. 19 κομ. 2200 κομ. 75 κομ. 635 κομ. 8456 κομ. 3625 κομ. 4640 κομ. 19.650 κομ. 25.801ζευγ. 88 ζευγ. 340 ζευγ. 550 κομ. 100 κομ. 24 κομ. 5500 κομ. 32 σάκοι 102.100 κομ. 16.200 κλ. 11.760 κομ. 15.218 κλ. 5000 κλ. 4720 επίδεσμοι 51 κιβώτια 120 κιβώτια 50 κιβωτια
62. Καφες
63. Λινο ύφασμα
64. Σιτάρι 
70. Βρώμη.
 
ΙΙ. Υλικό που παραλήφθηκε από το εξωτερικό.
 
Πολωνία
1. Υγειονομικό υλικό και αρβύλες
2. Ασύρματοι
3. Όπλα και πυρομαχικά
Ουγγαρία 
100 πακέτα 1040 μέτρα
40.000 κλ.
50.000 κλ.
5 βαγόνια 
8 κομμάτια
 14 βαγόνια
  Αρβύλες και υγειονομικό υλικό 5 φορτηγά
Ρουμιανία
Υγειονομικό υλικό και εσώρουχα 2 φορτηγά
Συβιετική Ένωση
1. Τουφε'κία 15.000 κομ.
2. Αιιτόματα όπλα 5000 κομ.
3. Πιστόλια 3000 κομ.
4. Οπλοπολυβόλα 3700 κομ.
5. Αντιαεροπορικά πυροβόλα 50 κομ.
6. Αντιαεροπορικά κανόνια 24 κομ.
7. Όλμοι 50 mm 100 κομ.
8. Όλμοι 81 mm 200 κομ.
9. Όλμοι 120 mm 100 κομ.
10. Ανταλλακτικά και εργαλεία για πυροβόλα 20 mm 197 κομ.
11. Αντιαρματικά κανόνια 156 κομ.
12. Ανταλλακτικά για αντιαρματικά πυροβόλα 24 κομ.
13. Κιάλια 200 κομ.
14. Πυξίδες 25 κομ.
15. Διόπτρες πυροβολικού 75 κομ.
16. Φυσίγγια για τουφέκια 1.635.7500 κομ.
17. Φυσίγγια για πιστόλια 950.500 κομ.
18. Βλήματα για αντιαεροπορικά πυροβόλα 20 mm 5000 κομ.
19. Βλήματα για πυροβόλα 37 mm 28.035 κομ.
20. Βλήματα για όλμους 50 mm 20.000 κομ.
21. Βλήματα για όλμους 81 mm 10000 κομ.
22. Βλήματα για όλμους 120 mm 15.000 κομ.
23. Γερμανικές χειροβομβίδες 40.000 πομ.
24. Ιταλικές χειροβομβίδες 20.000 κομ.
25. Ηλεκτροπυροκροτητές 5200 κομ.
26. Καψούλια 30.000 κομ.
27. Τηλε'φωνα 100 κομ.
28. Μπαταρίες για ράδια 10 κομ.
29. Στοιχεία για τηλεψωνικε'ς συσκευές 200 κομ.
30. Προβολείς 10 κομ.
31. Πάντσερφαουστ 2000 κομ.
32. Ασύρματοι 17 κομ.
33. Ηλεκτρικοί συσσωρευτές. 60 κομ.
34. Φορτηγά «Opel» με εξαρτήματα 4 κομ.
35. Βάρκες για 1,2,3 και 6 άτομα 70 κομ.
36. Φιτίλι 20.000 μέτρα
37. Δυναμίτης 20.125 κιλά 

ΙΙΙ. Υλικό που βρίσκεται στην κεντρική αποθήκη.
 
1. Πυροβόλα 75 mm 2 πομ.
2. Πυροβόλα 37 mm 200 κομ.
3. Πυρομαχικά για πυροβόλα 37 mm 1808 κομ.
4. Αντιαεροπορικά πυροβόλα 24 κομ.
5. Πυρομαχικά για αντιαεροπορικά πυροβόλα 5000 κομ.
6. Όλμοι 120 mm 116 πομ.
7. Πυρομαχικά για όλμους 120 mm 4546 κομ.
8. Όλμοι 81 mm 118 κομ.
9. Πυρομαχικά για όλμους 81 mm
χωρίς γομώαεις. 3407 πομ.
10. Όλμοι 50 mm 49 κομ.
11. Ελαφριά πυροβόλα «σάρατς» 2705 κομ.
12. Ανταλλακτικά για «οάρατς» 3500 κομ.
13. Πυρομαχικά για αγγλικά τοιιφέκια 500.000 κομ.
14. Αυτόματα όπλα 1821 κομ.
15. Πιστόλια με θήκες 882 κομ.
16. Διόπτρες πυροβολικου 68 κομ.
17. Κιάλια
18. Λαστιχένιες βάρκες
19. Χαρτί. 19 κομ,
7 κομ,
6 βαγόνια
Προετοιμάζεται η απόκτηση και η μεταφορά 500 αλόγων και υγειονομικού υλικού διαφόρου είδους για 6000 τραυματίες 

IV. Υλικό που βρίσκεται στις συνοριακές βάσεις επί του εδάφους μας. 

1. Πυροβόλα 75 mm 2 κομ.
2. Οβίδες για πυροβόλα 75 mm 16.000 κομ.
3. Όλμοι 81 mm 8 κομ.
4. Πυρομαχικά για όλμους 81 mm 1899 κομ.
5. Ιταλικά τουφέκια 2263 κομ.
6. Πυρομαχικά για ιταλικά τουφέκια 50.5000 κομ.
7. Πυρομαχικά για ιταλικά πολυβόλα 650.000 κομ.
8. Πυρομαχικά για αγγλικά τουφέκια 700.000 κομ.
9. Πυρομαχικά για αυτόματα 75.000 κομ.
10. Επιθετικές χειροβομβίδες 7500 κομ.
11. Πιστόλια 550 κομ.
12. Νάρκες εδάφους 49 κομ.
13. Γομώσεις για όλμους 4000 κομ.
14. Θήκες για πιστόλια 800 κομ.
15. Χλαίνες 4500 κομ.
16. Στολές 200 κομ.
17. Εσώρουχα 2450 κομ.
18. Αρβύλες 2450 κομ.
19. Σαμάρια 13 κομ.
20. Σιτάρι 40 τόνοι
21. Αλάτι 6 τόνοι
22. Βρώμη για άλογα 50 τόνοι
23. Υγειονομικό υλικό 10 σάκοι
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που βρίσκεται στην κεντρική αποθήκη και στις συνοριακές βάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σύντομα θα μεταφερθεί.

V. Επισκόπηση των νοσοκομειακών δαπανών. 

1. Ο Στρατός στα Σκόπια για νοσοκομειακή διατροφή 7 μηνών δαπάνησε 1.369.041 δηνάρια
2. Η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Μακεδονίας σε διάστημα 7 μηνών δαπάνησε για νοσοκομειακή διατροφή, επισκευή νοσοκο­μειακών κτιρίων, καύσιμη ύλη, λάδι, επισκευή φορτηγών και πληρω­μή των οδηγών 471.000 δηνάρια
3. Ο Ερυθρός Σταυρός των Σκοπιων  δαπάνησε για ειδική δια­τροφή των ασθενών (ζάχαρι, λάδι, λαχανικά, σαπούνι, χοιρομέρι, βούτυρο, τυρί και άλλο υλικό 1. 358.793 δηνάρια
4. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρα­τίας της Γιουγκοσλαβίας έδωσε στον Ερυθρό Σταυρό των Σκοπιων 1.000.000 για διάφορους σκοπούς, για οικοδομικά υλικά, για το ημερομίσθιο των εργατών, για τη διατροφή των εθελονταχν εργατών, επίσης 112.000 για επιδόματα στη μισθοδοσία του προσωπικού. Σύνολο 1.112.000
5. Η Υγειονομική Διεύθυνση και το Υπουργείο Εσωτερικών δαπά­νησαν συνολικά για την πληρωμή εξειδικευμένου προσωπικού 203.000 δηνάρια
6. Η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημο­κρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την απόκτηοη 12 φορτηγών, για τη μεταφορά των ασθενούν, οικοδομικά, τρόφιμα και άλλα δαπά­νησε 2.000.000 δηνάρια
7. Το υγειονομικό υλικό για νοσοκομειακό εξοπλισμό και φάρ­μακα ανέρχεται σε 1.500.000 δηνάρια. Πα κρεβάτια, επίπλωση, οΐ-ντονια σε 1.500.000 δηνάρια. Για υπόλοιπες συσκευές, μαγειρεία, :τιάτα και εξοπλισμό σε 150.000 δηνάρια. Σύνολο 3.150.000
8. Το Υπουργείο Συγκοινωνκύν της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημο­κρατίας της Γιουγκοσλαβίας για 20 παραπήγματα πον κατασκευά­στηκαν από τη νεολαία σιδηροδρόμων δαπάνησε 1.600.000 δηνάρια.
Συνολικό ποσό εξόδων 10.263.834 δηνάρια
9. Από τον Καναδά στάλθηκαν δέματα στο νοσοκομείο.
Ανδρικά και γυναικεία παλτό 498 κομ.
Επανωφόρια 145 κομ.
Ανδρικά κοστούμια 476 κομ.
Γυναικεία ρούχα και κοστούμια 780 κομ.
Παντελόνια 172 κομ.
Κουβέρτες 17 κομ.
Εσώρουχα 3268 κομ.
Παπούτσια 1099 κομ.
Καμπαρτίνες 10 κομ.
Σόλες για παπούτσια 115 ζευγάρια Ένα σεντούκι με οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.
Ατεμπρίνες 60.000 κομ.
 
VI. Δαπάνες για ραδιοφωνικό σταθμό 

1. To Tanjug για την κατασκευή ραδιοφαινικού σταθμού, 7.500.000 δηνάρια.
2. Οι τελωνειακοί για τους δασμούς του σταθμού, 1.500.000 δη-νάρια.
3. Το Υπουργείο Εσωτερικών για την επισκευή του κτιρίου του σταθμού, 180.000 δηνάρια.
4. Ιδιωτική επιχείρηση για την κατασκευή στύλου από μπετόν για την κεραία, 100.000 δηνάρια.
5. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για άνθρακα και καυσόξυλα για το σταθμό, 35.000 δηνάρια.
6. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημο­κρατίας της Γιουγκοσλαβίας για βενζίνη και λάδι αυτοκινήτου 43.000 δηνάρια.
7. Η ραδιοφωνική επιτροπή του Γενικού Επιτελείου για 3 μαγνη­τόφωνα, 90.000 δηνάρια.
8. Το Γενικό Επιτελείο για 2 συσκευές T.F.B., 140.000 δηνάρια.
Συνολιχή αξία 9.588.000 δηνάρια.

VI. Δαπάνες για την κατασκευή κτιριων. 

1. Για την επισκευή των κτιρίων, για την επίπλωση των κτιρίων, για τους οικοδόμους και για το επίδομα ενός μέρους του προσωπικου πρέπει να πληρώσουμε 1.008.082 δηνάρια.
2. Από τα χρήματα που καταβλήθηκαν από την ΚΕ δαπανήθηκαν 370.662 δηνάρια για την εγκατάσταση του ραδιοφωνικού σταθμου και για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου.
3. Από τη Διοίκηση των Λαϊκών Αγαθών δόθηκαν μερικά έπιπλα η αξία των οποίων δεν ε'χει ακόμα εκτιμηθεί.
 
VΙΙ. Δαπάνες για ειδικό ραδιοφωνικό κέντρο.
 
1. Από δάνειο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας καταβλήθη­καν 3.630 676 δηνάρια για διάφορες ανάγκες.
2. Από τον προϋπολογισμό για τις δημόσιες σχέσεις καταβλήθη­καν για διάφορες ανάγκες 413.890 δηνάρια.
 
IX. Χρήματα από το ταμείο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
 
Για οικονομικές προσωπικές ανάγκες του προσωπικού που ερ­γάζεται στη μεταφορά υλικού καταβλήθηκαν από τη Διεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Γιουγκοσλαβίας 1,099.660 δηνάρια. Δαπα­νήθηκαν 1.031.907 δηνάρια και απεμειναν 67.753.
 
Χ. Χρήση αυτοκινήτων και κατανάλωση καυσίμων. 

1. Για διάφορες ανάγκες χρησιμοποιήθηκαν 18 φορτηγά και 12 πολυτελή αυτοκίνητα. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος α­ριθμός μεγάλων φορτηγών και επιβατικοιν αιηοκινήτων από καιρό σε καιρό.
2. Για τα αυτοκίνητα καταναλώθηκαν περίπου 2001990 λίτρα καυσίμων. Πέρα από το ποσό αυτό καταναλώθηκε επίσης, χωρίς να καταγραφεί, αρκετά μεγάλη ποσότητα καυσίμων για οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από καιρό σε καιρό.
 
XI. Ο αριθμός των ελλήνων προσφύγων στη Γιουγκοσλαβία. 

1. Στο εδαφος της Δαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας βρίσκονται 4829 άνδρες, 3352 γυναίκες και 5547 παιδιά. Συνολικά 13.728.
2. Στο χωριό Μπούλκες βρίσκονται 2217 άνδρες, 883 γυναίκες και 723 παιδιά. Συνολικά 3778.
 
XI. Ο αριθμός των ατόμων ττον στάλθηκαν στο Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας. 

Από το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στάλ­θηκαν στο στρατό 551 άτομα, από το Μπούλκες 2141. Συνολικά 2692 άτομα.
Η έκθεση περιέλαβε τους αριθμούς που διαθέτουμε. Oι υλικές και οικονομικές μας δαπάνες είναι μεγαλύτερες, αν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα πράγματα δεν έχουν καταγραφεί, όπως για παράδειγ­μα η χρήση του σιδηροδρομικού πάρκου, η δωρεάν έκδοση εισιτη­ρίων, η πληρωμή του εκτελωνισμού και η μεταφορά του υλικού. Αν συνεπώς είχαν καταγραφεί όλες οι δραστηριότητες μας, οι αριθμοί που αναφέρονται στην έκθεση αυτή θα ήταν αισθητά μεγαλύτεροι.
 
Επι 100 κομμουνιστων οι 40 ειναι αγυρτες οι 59 αφελεις και ΕΝΑΣ πραγματικος μπολσεβικος
ΛΕΝΙΝ
 Ιστοσελιδα Ελληνικης ιστοριας
http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/index.htm
BLOG Ελληνικης ιστοριας
http://eistoria.blogspot.com/
Μπλογκ Αλογοκριτης ιστοριας
http://blackblogofcommunism.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: