Καθώς αναμένουμε με ανυπομονησία την έλευση της άνοιξης και οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν σιγά σιγά την πόλη, σε αναζήτηση πιο καθαρού και φρέσκου αέρα, πολλοί θα στραφούν προς την Πάρνηθα και το κτήμα Τατοΐου. Πράγματι, τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα συναντά κανείς χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν το μαγευτικό τοπίο του κτήματος: οικογένειες να κάνουν πικνίκ, περιπατητές να περιπλανιούνται ανάμεσα στα δέντρα και τα αγριολούλουδα και δρομείς να προσπαθούν να βελτιώσουν μέχρι δυσανεξίας τη φυσική τους κατάσταση. Το κτήμα στο Τατόι μοιάζει με θαυμάσιο φυσικό μυστικό, στο βόρειο μπαλκόνι της μητρόπολης. Κατά την είσοδο και έξοδό σου από εκεί, είναι σαν να περνάς από τα πεζά ανθρώπινα πεπραγμένα στη μαγεία της Φύσης και αντίστροφα. Λίγες πρωτεύουσες του κόσμου έχουν την τύχη να φιλοξενούν έναν τέτοιο θησαυρό.
Καθώς όμως πλησιάζει κανείς στην καρδιά του κτήματος, καταλαβαίνει πολλά πράγματα για τη δυσκολία της Ελλάδας να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της. Και αυτό διότι στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας βρίσκεται φυσικά το πάλαι ποτέ βασιλικό παλάτι. Εκεί, βρίσκουμε ενσαρκωμένο, ένα θέμα-ταμπού, το οποίο ακόμη ταλανίζει την ελληνική κοινωνία: πώς δηλαδή να αντιμετωπίσει το μοναρχικό της παρελθόν. Ο ξένος επισκέπτης μένει κατάπληκτος με τη θέα του παραμυθένιου στολιδιού μέσα στη Φύση, που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην παρακμή και τη φθορά του χρόνου. Μοιάζει με σκηνικό από έργο του Τσέχωφ, όπου το παρελθόν αποκλείεται στο υποσυνείδητο, αλλά ακόμη στοιχειώνει το μυαλό.
Πέρυσι, ο γερμανικός Τύπος έκανε λάθος. Αντί η Ελλάδα να πουλήσει ένα - δυο νησιά, κατά προτίμηση, για το Σίτι του Λονδίνου και τη Γουόλ Στριτ, στο μέγεθος της Κρήτης (πόσο λίγο ξέρουν οι πονηροί επενδυτές τι θα τους περίμενε), ή να μετατρέψει την Ακρόπολη σε «θεματικό πάρκο» τύπου Ντίσνεϊλαντ, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να σκεφτούν την προοπτική παραχώρησης του παλατιού του Τατοΐου και του γύρω χώρου προς εκμετάλλευση. Η παραχώρηση θα γίνει με την προϋπόθεση βέβαια ότι το παλάτι θα ανακαινιστεί και θα παραμείνει προσβάσιμο και επισκέψιμο από ευρύ κοινό.
Ορισμένοι, βέβαια, προσπαθούν να εκτρέψουν τον διάλογο. Γι’ αυτό, καλύτερα να είμαι σαφής: δεν λέω ότι το παλάτι θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα για να στήσει εκεί τα γραφεία της, έστω και αν οι εκπρόσωποί της αρέσκονται στις αυτοκρατορικές τιμές. Εξάλλου, αν εγκατασταθεί σε τέτοιο περιβάλλον ο Πολ Τόμσεν, τότε είναι σίγουρο ότι θα ενισχυθεί το πνεύμα αλαζονείας, το οποίο τον έσπρωξε στο πολιτικό ατόπημα της εμπλοκής στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ας αποφύγουμε λοιπόν τις δυσάρεστες εικόνες της νυχτερινής απόδρασης από τη χώρα με ελικόπτερα, για τους επίδοξους βασιλείς.
Αλλωστε, η Ελλάδα έχει τους δικούς της βασιλείς να αντιμετωπίσει. Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια ότι ένα έθνος μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα προς τα εμπρός, μόνο όταν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν του. Στην Ελλάδα πλέον κερδίζει έδαφος μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη μελέτη του Εμφυλίου, ενώ δεν υφίστανται πια οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που σημάδεψαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Και βέβαια, όντας ανέκαθεν αντιμοναρχικός -πολύ πριν ο πρίγκιπας Κάρολος κάνει μόδα τη συγκεκριμένη στάση στη Μεγάλη Βρετανία- δεν υποστηρίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξιδανικεύσει τους πρώην μονάρχες της.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας εκτυλίχθηκαν στο Τατόι. Το 1916, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου, κάηκε μέρος του κτήματος από «αγανακτισμένους πολίτες». Το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το μεγαλύτερο τμήμα του κτήματος δημεύθηκε. Στο παλάτι είναι θαμμένοι οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Ελλάδας: ο Γεώργιος Α΄ και η βασίλισσα Ολγα, μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας, η αγαπημένη τους Αλεξάνδρα, το όνομα της οποίας έχει δοθεί στη γνωστή αθηναϊκή λεωφόρο, ο Κωνσταντίνος Α΄ και η βασίλισσα Σοφία (άλλη μία λεωφόρος!), αδελφή του Γερμανού Κάιζερ, ο βασιλιάς Παύλος και η αμφιλεγόμενη σύζυγός του, Φρειδερίκη. Αμφότεροι οι Κωνσταντίνοι από εκεί δραπέτευσαν για την εξορία.
Το μέρος ξεχειλίζει Ιστορία. Δεν προξενεί έτσι εντύπωση το γεγονός ότι το 2007 προτάθηκε να μετατραπεί σε μουσείο. Μήπως έφτασε λοιπόν η ώρα να νιώσει η Ελλάδα αρκετά ασφαλής, ώστε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της; Ενα μουσείο που θα εξιστορούσε επιτόπου τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Τατόι, θα βοηθούσε σε αυτήν την προσπάθεια. Οι Ελληνες θα μάθαιναν πολλά για τη σύγχρονη Ιστορία τους. Εξάλλου, στον πολιτικό λόγο κυριαρχούν σήμερα ζητήματα ταυτότητας: το ερώτημα δηλαδή τού ποιοι είμαστε. Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος δεν βοηθάει βέβαια η απόπειρα εξαφάνισης του παρελθόντος κάτω από τα χορτάρια και τα χώματα, τη βροχή και τη σκόνη. Είναι ώρα, λοιπόν, να ξεπεραστεί το ταμπού. Δεν αξίζει τα θαύματα της Φύσης να ρημάζουν λόγω της αδυναμίας των ανθρώπων.
* Ο κ. Kevin Featherstone είναι καθηγητής στην Εδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics, όπου επίσης διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.
Από την άλλη, σε γελοίο reality show από τις αρχές εξελίχθηκε η κατάληψη. Παρακαλούσαν τους καταληψίες βορειοαφρικανούς εκβιαστές και τους προστάτες τους να πεισθούν να πάνε σε άλλο νοικιασμένο κτήριο να συνεχίσουν την “απεργία πείνας”(!). Μέχρι και ο ανησυχών ιδιοκτήτης, είπαν, θα πάει να τους παρακαλέσει να σεβαστούν την περιουσία του (!). Η υπουργός στέλνει ραβασάκια σε “μεταναστευτικές οργανώσεις”(;) και απολογείται(!). Και όλα αυτά για να χαϊδέψουν τα αυτιά της αριστεράς, των γαλουχημένων με αριστερή πλύση εγκεφάλου, και των υστερικών αριστεριστών που έχουν την μολότωφ παρά πόδας.
Ενδιαφέρον έχει ο σουρεαλισμός των διαφόρων επιχειρημάτων, τόσο της κατεστημένης, όσο και της υστερικής αριστεράς (πολλές φορές σε αλληλοεπικάλυψη):
“Να μην καταργηθεί το “άσυλο” των Αφρικανών γιατί υπάρχει ασυλία των βουλευτών.” Σα να λέμε, αφού υπάρχει ένα κακό, ας υπάρχουν και χίλια άλλα. Αν έχεις συνάχι, ας πάθεις και πνευμονία. Αν έχεις πνευμονία, τι σε πειράζει η φυματίωση;
“Όλα αυτά μεθοδεύθηκαν από την κυβέρνηση για να καταργήσει το άσυλο και να στρέψει την προσοχή και την οργή του κόσμου μακριά από την οικονομική αθλιότητα της χώρας.” Με αυτή την λογική, αν αποβιβαστούν Τούρκοι πεζοναύτες σε ελληνική βραχονησίδα, δεν πρέπει να τους δώσουμε υπερβολική σημασία διότι αυτό θα εκτρέψει την προσοχή του λαού από την λαομίσητη τρόικα. Τόσο μάλιστα έχει διαπεράσει την ελληνική κοινωνία η κουκουέδικη λογική, που αυτή την άποψη την ασπάζονται ακόμη και αντικομμουνιστές! Δεν θεωρώ αυτή την play mobile κυβέρνηση ικανή για τέτοια μεθόδευση. Είναι όμως ικανότατη στην εκ των υστέρων επικοινωνιακή εκτροπή του γεγονότος από την πραγματική του διάσταση σε μια φανταστική σαπουνόπερα. Πιστεύω πως είναι μεθόδευση των αριστερίστικων συμμοριών που λυμαίνονται την χώρα και έχουν προσβάσεις σε πολιτικά κέντρα και στο κυβερνών κόμμα. Και είναι πάνω απ’ όλα μια ακόμη απόδειξη της περιορισμένης κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στην ελληνική επικράτεια.
“H καταστολή είναι το μόνο επιχείρημα της “δεξιάς” και ανήκει στο γονιδίωμα της”. Αυτοί που επικαλούνται αυτό το επιχείρημα φροντίζουν να κάνουν και τους ανάλογους συνειρμούς με τις μετεμφυλιακές καταστάσεις και τις διώξεις των κομμουνιστών. Δηλαδή, μέμφονται την “δεξιά” διότι δεν τους άφησε να καταλάβουν την εξουσία και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε σφαγείο και απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και γι αυτό το “αμάρτημα” η “δεξιά” και κάθε μη συμπαθών τους κομμουνιστές θα πρέπει να έχει αιώνιο σύμπλεγμα ενοχής και να αφήνεται στα βίτσια του κάθε αριστεριστή.
Στην μεταπολίτευση η greek aristera έχει δύο μεγάλα παρακλάδια τα οποία τρέφονται από τον ίδιο κορμό νοσηρής ιδεολογίας: την Αριστερά του Βολέματος (που έχει ουσιαστικά και την εξουσία μεταπολιτευτικά) και την Υστερική Αριστερά (την τσογλανοειδή κακοήθη απόφυση της προτέρας). Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση.
Professor Moriarty