Τρίτη

Ο Μητσοτάκης πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου για Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ!

 


Άννα Διαμαντοπούλου: Από την Κομισιόν στην Coca Cola, ένα ΠΑΣΟΚ δρόμος
Δεν είναι αστείο ούτε πρωταπριλιάτικη φάρσα αλλά θλιβερή πραγματικότητα. Ορισμένοι στη Ν.Δ., περιφρονώντας -πρώτα και κύρια- τα εκατομμύρια των καλών Ελλήνων που ψηφίζουν, βλέπουν με συμπάθεια ή εμπιστεύονται το κόμμα, προσπαθούν να κάνουν πολιτικό ράλι με την... όπισθεν! Θέλουν να κάνουν ευθανασία στην πολιτική δύναμη που εκπροσωπούσε μέχρι πρότινος τις υγιείς παραδοσιακές αρχές που κρατούν όρθιο το έθνος και να δηλητηριάσουν τον κορμό της παράταξης με μεταγραφές της συμφοράς τύπου Διαμαντοπούλου.

Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν είναι νέα ούτε από άποψη βιολογικής ούτε πολιτικής ηλικίας. Είναι μια γερασμένη κομματική φιγούρα που φέρει έντονα χαραγμένα πάνω της όλα τα σημάδια του κομματισμού και της καλπάζουσας παρακμής που έριξε την πατρίδα μας στα βράχια του Μνημονίου.

Ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του μοιραίου γόνου της «δυναστείας» Παπανδρέου, η κυρία Διαμαντοπούλου άφησε εποχή με την αστοχία της να είναι έτοιμα εγκαίρως τα βιβλία που θα χρειάζονταν για τη σχολική χρονιά και τη διανομή... φωτοτυπιών στους ατυχείς μαθητές.

«Ρετουσάρισμα» στα περιτρίμματα του πασοκισμού δεν μπορεί να γίνει. Το σκληροπυρηνικά νεοταξικό πνευματικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής είναι απωθητικό για όλους όσοι αποκήρυξαν τα πασοκικά καθεστώτα και διπλά απεχθές για τους φίλους και οπαδούς της παράταξης που εκπροσωπεί η Ν.Δ.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει στις κορυφές της νεοδημοκρατικής κομματικής ιεραρχίας τόση αφέλεια, τόση αδαημοσύνη (ελπίζουμε όχι κακή πρόθεση), ώστε να αφήνεται έστω και υπαινιγμός ότι μπορεί να ανεχθούν οι νεοδημοκράτες μια απόμαχο του σοσιαλισμού που, το 1985, διορίστηκε νομάρχης Καστοριάς από τον Ανδρέα Παπανδρέου στην τρυφερή ηλικία των 26 ετών;

Αυτές οι κινήσεις το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να εξισώσουν τα ποσοστά της Ν.Δ. με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μετά το Μνημόνιο. Θα είναι τραγικό και ασυγχώρητο λάθος η ένταξη της Διαμαντοπούλου στη Ν.Δ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός, ότι επειδή ήταν στην φοιτητική παράταξη του  ΠΑΣΟΚ  αλλά και για άλλους λόγους  την προώθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου προσωπικά και η τότε σύζυγός του Μαργαρίτα, με αποτέλεσμα η πολύ φιλόδοξη ‘Αννα  στα 26 της βρεθεί νομάρχης.

Το 1986 (χωρίς να έχει κάνε και κάτι ως νομάρχης) ανέλαβε Γενική Γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας. Μετά ανέλαβε Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, πάντα υπό την προστασία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι που την επέλεξαν για Επίτροπο στην ΕΕ με αρμοδιότητα στα θέματα απασχόλησης την περίοδο 1999-2004. Το 2009 επανεκλέχθηκε για τελευταία φορά βουλευτής Α΄ Αθήνας και ορκίστηκε Υπουργός Παιδείας,  στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν κατάφερε να επανεκλεγεί  το 2012

Το 2011 με το δικό της νομο για τα ΑΕΙ εισηγήθηκε την κατάργηση του ασύλου, τη δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης, την κατάργηση του θεσμού της πρυτανείας, τον  αυστηρό έλεγχο του χρόνου φοίτησης κ.α.

Δέχθηκε έντονη κριτικη  από τις πρυτανείες των ΑΕΙ και τους φοιτητές.

Η ρίξη μεταξύ καθηγητών, υπουργείου και φοιτητών ήταν μεγάλη όσον αφορά το ζήτημα εφαρμογής με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαρκείς καταλήψεις στα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ ταυτόχρονα η Άννα Διαμαντοπούλου ζητούσε την άμεση εφαρμογή του νόμου, υποστηριζοντας  ότι κόμματα και παρατάξεις δεν έχουν θέση στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Ανάλογη ήταν η συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2012 όταν οι πρυτανείες των ΑΕΙ κλήθηκαν να εκλέξουν συμβούλια διοίκησης κάτι που λόγω των αντιρδράσεων δεν κατέστη δυνατό

Την θέση του υπουργού παιδείας ανέλαβε το 2012 ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος αποφάσισε μόλις μερικές ημέρες μετά την υπουργοποίησή του να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των ΑΕΙ.


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την πρώην Επίτροπο και Υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 

*Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:*

 

«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.

 

Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου.

 

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα.

 

Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

 

Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους.

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

 

*Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:*

 

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.

 

Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.

 

Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων, απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών και την δυνατότητά της, για μια θαρραλέα εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

 

Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των χωρών και αποτρεπτικός στις συγκρούσεις, στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις.

 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

 

Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

 

Η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού οργανισμού προσφέρει στη χώρα μας την δυνατότητα να αναδείξει τον ρόλο της, την εικόνα της και την συνεισφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.

 

Με την προβολή ενός τεκμηριωμένου και φιλόδοξου οράματος για τον ΟΟΣΑ, η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάζει μια Ελλάδα ανανεωμένη, αξιοκρατική, δυναμική, στραμμένη στο μέλλον που αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ευημερία και πρόοδο για όλους. Η προσωπικότητα της κυρίας Ά. Διαμαντοπούλου προσφέρεται για να ενσαρκώσει ένα τέτοιο αφήγημα. Χάρη στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση ποικίλων χαρτοφυλακίων, και τις σπουδές της που υπερβαίνουν τη στενή οικονομική ειδίκευση, η κ. Διαμαντοπούλου πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Επίσης μέσω της δραστηριότητάς της ως Πρόεδρος του Δικτύου, έχει αναπτύξει σχέσεις στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: