Δευτέρα

Στημένο “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίον Αρχιπέλαγος….?


Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 9/9/2009 της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα περιγράφονται τα βασικά σημεία των συζητήσεων που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Tina Kaidanow με Τούρκους αξιωματούχους. Σε συζήτησή της με τον Τούρκο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Haydar Berk αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο Berk είναι αισιόδοξος αναφορικά με το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι αυτές επεκτείνονται πέραν του μονότονου μοτίβου των θέσεων των δύο χωρών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Ο Berk ανέφερε πως πως οι Έλληνες πρότειναν σχέδιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πέντε σημείων και ότι σε επιστολή που απέστειλε στα μέσα Αυγούστου (2009) αποδεχόταν τα 4 από αυτά ενώ αντιπρότεινε επιπρόσθετα άλλα πέντε. Η Τουρκία ήταν μάλιστα να εξετάσει το θέμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων πέραν των έξι ν.μ. σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ σε άλλες περιοχές όχι».
Η Kaidanow ανέφερε στον Τούρκο αξιωματούχο τις ελληνικές ανησυχίες από τις συνεχιζόμενες τουρκικές υπερ-πτήσεις πάνω από κατοικημένα  ελληνικά νησιά σε συνδυασμό με παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους πολιτικών αερογραμμών στις 31 Αυγούστου.
Ο Berk ανταπάντησε πως η αμερικανική πλευρά δεν πρέπει να δίνει βάση στις ελληνικές καταγγελίες περί υπερ-πτήσεων ενώ όπως είπε, ουδέποτε τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό αεροσκάφος αερογραμμών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός των πέντε σημείων ΜΟΕ που πρότεινε στην ελληνική πλευρά, πρότεινε ακόμη ένα σχέδιο ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο» (!)Aegean Code of Conduct στον οποίο περιλαμβάνονται και πτήσεις «άοπλων» μαχητικών.
Ο ίδιος όμως πρόσθεσε πως ενδεχομένως η ελληνική πλευρά θα είναι απασχολημένη με τις επερχόμενες εκλογές και λέγοντας επειδή το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις είπε πως το συγκεκριμένο κόμμα δεν είναι «ξένο» προς την Τουρκία και πως η Τουρκία θεωρεί τον  Γιώργο Παπανδρέου ένα καλό συνέταιρο (.He commented that that Turkey is “not a stranger” to PASOK and considers Papandreou a good partner)
EΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ………
Απροκάλυπτα ετοιμάζεται (βίντεο) η Τουρκία για μείζονος έκτασης αποβατικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο: Μετά την παραγγελία ναυπήγησης των δύο υψηλών δυνατοτήτων 7.500 περίπου τόνων εκτοπίσματος LST, δόθηκε εντολή για την κατασκευή ενός πλωτού μέσου που είναι ειδικά προορισμένο για το πρώτο κύμα καταδρομέων που θα αφιχθούν στους στόχους ταυτόχρονα με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις: Ενός μικρού hovercraft το οποίο κατασκευάστηκε από την τουρκική πολεμική βιομηχανία κατόπιν απαίτησης του τουρκικού Στρατού.
Το νέο hovercraft  μπορεί να μεταφέρει 6 άτομα, διαθέτει μεγάλη ευελιξία, μικρή εμβέλεια και κινείται με 55 χλμ/ώρα στην επιφάνεια του νερού. Το τουρκικό hovercraft μπορεί να μεταφέρει ομάδα ή ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγα λεπτά επιτρέποντας την αποβίβαση τους σε αρκετή απόσταση από την ακτή αφού το σκάφος μπορεί να κινηθεί επί του εδάφους με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα.
Με τα σκάφη αυτά των οποίων το κόστος κατασκευής είναι σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές πολύ χαμηλό οι Τούρκοι αποκτούν ένα ακόμα ταχύ μέσο για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών αποβατικών επιχειρήσεων στα ελληνικά νησιά κάτι για το οποίο προετοιμάζονται κάθε χρόνο και πιο ειδικά με την άσκηση EFES.
Αξιοποιώντας δεκάδες από αυτά τα χαμηλού κόστους σκάφη οι Τούρκοι μπορούν να στείλουν το πρώτο κύμα στα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγα λεπτά αν υπολογίσει κανείς ότι η απόσταση που τα χωρίζει από τα μικρασιατικά παράλια είναι μόλις μερικά μίλια.
Image
Πάντως σύμφωνα με τους κατασκευαστές του σκάφους το οποίο στο βίντεο που ακολουθεί αποδεικνύεται ότι έχει ήδη δοκιμαστεί από το τουρκικό Στρατό, μπορούν να κατασκευάσουν μεγαλύτερων διαστάσεων hovercraft εάν ζητηθεί.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη θα ήταν καλό η ελληνική πολιτική ηγεσία να ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική για το γεωγραφικό χώρο στο οποίο προορίζονται να χρησιμοποιηθούν τα σκάφη αυτά διότι από όσο είναι γνωστό τα συστήματα αυτά δεν διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανοικτή θάλασσα καθότι το πλήρωμα δεν διαθέτει προστασία όπως φαίνεται από την φωτογραφία.
Με κάθε τρόπο οι Τούρκοι προσπαθούν να μας δείξουν τις αληθινές τους προθέσεις και εμείς επιλέγουμε να αδιαφορούμε. Όσο και αν οι επιλογές του στρατιωτικού υλικού που αποκτούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «φωνάζουν» ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς και πιο ειδικά κατά της Ελλάδας εμείς επιθυμούμε να βλέπουμε μόνο τα χαμόγελα της τουρκικής διπλωματίας και τις πιθανές κοινές επιχειρηματικές προοπτικές.
Δείτε το σχετικό video εδώ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου