Κυριακή

Άθλια ενέργεια η εκμετάλλευση των δύο παιδιών για την δημιουργία εντυπώσεων και αναταραχής στα εκκλησιαστικά μας πράγματα

Archdiocese Statement on Case of Orphaned Children



In recent days, misleading statements distributed in the press on the case of two orphaned children in the Democratic Republic of Congo, whose relatives in the United States approached the Saint Basil Academy for assistance, require that the Archdiocese of America set forth the following factual information.


In June of 2009 Saint Basil Academy in Garrison New York, received an inquiry as to whether the institution could be of assistance in bringing these two children to the United States and accept them into the Academy family. The relatives of the two children were advised that under present US immigration law, the Academy, as a residential facility and no longer a school, could not legally sponsor the children to come to the United States. The family was also advised to consider options only available to them that would allow the children to enter the U.S. Under those circumstances, the Academy would be able to provide interim accommodations with a view to a more permanent placement once permanent guardianship status by the U.S. relatives had been established.

Saint Basil Academy never refused to accept the children and has been in communication with the family over the past seven months. There was never any question of financial resources in accepting the children. The Academy has been informed by the family that they are currently working toward securing guardianship of the children in order for them to be placed at Saint Basil. Both the Archdiocese and the Academy look forward to receiving Kostakis and Demetris as soon as possible.

To portray the Archdiocese of America, His Eminence Archbishop Demetrios, or Saint Basil Academy as being anything but willing and eager to assist this family is irresponsible and reprehensible. It is a shame and shameful that anyone would exploit the tragedy of any child, especially ones orphaned of a parent, through exaggeration, misstatement and accusation.

Άθλια ενέργεια η εκμετάλλευση των δύο παιδιών για την δημιουργία εντυπώσεων και αναταραχής στα εκκλησιαστικά μας πράγματα.Προσπαθεια αποδυναμωσης του Δημητριου απο τον Πατριαρχη!!!

Παρότι δεν αναμένουμε ότι η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα καταλαγιάσει το θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας .Ε.Κ. και οι πεζοδρομιακού τύπου κατηγορίες του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου, χαιρόμαστε που τουλάχιστον παρατίθενται επίσημα τα γεγονότα και δίδεται η ευκαιρία σε κάθε καλόπιστο άτομο, στην Ομογένεια κι αλλού, να δει την ωμή πραγματικότητα: Οτι απ’ όλα όσα γράφηκαν και λέχθηκαν, η όλη ιστορία ξεκινά από μία εντύπωση του ηλικιωμένου θείου των παιδιών, ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή είναι δικαιολογίες και ότι τα παιδιά δεν γίνονται δεκτά λόγω του χρώματός τους.

Είπε ο θείος τους στον «Ε.Κ.»:


«Μου έλεγαν, φέρε εσύ τα παιδιά και θα τα πάρουμε, αλλά το γράμμα του Αρχιεπισκόπου λέγει ότι πρέπει να έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Σας ομιλώ εντίμως, από τη στιγμή που έλαβαν τη φωτογραφία (στην Ακαδημία) και είδαν τα παιδιά άρχισαν οι δυσκολίες».

Με την ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα: «Φέρτε τα παιδιά και θα τα δεχθούμε στην Ακαδημία».

Το θα πουν τώρα οι κακόβουλοι, οι κακόπιστοι, υβριστές και αναμοχλευτές των εκκλησιαστικών κρίσεων; Οτι κατόπιν «πιέσεων» και «καθολικής κατακραυγής» η Αρχιεπισκοπή άλλαξε γνώμη, όταν επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα;

Η οργισμένη μας αντίδραση στα δημοσιεύματα πήγαζαν ακριβώς στο ότι αυτά στηρίχθηκαν ΜΟΝΟ στην πεποίθηση του ηλικιωμένου θείου ότι δεν θέλουν τα παιδιά γιατί είναι μαυράκια (κάτι που δεν ισχύει αφού η ακαδημία φιλοξενεί και μαυράκια και σπανιολάκια κι από άλλες εθνικότητες παιδιά) και στην ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ και ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ κάποιων που θέλουν να προκαλέσουν αναταραχή στα εκκλησιαστικά μας πράγματα, για ευτελείς λόγους. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε πόσα εξασφάλισαν κάποιοι για να χτυπούν σε καθημερινή βάση το Σπυρίδωνα, ή κάποιοι «δημοσιογράφοι» εισαγωγής για να μαναντζάρουν την κρίση της Κορόνας, προσφέροντας εκκλησιαστικές συμβουλές και γνωματεύσεις κανονικού δικαίου.

Γι’ αυτό και πρέπει να κόψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το βήχα ορισμένων μαχαίρι. Και θα το κάνει απομακρύνοντας άμεσα από τα καθήκοντά του ως προέδρου της Πατριαρχικής Μονής Χρυσοβαλάντου τον μητροπολίτη Θεόληπτο, για ανάρμοστη και αντικανονική συμπεριφορά, εισπήδηση σε άλλη Αρχιεπισκοπή κλπ. Που είναι γνωστά στον προκαθήμενο της Μητρός Εκκλησίας.

Πέραν τούτων, η κρίση αυτή κι ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε, προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ευκαιρία να δει τη δυσπιστία που υπάρχει στην Ομογένεια γύρω από το πως αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί μας το κεφαλαιώδες ζήτημα της φιλανθρωπίας. Η εφημερίδα μας έγκαιρα και σε διάφορες περιπτώσεις, ήγειρε το ζήτημα αυτό και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την ευαισθησία που πρέπει να κατέχει τους οργανισμούς μας και τις κοινότητές μας, ιδίως στους σημερινούς καιρούς της οικονομικής κρίσης.

Στις 9 Απριλίου 2007 γράφαμε ότι «Η Εκκλησία μας πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον όρο «φιλανθρωπία», ο οποίος περιορίζεται στην κάλυψη ελλειμμάτων λίγων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και δεν αγγίζει τον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπό μας».

http://www.greeknewsonline.com/?p=6598#more-6598

Στις 14 Ιουλίου 2008, παραμονές της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης γράφαμε μεταξύ άλλων:

«Η Αρχιεπισκοπή μας έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών εδώ και στην Ελλάδα, τι γίνεται όμως για τις υπόλοιπες περιπτώσεις της καθημερινότητας; Έβλεπα τις εκθέσεις του αρμόδιου τμήματος Φιλανθρωπίας. Αναλυτικοί όντως οι λογαριασμοί για τις φωτιές της Πελοποννήσου και την Κατρίνα, όμως στα υπόλοιπα θέματα, κανένα στοιχείο. Σε τι ύψος ανέρχεται το σύνολο των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής μας: Που διατίθενται τα χρήματα; Πόσους ανθρώπους αγγίζουν οι φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες, ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι και ποια τα γενικότερα ωφέλη για την Εκκλησία μας; Κανένα πάλι στοιχείο.

Αλλά και για την Εθνική Φιλόπτωχο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τα περισσότερα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται σε διάφορα ιδρύματα (Άγιος Βασίλειος, Άγιος Μιχαήλ, Θεολογική Σχολή κλπ) και κάποια άλλα σε νοσοκομεία. Αυτά όμως είναι όλα όσα μπορούμε να κάνουμε;

Και να γίνω πιο συγκεκριμένος. Σήμερα που η Αμερική έχει εισέλθει σε μεγάλη κρίση, με πολλούς συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, εμείς πως προετοιμαζόμαστε για να τους βοηθήσουμε; Πόσες κοινότητες της Αρχιεπισκοπής μας έχουν ανοίξει ποτέ τις πόρτες τους σε άστεγους και πεινασμένους, προσφέροντας ύπνο και τροφή; Πόσες έχουν ασχοληθεί με προγράμματα για τα ναρκωτικά και το AIDS;»

(Ολόκληρο το σχόλιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.greeknewsonline.com/?p=8903#more-8903 )

Στις 21 Ιουλίου 2008, η εφημερίδα μας πρόβαλε συνέντευξη του Μητροπολίτη Βοστόνης Μεθόδιου με τίτλο, «Δεν πρέπει να είμαστε Εκκλησία μόνο για τους πλούσιους» (http://www.greeknewsonline.com/?p=8950#more-8950 )

Τα λέμε όλα αυτά για να δείξουμε ότι όποτε διαπιστώνουμε κάτι να πάσχει στον σημαντικό αυτό τομέα της εκκλησιαστικής μας ζωής, την φιλανθρωπία, το επισημαίνουμε, χωρίς φόβο και πάθος.

ΟΜΩΣ, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ 2 ΟΡΦΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΈΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΥΠΟΒΟΛΙΜΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: