Τετάρτη

Έτοιμος ο νόμος για την ψήφο των ομογενών - Π. Παυλόπουλος προς τα άλλα κόμματα: «Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του»!

Μετά από δυο χρόνια και δυο μήνες, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής, πήρε και εξήγγειλε την ιστορική πράγματι απόφαση για να δοθεί ψήφος στους Έλληνες της Διασποράς, που τώρα με 5,5 εκατομμύρια αποτελούν την «Δεύτερη Ελλάδα», έρχεται η ώρα της υλοποίησης! Στις 10 Φεβρουαρίου η κυβερνητική επιτροπή συνεδρίασε για το θέμα αυτό, ενώ βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές και ενδεχομένως και πρόωρες βουλευτικές εκλογές- και οπωσδήποτε τα δυο κόμματα εξουσίας, βλέπουν τους Ομογενείς, σαν «μοναδική πηγή ψήφων» για αυτοδυναμία, μετά την 1.1.2011 που θα έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 500.000 Απόδημοι Έλληνες!

Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψηφίστηκε διάταξη για την συμμετοχή των Αποδήμων στην πολιτική ζωή του τόπου και στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν είχε φέρει σχετικό εκτελεστικό νόμο. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι γνωστό ότι υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαρχής, για την ψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Από το 2006,συμπλήρωσε, υπήρξε ένα πρώτο σχέδιο το οποίο συζητήσαμε με τα κόμματα, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για να ψηφιστεί ο νόμος. Το πρώτο σχέδιο που προέβλεπε ότι οι Απόδημοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου έχει απορριφθεί από τα κόμματα.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι μετά από συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία και του υπουργείου Εξωτερικών, καταλήξαμε με τα κόμματα σε ορισμένους άξονες, τους οποίους αποτυπώσαμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή τη στιγμή θα κατατεθεί στη Βουλή. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών. Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν. Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα. Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά. Η κυβέρνηση εκπληρώνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και καθένας στη Βουλή θα αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα. Δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι συνταγματική επιταγή, σημείωσε, αλλά και χρέος μας απέναντί τους, όταν γνωρίζουμε πόσα τους οφείλουμε και πόσο είναι δυνατόν να ανανεώσουν την πολιτική ζωή του τόπου με τη συμμετοχή τους και με τις ιδέες τους.

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής, καθώς και για την πρόταση της ΜIG. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: