Κυριακή

Μισθοί βουλευτών για τους περιφερειάρχες




Οι μισθοί των αιρετών περιφερειαρχών που θα εκλεγούν στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου θα κυμαίνονται στο ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταλήξει ότι το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης των περιφερειαρχών θα κυμαίνεται στα 6.000 ευρώ και ότι τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα φορολογούνται κανονικά με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή (δηλαδή, 40% με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο).

Δεν έχει, ωστόσο, καταλήξει αν η αποζημίωση αυτή θα είναι επί 12 (το πιθανότερο σενάριο) ή επί 14 (μάλλον απίθανο). Να σημειωθεί ότι οι περιφερειάρχες που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα είναι πολιτικά ισχυροί, αφού η εκλογική τους βάση θα είναι διευρυμένη.

Τονίζεται, επίσης, ότι νομάρχες και δήμαρχοι μεγάλων πόλεων (άνω των 150.000 κατοίκων) λαμβάνουν σήμερα περίπου 5.000 ευρώ το μηνιαία αποζημίωση σε 12μηνη βάση. Δηλαδή, το ύψος της αποζημίωσης ξεπερνά σήμερα τα 60.000 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο φορολογείται αυτοτελώς με 20% συντελεστή. Αρα, το καθαρό ποσό που φτάνει στα χέρια τους σε 12 δόσεις είναι 48.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, με το καινούργιο φορολογικό που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή οι αποζημιώσεις τους θα φορολογούνται πλέον με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και συντελεστή 40%, με αποτέλεσμα να χάνουν περίπου 12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου (άρθρο 5, παρ. 3): «Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου αυτού καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης (…) των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθόσον αποτελεί παρέκκλιση από τον κανόνα της φορολογικής ισότητας».

Να σημειώσουμε επίσης ότι πέρα από το «ψαλίδισμα» στις αποζημιώσεις των αυτοδιοικητικών, νομάρχες, δήμαρχοι και σύμβουλοι υποχρεώνονται να παραιτηθούν και των διπλών μισθών τους, μετά τα έκτακτα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: