Σάββατο

Ελληνικό deal στη Σίλικον Βάλει!


Στη Σίλικον Βάλει λένε ότι το να ξεκινάς ένα start up, δηλαδή μία νέα καινοτόμο επιχειρηματική προσπάθεια, είναι σαν να πέφτεις από τον γκρεμό και να προλαβαίνεις να φτιάξεις αεροπλάνο, προτού τσακιστείς στο έδαφος.

Φαίνεται ότι αυτό πέτυχε ο 29χρονος απόφοιτος του ΕΜΠ, κ. Τάσσος Αργυρός, ο οποίος πέντε χρόνια αφότου ίδρυσε την Aster Data, την είδε να εξαγοράζεται από την Teradata έναντι 263 εκατ. δολαρίων (188 εκατ. ευρώ).


Η εξαγορά, η οποία αποτελεί την είδηση της εβδομάδας στην «Βάλει», στοχεύει όχι απλά στην συγκρότηση μίας ακόμη μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων, αλλά στην ίδια τη διαμόρφωση της αγοράς και των τεχνολογιών του μέλλοντος στο αντικείμενό της. Και αυτό διότι, ο κλάδος της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, και λόγω της ραγδαίας επέκτασης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλο τον πλανήτη, αποτελεί έναν εκ των πλέον αναπτυσσόμενων και πολλά υποσχόμενων τομέων της ψηφιακής οικονομίας διεθνώς.

Ο κ. Αργυρός, μιλώντας προς Το Βήμα On line, δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος, καθώς οι κόποι και οι προσπάθειες πέντε ετών, που κατέβαλε μαζί με τον συνιδρυτή, συμφοιτητή και φίλο του, Μαγιάνκ Μπάουα, έπιασαν τόπο.

«Η εξαγορά ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία και αναγνωρίστηκε εδώ στη Σίλικον Βάλει. Οι επενδυτές μας έλαβαν μία πολύ καλή επιστροφή της αρχικής επένδυσης που είχαν κάνει, ενώ εξίσου θετικά είναι τα πράγματα για τους εργαζομένους της επιχείρησης» σημειώνει.

Όπως εξηγεί, η Teradata αποτελούσε εν μέρει ανταγωνιστική επιχείρηση στον χώρο της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων και η ενοποίησή τους θα δημιουργήσει μία αλληλοσυμπληρωματική επιχειρηματική μονάδα που θα διεκδικήσει την διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου, μέσα από τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία της.

«Αυτό που φτιάξαμε, δηλαδή η Asterdata θα ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί. Εξίσου δύσκολη θα ήταν η εξεύρεση προσωπικού αντίστοιχου επιπέδου με το δικό μας» σημειώνει, ερμηνεύοντας αυτή την εξαγορά.

Ο κ. Αργυρός, ο οποίος δεν θα έχει πλέον μετοχές της εταιρίας, θα αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή στον τομέα της διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων στην διευρυμένη εταιρία.

«Χαίρομαι πολύ για την εξαγορά. Αποτέλεσε θετικό γεγονός για τους εργαζομένους μας, οι οποίοι λόγω του ότι κατείχαν μετοχές της εταιρίας – κάτι που συνηθίζεται στις ΗΠΑ- έλαβαν ένα πολύ καλό μέρισμα. Επίσης, είναι εξαιρετικά καλό το γεγονός ότι η Teradata θα επεκτείνει την τεχνολογία μας στα δικά της δίκτυα διανομής, μέσα από το δικό της, ισχυρό brand» σημειώνει ο κ. Αργυρός. «Στόχος μας είναι να καταστεί το νέο σχήμα νούμερο ένα στην αγορά μας. Έχουμε επενδύσει πολλά στην τεχνολογία μας και θεωρώ ότι θα πάει πολύ καλά» συμπληρώνει.

Για τον έλληνα επιχειρηματία, η ικανοποίηση είναι διπλή, καθώς οι άνθρωποι που τον εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν με επιχειρηματικά κεφάλαια (Venture Capital) στην Aster Data, οι οποίοι ήταν και οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, βγήκαν κερδισμένοι, λαμβάνοντας μία εξαιρετικά ικανοποιητική απόδοση από την εξαγορά.

Η Aster Data, η οποία βραβεύθηκε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μία εκ των τεχνολογικών πρωτοπόρων του πλανήτη, έχει στο πελατολόγιό της μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Linkedin και Myspace, η ισπανική Telefonica και άλλες σημαντικές εταιρίες.

Η διαδικασία της εξαγοράς θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Teradata, η οποία πρόσφατα απέκτησε και την Aprimo που ειδικεύεται στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing), είχε ήδη αγοράσει το 11% της Aster Data από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Αργυρός σπούδασε στο ΕΜΠ, έφυγε με υποτροφία για το Στάνφορντ, όμως δεν ολοκλήρωσε το το διδακτορικό του, καθώς τον κέρδισε η επιχειρηματικότητα. Η αρμόδια για την Έρευνα και Τεχνολογία, υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Αργυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: