Πέμπτη

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ F-16




ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Αθήνα, 26 Αυγούστου 2010


ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ F-16


Η ανεξάρτητη βουλευτής κ.Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η είδηση της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και του θανάτου του ενός πιλότου προκαλούν βαθιά θλίψη και οδύνη σε όλους μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου  και στους συναδέλφους του και ταχεία ανάρρωση στους άλλους δύο πιλότους που τραυματίστηκαν.  
Είναι αλήθεια, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα οι αεροπόροι μας, εκπαιδεύονται σκληρά και ρεαλιστικά όπως ακριβώς θα πολεμήσουν.  Μόνο που η επιλογή αυτή, έχει συχνά ένα μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα, έχουν πολλαπλασιαστεί και πυκνώσει τ’ ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα. Ερωτήματα, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κυβερνητική πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της άμυνας, όσο και για τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι γενικευμένες περικοπές στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στους αεροπόρους των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και οι κυβερνητικές παλινωδίες στο ασφαλιστικό των Ε.Δ έχουν οδηγήσει χιλιάδες έμπειρα στελέχη στην αποστρατεία με προφανή αποτελέσματα.
Μέσα σε περίπου 40 ημέρες έχουν συμβεί η πτώση ενός υπερσύγχρονου ελικοπτέρου Απάτσι με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο χειριστών του, η αναγκαστική προσγείωση δύο άλλων ελικοπτέρων,  o θάνατος ενός νέου αξιωματικού του Π.Ν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στη ΔΥΚ καθώς και ο θάνατος δύο στρατιωτών. Σήμερα,  ήρθε να προστεθεί και η σύγκρουση των δύο πολεμικών μας αεροσκαφών.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα η οποία μας προβληματίζει  όλους έντονα και η οποία δεν είναι αντάξια των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και κινδυνολογία. Αλλά για την αντιμετώπιση του δεν αρκούν οι συνήθεις καθησυχαστικοί λόγοι και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί. Απαιτείται ευρύτατη εθνική συνεννόηση,  ρεαλιστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής άμυνας που θα ενισχύσει τη θέση και το κύρος των στελεχών των  Ενόπλων Δυνάμεων.»   

Δεν υπάρχουν σχόλια: