Παρασκευή

Aίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο Ντερτιλή,

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η αίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο Ντερτιλή, τελευταίο κρατούμενο εκ των πρωταιτίων της 21ης Απριλιου 1967, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «πολιτικό κρατούμενο» και «πρότυπο ζωής».
Στην επιστολή του ο κ. Αμβρόσιος πλέκει το εγκώμιο του Ντερτιλή. Παραπονείται ότι δεν του έχει δοθεί άδεια ώς τώρα ώστε να επισκεφθεί «τον γενναίο Έλληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ’ εφαρμογή του λόγου του Θεού. Θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού».
Η «Κ» απευθύνθηκε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Πεταλωτή ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου αιτήματος και δήλωσε ότι «η πολιτεία μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα αντιμετωπίζει όλους τους κρατουμένους ακριβώς με τον ίδιο γνώμονα. Ως κρατουμένους και μόνον, ανεξάρτητα από το αδίκημα που τέλεσαν, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Υπό την έννοια αυτή ο Ιεράρχης ζητεί με νόμιμο τρόπο την επίσκεψη σε οποιονδήποτε κρατούμενο.
Αφού αυτός συναινεί, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άρνηση. Σε πολιτικό επίπεδο όμως οι κολακευτικοί χαρακτηρισμοί προς βασανιστές και υπηρέτες της χούντας προσβάλλουν σαφέστατα το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού.
Διαβάζοντας το έγγραφο του κ. Αμβρόσιου, με το οποίο εξυμνούσε επί μακρόν τον κρατούμενο Ντερτιλή, αδυνατούσα να το πιστέψω».
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στη Romfea.gr
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος μιλώντας στη Romfea.gr για το εν λόγω θέμα, τόνισε ότι «βεβαίως και θα τον επισκεφθώ, ο Ντερτιλής δεν είναι εγκληματίας».
«Μου δώσανε τελικά άδεια να το επισκεφθώ. Στην Εκκλησία μας, δε συνιστάται να επισκεφτόμαστε τους αρρώστους και τους εν φυλακές, αλλά και γενικά όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε στη Romfea.gr o κ. Αμβρόσιος.
 



dertilis.jpgΜολονότι η ποινή του έχει εκτιθή από δεκαετίας  και παρά τον Ποιν. Κώδικα (άρθρο 105) έπρεπε έκτοτε να είχε αποφυλακισθή, παρά την δική μου ως απλού πολίτου προσφυγή  με το παράνομο  αιτιολογικό ότι «δεν έχει μεταμεληθή». Αλλά και διότι η Ιστορία μας τόσο η Αρχαία όσο και η Νεώτερη, διδάσκουν  ότι κανείς αρχαίος Έλλην εξωστρακισμένος λόγω του φόβου της τυρανίας  δεν έμεινε τιμωρημένος περισσότερο  των πέντε ετών.
Όπως και στην σύγχρονη Ελλάδα, στις δεκάδες στρατιωτικές επεμβάσεις, κανείς δεν τιμωρήθηκε με φυλάκιση μεγαλύτερη  της διετίας. Διότι  και τότε και έως την Μεταπολίτευση επρυτάνευσε η αρχή του Πλουτάρχου – «η ειωθεία πραότης του Δήμου».  Πράγμα που εμιμήθη και η Ευρώπη της δεκαετίας του Ογδόντα, αποφυλακίζοντας τον Αρχηγό του IRA μετά την εκλογή  του στο Κοινοβούλιο, όπως και η Ιταλική Βουλή αποφυλακίζοντας τον ισοβίτη Νέγκρι αρχηγό των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: