Τετάρτη

Δεύτερο ελληνικό νεκροταφείο στην Αλβανία





Άνοιξε επισήμως ο δρόμος για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στη Νότια Αλβανία για τους άταφους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Το πρώτο υπάρχει εδώ και χρόνια στο χωριό Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου, ενώ το δεύτερο, στην περιοχή της Κλεισούρας, έχει ολοκληρωθεί και απομένει ο ενταφιασμός των οστών 280 Ελλήνων στρατιωτών. Το αρχικό αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν για τη δημιουργία τεσσάρων κοιμητηρίων (στην Πρεμετή και στη Χειμάρρα), αλλά παρ’ όλα αυτά η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία που υπέγραψε στα Τίρανα ο υφυπουργός Αμυνας Κώστας Τασούλας. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, κάλεσε την Αλβανία και τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν εκεί βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν ως βαρόμετρο για το επίπεδο του εκδημοκρατισμού της γειτονικής χώρας.

Η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας είπε στην υπουργό Εξωτερικών ότι τα Τίρανα επιθυμούν τη συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, με την επισήμανση ότι έχουν καλέσει τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών που πήγε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών. «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη. Αναφερόμενη στους πολυεπίπεδους δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε τη στενή οικονομική συνεργασία, την πρωτεύουσα θέση της Ελλάδας μεταξύ των ξένων επενδυτών στη γείτονα, ειδικά στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ήδη έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την Ε.Ε.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη «δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα», επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», καθώς κι από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: