Τρίτη

Σε οριακο σημειο οι σχέσεις Σαμαρά - Ψωμιάδη


Νερό στο κρασί του θα αναγκαστεί να βάλει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο θέμα των αντιπεριφερειαρχών, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» ήδη έχει καβγαδίσει με τον Αντώνη Σαμαρά, που φέρεται να του διεμήνυσε ότι η Ρηγίλλης θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα που θα επιλεγούν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε βέτο για δύο στενούς συνεργάτες του νομάρχη και πρότεινε για αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης δικό του συνεργάτη, τον οποίο όμως απέρριψε με τη σειρά του ο κ. Ψωμιάδης…

Ο νομάρχης, ανακοινώνοντας την περασμένη Τετάρτη τη δήθεν ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του και ιδιαίτερα για τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχω εγώ».

Όταν ρωτήθηκε αν είχε ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά, άφησε να εννοηθεί ότι έχει καιρό να μιλήσει μαζί του, υποτίμησε τη σημασία του χρίσματος από τη Ρηγίλλης και στη συνέχεια έσπευσε να στείλει επιστολή στον Γ. Παπανδρέου ζητώντας τη στήριξη (και) του ΠΑΣΟΚ. Παρά τη δήλωση στήριξης που παρέσχε στον Π. Ψωμιάδη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με κύκλους της Ρηγίλλης η συμπεριφορά αυτή του νομάρχη ενόχλησε σφόδρα τον Αντώνη Σαμαρά.

Έντονη τηλεφωνική συνομιλία

Μάλιστα άφησαν να διαρρεύσει ότι την επομένη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τηλεφωνικά στον Π. Ψωμιάδη τη δυσαρέσκειά του για την τακτική που ακολουθεί και πως του είπε ότι η Ρηγίλλης θα έχει κρίσιμο λόγο στον ορισμό των αντιπεριφερειαρχών. Στη συνομιλία αυτή ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε επίσης ότι ούτε ο Διονύσης Ψωμιάδης ούτε ο Γιώργος Τσαμασλής πληρούν τις προϋποθέσεις, για να είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και ότι οι τρεις «γαλάζιοι» εν ενεργεία νομάρχες της εν λόγω περιφέρειας θα είναι σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών στους νομούς τους, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά-Ψωμιάδη ολοκληρώθηκε κάπως απότομα και χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ενώ από το επιτελείο του νομάρχη διαψεύδεται ότι υπήρξε τέτοιο τηλεφώνημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα στελέχη της Ρηγίλλης λένε ότι η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ έγινε, χωρίς ο κ. Παναγιωτόπουλος να έχει συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος. Βέβαιο είναι πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς, από την ώρα που εξελέγη στην προεδρία της ΝΔ, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αρνηθεί στον «κύριο 10%» να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια και στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη μεταξύ τυρού και αχλαδιού έδωσε ατύπως το χρίσμα στο νομάρχη.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της ΝΔ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικοινωνούν με τη Ρηγίλλης και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αρκετά από αυτά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη δήλωση του κ. Ψωμιάδη ότι θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο ρόλο στη στελέχωση του συνδυασμού του και ζητάνε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

2 στους 3 λένε «όχι»

Η «Θ» επικοινώνησε με τους νομάρχες Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου και Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο, οι οποίοι δήλωσαν ότι μέχρι σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν συζήτησε μαζί τους σε βάθος και δεν τους ζήτησε να τους έχει στο πλευρό του. Ο κ. Παπαστεργίου, όπως μας είπε, δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του κ. Ψωμιάδη, διότι θεωρεί ότι έχει κλείσει τον κύκλο του στην αυτοδιοίκηση έπειτα από τρεις θητείες στη νομαρχία Πιερίας.

Χαρακτήρισε «αυτοδιοικητική» την υποψηφιότητα Ψωμιάδη, στον οποίο ευχήθηκε να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές… «Θα είσαστε αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής στο συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη;», ρωτήσαμε τον κ. Ζωγράφο και εκείνος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, εκτός από αυτό. Όπως επισήμανε, ενδέχεται και αυτός να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού, όπως τόνισε, «ο Καλλικράτης θέλει τους περιφερειάρχες να έχουν διακοσμητικό ρόλο». Στη σύντομη τηλεφωνική μας συνομιλία χαρακτήρισε «καταξιωμένο αυτοδιοικητικό στέλεχος» το νομάρχη Θεσσαλονίκης, αλλά έδειξε να μην αντιλαμβάνεται την τακτική της «ανεξάρτητης» υποψηφιότητας.

«Χρειάζεται ενότητα και συνεργασία», σχολίασε με νόημα… «Θα ήθελα να συνεχίσω το έργο μου στην Ημαθία», δήλωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, μην κρύβοντας ότι θα επιθυμούσε να είναι αντιπεριφερειάρχης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του κ. Ψωμιάδη. Μίλησε ιδιαίτερα θετικά για το νομάρχη, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει 35 χρόνια, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι για τη στελέχωση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου θα υπάρξει συνεννόηση με τη Ρηγίλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: