Παρασκευή

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου για την Ελλάδα

Βαθιά ανάσα για τη χώρα ήταν οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις των 27 της Ε.Ε. Η Ελλάδα εξασφάλισε από την έκτακτη σύνοδο την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου στα 7,5 χρόνια, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο κατά 100 μονάδες βάσης.

«Κερδίσαμε», όπως είπε ο πρωθυπουργός, «...περισσότερα από 6 δισ. ευρώ». Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε ρισκάρισαν μια μείζονα κρίση στην Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.


Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 3:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, «Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που κατέβαλλε η Ελλάδα. Διεκδικήσαμε και τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι η «Η Ελλάδα αρνήθηκε δημοσιονομικούς κανόνες με ένταξή τους στο σύνταγμα»


Η Ε.Ε., όσον αφορά στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, αποφάσισε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πριμοδοτώντας τον με 440 δισ. άμεσα και 500 δισ. από το 2013.


Επίσης αποφάσισε ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, μέσω του μηχανισμού στήριξης, θα είναι εφικτό να αγοράζονται ομόλογα από κάθε χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: