Δευτέρα

Σαλος στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ


Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι
παραπάνω από άσχημη. Είναι δραματική!
Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την παρομοιάζουν -όσο κι αν αυτό ακούγεται εξαιρετικά υπερβολικό- με το κλίμα που επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εδώ κι έναν χρόνο, όταν το τότε κυβερνών κόμμα είχε πάρει την κατιούσα, δίχως ελπίδα ανάκαμψης!
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όμοια και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν απειλείται άμεσα τουλάχιστον με κατάρρευση, άλλωστε μόλις τέσσερις μήνες πριν εξελέγη. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι γίνεται αυτή η σύγκριση, δείχνει και το βαρύ, βαρύτατο κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Κι αν αυτό το κλίμα μόνο σε μικρό βαθμό βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτό οφείλεται αφενός στην αβάντα που προσφέρουν στον Γιώργο τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και πολλοί δημοσιογράφοι εξαρτώμενοι απ' τη σημερινή εξουσία (κι όχι μόνο, το ίδιο ισχύει και για μπλογκ που έχουν αναλάβει εργολαβικά την αναπαραγωγή της κυβερνητικής γραμμής, με... αντιπαροχές...) και αφετέρου στο ότι ακόμα πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη δεν βγάζουν προς τα έξω τις οξύτατες αντιδράσεις τους, για να μην κατηγορηθούν για υπονόμευση της κυβέρνησης...
Προς τα... μέσα όμως γίνεται ο χαμός!
Τόσο η Κ.Ο. όσο και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος βράζουν!
Η κυβέρνηση απ' την άλλη παραπαίει, χωρίς συντονισμό, χωρίς γραμμή πλεύσης, χωρίς στρατηγική, με μόνη τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»...
Τα αποτελέσματα λίγο-πολύ γνωστά, ορατά.
«Κατάφερε», για παράδειγμα, η κ. Μπατζελή με τους άστοχους, κυριολεκτικά ερασιτεχνικούς, χειρισμούς της να «κρατήσει» για δύο βδομάδες στους δρόμους και στα μπλόκα τους αγρότες, κομμένη τη χώρα στα δύο και την κυβέρνηση να εμφανίζεται χωρίς μπούσουλα!
Μάλιστα, με την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της πόλωνε περισσότερο τα πράγματα και έκοβε κάθε γέφυρα συνεννόησης, εκεί ακριβώς όπου απαιτούνταν μια συναινετική εικόνα...
Για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή, ημέρα του κρίσιμου ραντεβού της με εκπροσώπους αγροτών, διάλεξε με μια πολωτική συνέντευξή της να χαρακτηρίσει τους εξεγερμένους αγρότες ακόμα και... αναρχοαυτόνομους, κατηγορώντας τους επιπλέον και για σεξιστική συμπεριφορά απέναντί της!
Κάτι δηλαδή που δεν θα έκανε ούτε κομματικό στέλεχος επιπέδου... γειτονιάς!
Έτσι φυσιολογικά ο έμπειρος Νίκος Αθανασάκης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους μετά την -παταγωδώς αποτυχούσα- συνάντηση της υπουργού με τους αγρότες, με σκαιότατο τρόπο της επεσήμανε τα λάθη της. Σύμφωνα με παρευρεθέντα στη σύσκεψη, «της τα έψαλε χοντρά» και της επεσήμανε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η ενέργειά της ήταν... απίστευτα επιπόλαια!
Απολογούμενη η Κατ. Μπατζελή περιορίστηκε να ψελλίσει ότι δεν έκανε επίσημα τις δηλώσεις που της αποδίδονταν, αλλά επρόκειτο για μια... φιλική συζήτηση!
Σημειώνεται ότι στην ίδια σύσκεψη επικριτικός για την υπουργό ήταν κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ενώ μεταξύ άλλων στην πολυπράγμονα υπουργό καταλογίζουν και άγνοια της πραγματικότητας, αφού οι εκτιμήσεις της για το πότε θα τελειώσουν τα μπλόκα... ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν!
Οργή κατά Παγκάλου
και Παμπούκη!
Δεν πέρασαν καλύτερες στιγμές η υπουργός και η υφυπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Ήσαν πολλοί οι πράσινοι βουλευτές οι οποίοι τους τα έψαλαν, ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και ακόμα δεν έχουν διοριστεί οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και οι νέοι ΠΕΣΥάρχες, με αποτέλεσμα να είναι σε τέλμα ο ευαίσθητος χώρος της υγείας και να μη λειτουργεί τίποτα!
Η υπουργός απλώς τους παρέπεμψε στους Θ. Πάγκαλο και Χ. Παμπούκη, λέγοντάς τους ότι αυτοί φταίνε που δεν έχουν προχωρήσει οι διορισμοί!
Ωστόσο με το θέμα των περιβόητων «βιογραφικών», με τα οποία υποτίθεται ότι θα στελεχωνόταν ο κρατικός μηχανισμός, έτσι κι αλλιώς επικρατεί επίσης αναβρασμός και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στο κόμμα. Κι αυτό επειδή όλοι έχουν καταλάβει ότι τα βιογραφικά ανακαλύφτηκαν προκειμένου να «τιμωρηθεί» και να αποκλειστεί το «παλιό ΠΑΣΟΚ», ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί διορίζουν... κουμπάρους και «γνωστούς»!
Επικαλούνται δε πάμπολλα παραδείγματα για να τεκμηριώσουν αυτή τους την οργή. Με πιο πρόσφατο αυτό των διορισμών στην αμαρτωλή ΕΡΤ, όπου με... αδιάβλητες διαδικασίες διορίστηκαν και άτομα που αξιοποιήθηκαν απ' τη ΝΔ, όπως ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσιος, άτομα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Λ. Διβάνη, αλλά και άτομα που έχουν δεχθεί κριτική για την εν γένει παρουσία τους, όπως ο δημοσιογράφος Στ. Κούλογλου, ο οποίος είχε πάει στην ΕΡΤ επί ΠΑΣΟΚ, συνέχισε να έχει δύο εκπομπές πολύ καλά αμειβόμενες και επί Ρουσόπουλου, ανακάλυψε τη... γαλάζια διαπλοκή όταν εξεδιώχθη απ' την ΕΡΤ και τώρα επανήλθε με δήλωση ότι... θα διεκδικήσει να κάνει πάλι τις εκπομπές του και ΤΟΤΕ, πριν δηλαδή το νέο ΔΣ αποφασίσει σχετικά, θα παραιτηθεί από μέλος του! (Περισσότερα στη σελ. 3)
«Μας λένε... λαμόγια»!
Με όλα αυτά και πολλά άλλα, οι βουλευτές έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις επαφές με την εκλογική τους βάση, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές!
Οι ψηφοφόροι τους, οι οποίοι είχαν επενδύσει πάρα πολλά στη νέα πράσινη διακυβέρνηση, με τη λογική ότι και τα μισά απ' όσα υπόσχονταν αν τα υλοποιούσαν τα πράγματα θα πήγαιναν καλά, εκφράζουν πλέον την απογοήτευσή τους. Και «τα ακούνε» οι βουλευτές...
Φωνάζουν για αθέτηση υποσχέσεων, για συναλλαγές με το προηγούμενο, γαλάζιο σύστημα, για αργοπορίες και καθυστερήσεις και... για περιστατικά ρεμούλας που έχουν κιόλας αρχίσει.
Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με έντονη δράση στο συνεταιριστικό κίνημα, μάς έλεγε χαρακτηριστικά ότι «μας είπαν να πάμε στα μπλόκα για να πείσουμε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και μόλις εμφανιστήκαμε άρχισαν να μας φωνάζουν ''φύγετε λαμόγια''»!
Άλλοι βουλευτές και μάλιστα πιστοί στον Γιώργο δηλώνουν με απογοήτευση ότι «αν δεν τους μαζέψει

Δεν υπάρχουν σχόλια: