Πέμπτη

Εκτός, λόγω του… Μεσογειακού Χωριού


ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΕΚ. ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ.
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο Κ. ΘΩΜΑΣ ΣΤΑΜΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2013.

Η επιλογή του γεννά ερωτηματικά, καθώς φαίνεται να καταργείται το ασυμβίβαστο, αφού ο κ. Στάμος θα είναι ουσιαστικά “ελέγχων και ελεγχόμενος” από τη στιγμή που ο ΟΕΚ θα αναλάβει την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού για το 2013.
Μείζον πολιτικό θέμα ανέκυψε χθες στη διακομματική επιτροπή της Βουλής που είναι επιφορτισμένη με τον ορισμό διοικήσεων, όταν η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά εισηγήθηκε την αποπομπή του μέχρι χθες προέδρου του ΟΕΚ Αντώνη Σελλιανάκη και τον ορισμό στη θέση του του κ. Θωμά Στάμου, πρώην Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, που είναι μέλος της συγκεκριμένης διακομματικής επιτροπής, μόλις άκουσε την εισήγηση της υπουργού, ζήτησε και πήρε αμέσως το λόγο, ζητώντας να ενημερωθεί επισταμένα τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διορισμού νέου προέδρου, χωρίς ωστόσο να πάρει καμία απάντηση.
Σημειώνεται ότι ο κ. Αντώνης Σελλιανάκης είχε διοριστεί στον ΟΕΚ πριν από επτά περίπου μήνες, μετά από αρκετό διάστημα που ο οργανισμός ήταν ακέφαλος. Έχει μάλιστα αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της θητείας του στον Οργανισμό.
Επιπλέον εκ των πραγμάτων το θέμα παίρνει πολιτική διάσταση, αφού έχουν προηγηθεί οι αυστηρές προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ότι δεν πρόκειται να δεχτεί υπερβάσεις στην κατασκευή των έργων.
Eπικοινώνησαμε χθες με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα, ο οποίος λακωνικότατα αρκέστηκε να επισημάνει: “Ότι είχα να πω, το είπα. Έχω εξαρχής υπογραμμίζει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνουν τα έργα στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει και φυσικά το Μεσογειακό Χωριό, που είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση για να διεξαχθούν οι Μεσογειακού Αγώνες. Θα παρακολουθώ αυστηρά όλες τις διαδικασίες και φυσικά ισχύει στο ακέραιο η επισήμανσή μου, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτώ καμία υπέρβαση των προϋπολογισμών που θα εγκριθούν ούτε κατά ένα ευρώ».


Από χθες αποτελεί παρελθόν για τον ΟΕΚ, μετά από απόφαση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πετραλιά.
Από τις παρεμβάσεις στους μήνες της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Αντώνη Σελλιανάκη, ξεχωρίζουν οι αυστηροί έλεγχοι ώστε οι παροχές να πηγαίνουν σε πραγματικούς δικαιούχους. Έτσι εφαρμόστηκαν νέες διαδικασίες ελέγχου των δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη (για πρώτη φορά) πολλές περιπτώσεις μη δικαιούχων, που έπαιρναν παράνομα στεγαστικές παροχές ΟΕΚ. Με αυτές τις ενέργειες αποτρέπεται -και συνάμα εξοικονομείται- απώλεια πόρων της τάξης των περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου στο πλαίσιο της εξυγίανσης σε όλα τα επίπεδα διενεργήθηκαν ΕΔΕ ακόμη και για διαπιστωμένες παραβάσεις από πλευράς υπαλλήλων και στοιχειοθετούνται αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή υπαλλήλων του Οργανισμού σε παράνομες υποθέσεις.
Μια από αυτές αφορά στην είσπραξη επιδότησης ενοικίου για σειρά ετών από υπαλλήλους, χωρίς να το δικαιούνται. Σε άλλη υπόθεση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ανατέθηκε μελέτη για βιοκλιματικό κτίριο, χωρίς όμως να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Για τις παραπάνω μάλιστα υποθέσεις υπάρχει παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
Στα αδύναμα σημεία της λειτουργίας του Οργανισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβάνονται ωστόσο οι πολλαπλές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των κατοικιών που παρουσιάζουν κακοτεχνίες, αλλά και η πολιτική που σύμφωνα με καταγγελίες επέλεξε να ακολουθήσει ο ΟΕΚ στο θέμα των ειδικών πολιτικών στέγης προς τις τρίτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (οικογένειες αυξημένων κοινωνικών αναγκών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: