Δευτέρα

Μισόλογα για τον Αχελώο!!!!!ΣΤΗΝ 100ή ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ…


Του Δημήτρη Χατζηευθυμίου



Η απουσία έστω και της παραμικρής αναφοράς της λέξης «Αχελώος» από πλευράς εκπροσώπου της κυβέρνησης και οι –κόσμιες πάντως- αντιδράσεις που προκάλεσε, χρωμάτισαν τη χθεσινή επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ, στο χώρο του ομώνυμου μνημείου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης εξέπληξε μάλλον δυσάρεστα τους παρισταμένους (ελάχιστους πάντως απλούς αγρότες), αφού ίσως είναι το πρώτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που «αρνείται» τέτοιας αναφοράς από τότε που, πριν από 28 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε την εκτροπή του Αχελώου. Η μόνη του έμμεση νύξη είχε να κάνει με τη διαβεβαίωση ότι «ως κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε να ερημοποιηθεί η Θεσσαλία, υλοποιώντας και τα μικρά και τα μεγάλα έργα που απαιτούνται». Κάτι όμως που δεν φάνηκε αρκετό και βεβαίως αξιοποιήθηκε δεόντως από τους πολιτικούς αντιπάλους της σημερινής κυβέρνησης, αφού –και ορθά- η παράλειψη δεν θεωρήθηκε ως αβλεψία, αλλά σκόπιμη, γεγονός που προκάλεσε επικριτικά σχόλια και τοποθετήσεις, σχετικά με το ποια είναι τελικά η οριστική κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πιο ήπιοι, ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Αθ. Κοκκινούλης κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, πιο …απότομος ο βουλευτής κ. Αστερ. Ροντούλης έκανε λόγο για ανεπιθύμητους υπουργούς (εννοώντας την υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη) και απευθυνόμενος στον κ. Καρχιμάκη τον επέπληξε για το πολύ «μπλα, μπλα, αλλά χωρίς λέξη για τον Αχελώο».

Για «αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης», έκανε τέλος λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην 100ή πάντως επέτειο και με φόντο την πολλαπλή κρίση της ελληνικής οικονομίας, υπήρξαν πολλές αναφορές σε μια διαμορφούμενη αγορά «νέων, τσιφλικάδων από τη μια και κολίγων από την άλλη». Στις παρεμβάσεις τους πολιτικοί …θυμήθηκαν ξανά την αξία του πρωτογενούς τομέα και τη σημασία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής, «επιτρέποντας» στους λόγους τους και λίγα ψήγματα αυτοκριτικής για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος…

Στο πλαίσιο αυτό κοινή συνισταμένη ήταν η παραδοχή ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί μοχλό για την αύξηση της ελληνικής παραγωγικότητας και ανατροπής του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και κατ΄ επέκταση του ελλείμματος των εισαγωγών-εξαγωγών.

Πιο αναλυτικά:

- Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Κων. Δεσπόπουλος, ο οποίος εξέφρασσε την ανησυχία του, για την πορεία των μεγάλων αρδευτικών έργων στην περιοχή (ταμιευτήρας Κάρλα, φράγμα Γυρτώνης κ.ά.), του Αχελώου και των αντιπλημμυρικών έργων, την πορεία των προγραμμάτων των Νέων Αγροτών, καθώς και την κατασκευή του Μουσείου του Αγρότη, ενώ ζήτησε στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» να μη χαθεί το όνομα «Κιλελέρ» από τον αυτοδιοικητικό χάρτη.

- Ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός έκανε λόγο για εποχές όπου επικρατούν «συνθήκες οικονομικού κανιβαλισμού», με την «ανήθικη λογική της αγοράς να ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τους οικονομικά ασθενέστερους λαούς», αλλά και «μια νέα αποικιοκρατία που εκδηλώνεται από τους ισχυρούς της Ευρώπης και απειλεί, με πρωτοφανείς μεθόδους, να καταστήσει τον ευρωπαϊκό νότο ένα σύγχρονο κολίγο στο μεγάλο τσιφλίκι των κερδοσκόπων και των πολυεθνικών».

Ο κ. Κατσαρός κάλεσε σε νέες μάχες, όχι όμως «με κραυγές και στείρους πατριωτισμούς», αλλά με «δουλειά και υπευθυνότητα», για να βγάλουμε την πατρίδα από τα δύσκολα. Ζήτησε να στηριχθούν οι αγρότες και αυτοί που παράγουν, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στο έργο της μερικής μεταφοράς νερού και όχι εκτροπής όπως συνηθίζεται να λέγεται του Αχελώου καθώς και του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», ώστε να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια.

- Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για «σύγχρονους εκφραστές καταδυνάστευσης του αγρότη που χρησιμοποιούν άλλες μορφές, όπως της πολιτικής «αγγαρείας», των προνομιακών σχέσεων και συμφερόντων, της διάσπασης και αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών κινημάτων» στέλνοντας μήνυμα αγώνα, ενάντια «σε κάθε είδους «τσιφλικάδες» που απομυζούν τον ιδρώτα των πραγματικών εργατών γης αλλά και θύτες κάθε μορφής που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγρότη με αδιέξοδα μικροπολιτικά παιχνίδια».

Αρνούμενος, όπως είπε, να ωραιοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα, αναφέρθηκε στους νεκρούς του Κιλελέρ τους οποίους ζήτησε να τιμήσει παραθέτοντας «όχι πολιτικές ρητορείες αλλά έργο που υλοποιείται», όπως:

- το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα,

- την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

- τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.

- στην εφαρμογή με όρους διαφάνειας της διανομής του εθνικού αποθέματος και των ποιοτικών παρακρατημάτων

- την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και

- την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.

ΕΛΓΑ- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρχιμάκης στην αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω των κλιματικών αλλαγών, με ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων. Ενώ στάθηκε στο νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης) για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και –στη συνέχεια- κατάθεσης νομοσχεδίου για Ενιαίο Μητρώο Αγροτών και επεξεργασίας ρυθμίσεων για την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Αναφορές οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, αφού το μεν σ.ν. για το συνδικαλισμό φάνηκε να απορρίπτεται ως άκαιρο και αναποτελεσματικό, ενώ θετικές ήταν εκείνες για την ανάγκη δημιουργίας νέων και ισχυρών συνεταιρισμών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Καλώντας όλους σε μια «μάχη για την ποιότητα», ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.

- «Τσάμπα ήρθατε. Δεν σας πιστεύει κανείς. Όλα αυτά τα μπλα-μπλα και δεν είπατε ούτε μια λέξη για τον Αχελώο», ήρθε η επίθεση από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλη, ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική στην πολιτική που διαχρονικά ακολουθήθηκε από το 1995 και μετά και η οποία «οδήγησε 300.000 αγρότες εκτός επαγγέλματος, ενώ παράλληλα αύξησε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα 3,5 δισ. ευρώ». Και η επίθεσή του κλιμακώθηκε: «Πώς γίνεται, αναρωτήθηκε, κάθε χρόνο να τα δίνετε εδώ όλα για τον αγρότη κι αυτός να δεινοπαθεί; Πώς έρχεστε ανερυθρίαστα εδώ και του μιλάτε όταν δεν ξέρει πώς και αν καλλιεργήσει; Να τα αφήσετε περί τομής στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν θέλουν πάτρωνες οι αγρότες, τους συνεταιρισμούς να κοιτάξετε… Αν δε δεν κάνετε τον Αχελώο να μην ξαναπατήσουν εδώ οι υπουργοί σας, όπως η κ. Μπιρμπίλη και η κ. Μπατζελή που χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι…».

- Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κασαπίδης, διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα ενσωματώσει στο πρόγραμμά της τα μέτρα εκείνα που θα εξυγιάνουν και θα αναπτύξουν την αγροτική οικονομία, μίλησε με διάθεση αυτοκριτικής για τις παραλείψεις και τα σφάλματα του παρελθόντος, αλλά και πολιτικές που σήμερα διακόπτονται σε βάρος των παραγωγών, όπως είναι τα έργα υποδομής και τα προγράμματα υπέρ των νέων αγροτών.

- Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθαν. Κοκκινούλης, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα «ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το «άγριο» στο δρόμο».

Ακόμη, κάλεσε τον υφυπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτικές που θα μετατρέπουν σε πλεονέκτημα τον μικρό αγροτικό κλήρο, να αποφασίσουν αν θέλουν ζωντανά τα χωριά με τους νέους να ασχολούνται με τη γεωργία, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων καθώς και να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Καρχιμάκη ότι η ΕΑΣ θα είναι αρωγός στη σύσταση νέου συνεταιριστικού κινήματος.

- Για «αποκαλυπτήρια των προθέσεων της κυβέρνησης», στο θέμα του Αχελώου, έκανε λόγο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας τη μη αναφορά του κ. Καρχιμάκη στο θέμα. «Είναι ενδεικτική η απουσία ισχυρής βούλησης για ένα έργο που θα αποτρέψει την ερημοποίηση της Θεσσαλίας», είπε.

- Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη, η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρ. Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Αν. Χατζηγιάννης και Λεων. Πολυμενάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

* Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι νομάρχες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας κ. Απ. Παπατόλιας, Ηλ. Βλαχογιάννης και Φωτ. Αλεξάκος, οι δήμαρχοι Λαρισαίων, Κων. Τζανακούλης, Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος, Νίκαιας Ρ. Κομίτσας, Πλατυκάμπου Αχ. Χονδρονάσιος, Κάρλας και Φαρκαδώνας, ο διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγας, η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος Βασ. Χαλάτσης, ο πρώην βουλευτής κ. Κων. Αγοραστός, η επικεφαλής της «Συμφωνίας Ευθύνης» κ. Λίτσα Λιακούλη, ο γραμματέας της ΠΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας κ. Αντ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ κ. Βασ. Μπατζηλιώτης, η εκδότης - διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και μέλη αγροτικών συλλόγων και οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: