Πέμπτη

Ιταλία: Πράσινο φως στην ποινικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης

24/7/2008 9:54:55 πμ

Η γερουσία στην Ιταλία ενέκρινε καταρχήν τα πολυσυζητημένα σκληρά μέτρα, που εισήγαγε αμέσως μετά την εκλογή της η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, και δέχθηκε δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση, το Βατικανό, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπέρ της δέσμης των μέτρων -που ποινικοποιούν την παράνομη μετανάστευση- ψήφισαν 161 γερουσιαστές, 120 καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν οκτώ αποχές. Είχε προηγηθεί στις 15 Ιουλίου η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή.

Ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου υποσχόμενος μεταξύ άλλων μία αυστηρότερη αντιμετώπιση στα θέματα που σχετίζονται με τους παράνομους μετανάστες, τους οποίους πολλοί Ιταλοί θεωρούν υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα.

Στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε το λεγόμενο «πακέτο sicurezza», δέσμη μέτρων για την ασφάλεια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ποινικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης. Προβλέπεται έως και τετραετής φυλάκιση και η απέλαση παράνομων μεταναστών καθίσταται ευκολότερη.

Παράλληλα, αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης γίνεται και ο εξαναγκασμός παιδιών σε επαιτεία, κίνηση που στοχεύει κυρίως τους Ρομά που ζουν στην Ιταλία.

Ο νέος νόμος καταγγέλθηκε από την αριστερά, τις ενώσεις καθολικών και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε για «κύμα ρατσισμού» στην Ιταλία, εκφράζοντας βαθύτατη ανησυχία για τα πρόσφατα σκληρά μέτρα για την παράνομη μετανάστευση και το κλίμα διακρίσεων που διαμορφώνεται στη χώρα.

Για «καταπιεστικές πολιτικές και ξενόφοβες συμπεριφορές» έχει κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Άρμπουρ, ενώ έντονη ανησυχία για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οδυσσέας Τηλιγάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: