Σάββατο

Καθε φορά πού ανοίγει το στομα του μας καίει ,,


Ίσως να μην ξέρεις τί είναι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Ίσως να μην ξέρεις τί είναι τα Σιντιέσες, δηλαδή τα περίφημα Credit Default Swaps (CDS και στον πληθυντικό, CDSs), στα ελληνικά, ανταλλαγή ρίσκου δανείων. Είναι αυτά που ο Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος σε πλούτο σήμερα άνθρωπος στον κόσμο, χαρακτήρισε "οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής". Στο τέλειο σύστημα που ζούμε, ενημερώνεσαι υποχρεωτικά και δωρεάν για τα νέα προϊόντα της πορνογραφίας, χωρίς να το ζητήσεις, αλλά χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να μάθεις τί είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Οικονομικά και μη.
Αλλά ο πρωθυπουργός μιας χώρας είναι δυνατόν να λέει ότι πριν ένα χρόνο δεν ήξερε τί είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε την κρίση;
Όταν γυρίζει στις πρωτεύουσες των ισχυρών χωρών ζητώντας να μας σώσουν;
Όταν δίνει διαλέξεις σε αμερικανικές δεξαμενές σκέψης για την κρίση; Όταν ενεργεί σαν απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον για να πείσει ότι πρέπει να μπουν κανόνες και περιορισμοί ακριβώς στα CDSs που ...δεν ήξερε πριν ένα χρόνο.
Του ξέφυγε; Νόμιζε ότι είναι χαριτωμένο;

Τον κατηγόρησε κανείς ότι έβγαζε λεφτά στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει και ήθελε να δείξει ότι είναι αθώος γιατί δεν ήξερε από τέτοιους τζόγους; Μα κανείς δεν τον κατηγόρησε. Αντίθετα πολλοί εντός και εκτός Ελλάδος, τον κατηγορούν ότι μιλάει πολύ. Και ότι κάθε φορά που μιλάει, τα σπρέντς ανεβαίνουν. Όταν λέμε σπρεντς εδώ, εννούμε τη διαφορά των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων με τα ελληνικά. Χαμηλός ο κίνδυνος να χρεωκοπήσει η Γερμανία, χαμηλό το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων.
Κάνει λοιπον προγραμματικές δηλώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο ο νικητής των Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και λέει ότι είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Παίρνουν αμπάριζα οι δολοφόνοι με το πριόνι και στέλνουν τα σπρεντς στον ουρανό.
Και διερωτάται ο καημένος ο ντιβιντομανής αναγνώστης αν έχει καλή μνήμη. Γιατί όταν την πέσανε και επί Καραμανλή στην Ελλάδα οι Γκόλντμανς και οι Μόργκανς, ανέβηκαν τα σπρεντς, είπε μια κουβέντα η Μέρκελ και πέσανε; Και γιατί ενώ τα ίδια χρωστάμε χοντρικά και τώρα, τρέχουμε και δε φτάνουμε;
Αυτό τον καιρό, όπως και πέρσι, πολλοί στοιχηματίζουν εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας λεφτά με την πίστη ότι θα χρεωκοπήσει. Άλλοι στοιχηματίζουν ότι θα την σκαπουλάρει. Όταν λέμε πολλοί, δεν εννούμε μόνο άτομα, εννοούμε και ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες και πάει λέγοντας, από όλο τον κόσμο. Κάποια εφημερίδα έγραψε ότι εναντίον της Ελλάδας στοιχημάτιζε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κέρδισε φυσικά.
Αυτό ακριβώς είναι τα Credit Default Swaps. Καταθέτω ένα ποσόν σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα τα πάρω χοντρά αν αυτός που έχω σταμπάρει ως αδύναμο, χρεωκοπήσει, ή έστω κινδυνεύει. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, ή η άλφα εταιρία, τόσο πιο χοντρά θα τα πάρει αυτός που ποντάρει στην χρεωκοπία της.
Είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και η Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μας: Δεν είναι δυνατόν να ασφαλίζεσαι για την πιθανότητα να καεί το σπίτι του διπλανού σου και να κερδίσεις επειδή κάηκε κάτι που δεν σου ανήκει. Πρακτικά, λέω εγώ, είναι σα να του βάζεις φωτιά εσύ ο ίδιος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης.
Σκέψου τώρα στο Βερολίνο, όταν είχε συναντηθεί με τη Μέρκελ, αφού της είπε 5 φορές "ευχαριστώ", να έριχνε στο τέλος και μια εξομολόγηση σαν αυτή που έκανε με τη Χίλαρι. Τα σπρέντς θα φτάνανε στις 500 μονάδες από τότε.
Σταματήστε τον..
Φιμωστε τον! Δέστε τον..
Καθε φορά πού ανοίγει το στομα του μας καίει ,,
Γιατί δυστυχώς είναι πρωθυπουργός..

Δεν υπάρχουν σχόλια: