Παρασκευή

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν

Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν, ακόμη και με χρήση χημικών, προγραματισμένη πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, πραγματοποίησε το απόγευμα η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΠ) και 15 ακόμη οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι ΑΡΔΗΝ - ΡΗΞΗ, ΑΣΚΕ -ΔΗΚΚΙ, Ένωση Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, Δημοκρατία- Πατρίδα, ΣΕΚ - ΣΕΥΑΕΔ, Χριστιανική Δημοκρατία καθώς και Οργανώσεις Κούρδων, Ποντίων, Κυπρίων και Οικολόγων.

Κοινό αίτημα του συλλαλητηρίου προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ήταν:

- «Να αναγνωρίσει και να καταδικάσει τη γενοκτονία 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και να αναλάβει τις ευθύνες της και

- Να επιστρέψει τα παράνομα κατεχόμενα ιστορικά αρμενικά εδάφη στο νόμιμο δικαιούχο τον αρμενικό λαό».

Στην ομιλία του ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, από την ΕΑΠ, κάλεσε την Τουρκία «να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στην Δημοκρατία της Αρμενίας και να σταματήσει τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας έτσι στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προς το οποίο πρέπει και να μεταβάλει τη στάση της».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των άλλων φορέων υπογράμμισε ότι στη εκδήλωση αυτή όλοι...
οι αδικημένοι λαοί «ενώνουμε φωνή διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Θράκη, την κατοχή της Κύπρου από το 1974, την καταπίεση του Κουρδικού Λαού. Επίσης συνεχίζει τις αρνήσεις της ως προς τις γενοκτονίες του Ποντιακού Ελληνισμού, του Αρμενικού λαού και των Ασσυρίων».

Από τους λοιπούς ομιλητές οι κ.κ. Καραμπελιάς και Μηλλιαράκης κάλεσαν τον λαό να αντιδράσει στις όποιες συνεργασίες με την κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία «παρά το casus belli, τις γκρίζες ζώνες και τις καθημερινές παραβιάσεις».

Υποστήριξαν ότι «στην Θράκη προωθείται η συγκυριαρχία και στην Κύπρο η παράδοση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Επίσης μίλησαν για την προώθηση της Τουρκίας (από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Αγγλία) ως περιφερειακή υπερδύναμη σε ρόλο ``συγκυριαρχίας`` με τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής».

Η προγραμματισμένη πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία ματαιώθηκε καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και με χρήση χημικών, δεν επέτρεψαν την μετακίνηση των διαδηλωτών από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές με πλακάτ, πανό και συνθήματα δήλωσαν ότι «Ο αγώνας θα φέρει την τελική δικαίωση» και ότι «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας» ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με το σύνθημα «Αρμένιοι - Κύπριοι, κοινός εχθρός - κοινός αγώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: