Παρασκευή

Βόμβα το δημογραφικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Βόμβα το δημογραφικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις
Μείωση ανταπόκρισης και για το θεσμό του Επαγγελματία Οπλίτη
Κυριακή, 08.06.08
Οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος «χτυπούν» τις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλώντας πονοκέφαλο στη στρατιωτική ηγεσία. Τα στοιχεία που καταγράφει η στρατολογία είναι άκρως ανησυχητικά, αφού καταδεικνύουν πως ο αριθμός των νέων οι οποίοι καλούνται για κατάταξη μειώνεται σταθερά κατά περίπου 2.000 σε ετήσια βάση. Τα αρνητικά αποτελέσματα της «λειψανδρίας» επεκτείνονται και στους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.).

Η «λειψανδρία» στο στράτευμα παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση χωρίς καμία προοπτική αναστροφής, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων που παρατηρείται στη χώρα.
Το μέλλον του «συστήματος των κληρωτών», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στρατολογίας, εμφανίζεται δυσοίωνο, με στοιχεία ακόμη και κατάρρευσης σε βάθος χρόνου 15ετίας.
Τα λάθη του παρελθόντος
Η εικόνα αυτή αναδεικνύει τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν στο παρελθόν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως η μείωση της θητείας στους 12 μήνες, χωρίς απολύτως καμία μελέτη και προγραμματισμό.

Σήμερα, στο άκουσμα και μόνο σεναρίων περαιτέρω μείωσης της θητείας, οι αντιδράσεις των στρατιωτικών είναι αρνητικές. Σημειώνεται πως με την αναδιοργάνωση που αποφασίστηκε το 2003 (η υλοποίησή της προσδιορίστηκε το 2005), η οροφή του ανθρώπινου δυναμικού έπεσε στις 142.000 από 178.500 που προβλεπόταν έως τότε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειωμένης επάνδρωσης των μονάδων με επεξεργασία σχεδίων που θέλουν στράτευση μέχρι τα 21-22 χρόνια.
Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω και τους θεσμούς των επαγγελματιών οπλιτών, των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης και εφέδρων υψηλής ετοιμότητας με την παροχή κινήτρων, κυρίως οικονομικών. Την περίοδο μάλιστα αυτή αναμένεται να ξεκινήσει και επικοινωνιακή καμπάνια με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων. Αυτό γιατί παρατηρείται μείωση της ανταπόκρισης στους διαγωνισμούς, σε σημείο που να προβληματίζει την ιεραρχία.

Πέραν, ωστόσο, της μείωσης του αριθμού ενδιαφερομένων, που οφείλεται και στη δυσαρέκεια την οποία προκαλεί η άσκηση καθηκόντων νέου στρατιώτη (υπηρεσίες και αγγαρείες), καταγράφεται υποχώρηση και στο μορφωτικό επίπεδο των νεοπροσληφθέντων επαγγελματιών οπλιτών. Κι αυτό γιατί αρχικά υπήρχαν διαθέσιμοι πτυχιούχοι, ακόμη και μεταπτυχιακοί, οι οποίοι μειώθηκαν στη συνέχεια.
Νέες τεχνολογίες
Αν και σήμερα δεν φαίνεται να απασχολούν τους στρατιωτικούς ιδιαίτερα οι γραμματικές γνώσεις των επαγγελματιών οπλιτών, διαφαίνεται μια ανησυχία για το μέλλον, που η αθρόα εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις Ενοπλες Δυνάμεις απαιτεί υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Τονίζεται πως η πλειοψηφία των υποψηφίων για το θεσμό προέρχεται από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Αιγαίο. Περιοχές οικονομικά ασθενείς, όπου η εύρεση εργασίας για τους νέους οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση είναι αρκετά δύσκολη.Ενας άλλος λόγος είναι ότι κατατάσσονται στο στρατό αμέσως μετά το Λύκειο με μισθό περίπου 1.000 ευρώ και υπηρετούν στους τόπους διαμονής τους. Οταν και οι νέοι αυτών των περιοχών αρχίσουν να γυρίζουν την πλάτη στο στρατό (πέραν των αστικών κέντρων, που το κάνουν σε μεγάλο βαθμό), τότε τα πράγματα θα έχουν φθάσει στο απροχώρητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: