Τετάρτη

Ένας γενναίος παπάς κι ένα πρότυπο ζωής !!!!


dertilis_ambrosios

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε στα ΜΜΕ τις ημέρες που πέρασαν, η αίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων  Αμβροσίου να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τον Νίκο Ντερτιλή, τελευταίο στρατιωτικό κρατούμενο, μετά και τον θάνατο του Δ. Ιωαννίδη.
Μάλιστα ο γενναίος Μητροπολίτης Καλαβρύτων, αδιαφορώντας για τις σίγουρες εις βάρος του επιθέσεις, τον χαρακτηρίζει ως «πολιτικό κρατούμενο» και «πρότυπο ζωής».
Στην επιστολή του ο κ. Αμβρόσιος πλέκει το εγκώμιο του Ντερτιλή. Παραπονείται ότι δεν του έχει δοθεί άδεια ως τώρα ώστε να επισκεφθεί «τον γενναίο Έλληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ’ εφαρμογή του λόγου του Θεού. Θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού».

Είχα την ευκαιρία, κατά την διάρκεια της 6μηνης (και κάτι παραπάνω) θητείας μου στον Κορυδαλλό να γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω αρκετά με τον στρατηγό Ν. Ντερτιλή. Δεν τόλμησα ποτέ να του πω, αυτά που θα γράψω εδώ, διότι θα με έκανε να αισθανθώ άσχημα εάν πίστευε ότι προσπαθούσα να τον ... κολακέψω. Δεν είναι μάλιστα και άνθρωπος ο οποίος θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.
Πρόκειται όμως για έναν άνθρωπο, ο οποίος πραγματικά δεν ανήκει σε αυτήν εδώ την εποχή. Την εποχή της διαφθοράς, του συγκρητισμού, των συναλλαγών και των μεταστροφών. Δεν θα μπορούσε ποτέ να ευτυχήσει σήμερα. Και φυσικά ούτε και την ιστορική περίοδο κατά την οποία έδρασε. Όπως ο ίδιος μου είχε πει, δεν χάρηκε ποτέ στην ζωή του κρεβάτι. Πιο πολύ κοιμόταν στο χώμα, στους διαφόρους πολέμους στους οποίους συμμετείχε. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ταίριαζε πιο πολύ σε έναν προηγούμενο αιώνα, όταν οι εχθροί σου ήταν απέναντί σου και όχι στο πλάι σου ή δίπλα σου. Μου έλεγε πως τιμούσε, στον εμφύλιο τους κομμουνιστές όταν αυτοί ήταν “καλά ντουφέκια” και πως – ίσως θυμώσει που το γράφω αυτό – άφηνε τις γυναίκες το βράδυ να “δραπετεύσουν”, για να μην καταλήξουν σε κάποιο απόσπασμα ή σε κάποιο χώρο φυλάκισης.
Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε φυλακή στο ίδιο μέρος με τον πατέρα του, στις φυλακές Αιγίνης. Γνήσια επαναστάτης, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για υλικά αγαθά. Ένα εξοχικό είχε, αυτός που πέταξε τους Τούρκους στην Κύπρο στην θάλασσα και ούτε τον ένοιαζε όταν το μεταπολιτευτικό κράτος του το κατείσχε και αυτό.
Ο Ντερτιλής παρόλο που τιμά την στολή του, δεν είναι στρατιωτικός. Είναι Καπετάνιος. Ξέρετε, με αυτή την έννοια όχι του καραβιού, αλλά των καπεταναίων της κλεφτουριάς της τουρκοκρατίας. Για ένα πείσμα, προτιμά να μείνει μέσα στην φυλακή για πάντα. Είμαι από αυτούς που ποτέ δεν θα γράψουν για την “αποφυλάκισή” τους. Γιατί; μου το εξήγησε ο ίδιος. Ότι μένει μέσα εκτελώντας την τελευταία του αποστολή. Ποια είναι αυτή; Να τους ντροπιάσει πεθαίνοντας μέσα στον Κορυδαλλό, έχοντας σπάσει ήδη το ρεκόρ του Μαντέλα ως πολιτικού κρατούμενου. 37 – πάμε στα 38 – χρόνια μέσα στην φυλακή. Ποιός άλλος έχει μείνει τόσο; Δεν θα ήθελα να του στερήσουν το δικαίωμα της επιλογής αυτής που έχει κάνει στην ζωή του, με πολιτικάντικους και νομικίστικους τρόπους.
Και από την άλλη ένας εξίσου γενναίος παπάς. Ο Αμβρόσιος, ο οποίος έσπασε τα ταμπού της πολιτικής ορθότητας που ήθελαν έναν 87χρονο ξεχασμένο μέσα σε ένα κελί. Όπως ο Ντερτιλής είναι καπετάνιος έτσι και ο Αμβρόσιος είναι παπάς. Χωρίς να έχουν ανάγκη από τίτλους, αστέρια και ποιμαντορικές ράβδους. Αρχετυπικά πρότυπα και οι δύο τους. Ο ένας για ένα γινάτι μέσα στην φυλακή 37 χρόνια και ο άλλος τα βάζει με όλους και με όλα για αυτό που πιστεύει σωστό. Αυτοί δυστυχώς είναι οι άντρες που δεν έχει η Ελλάδα πια. Ή και που αν τους έχει κρύβονται για να μην προκαλέσουν τον όχλο της μετριότητας που θα πέσει να τους κατασπαράξει. Νιώθω υπερήφανος που τους έχω γνωρίσει και τους δύο τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος χαρακτήρισε τον Ντερτιλή σαν πρότυπο ζωής, ουσιαστικά για τη συμπεριφορά του ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΉ, 37 ΧΡΌΝΙΑ ΤΏΡΑ, και αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΡΤΕΡΙΑ που έχει επιδείξει ο κρατούμενος. Η πολιτεία οφείλει να φέρεται ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΌΤΙΜΑ σε όλους. Να δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους σε όποια κατάσταση και αν είναι ή εχουν περιπέσει. Η πολιτεία ελευθερώνει σχετικά νέα άτομα της 17ΗΣ ΝΟEΜΒΡΗ, για λόγους υγείας ή καλής συμπεριφοράς, πολύ πριν λήξει η ποινή τους, και αυτό είναι αποδεκτό. Με την ίδια λογική η ΙΣΟΒΙΑ ποινή σημαίνει 25 ίσως χρόνια στη φυλακή, όπως ισχύει στο διεθνές δίκαιο. Όχι για μερικούς 15 χρόνια και για άλλους 45 χρόνια στη φυλακή. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί. Ο Ντερτιλής για πολλούς φαίνεται να είναι ένας de facto ΠΟΛΙΤΙΚΌΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ, αν όχι de jure, γιατί προβάλλονται οι απόψεις του σαν εμπόδιο για την απελευθέρωσή του, και επίσης γίνεται εμπόδιο η προσωπική του ερμηνεία και αυτοδιάθεση για τραγικά συμβάντα για τα οποία έχει κάνει βαριά ποινή. Όσο διαφορετική και αν είναι η ιστορία του Raskοlnikof, πήγε στη Σιβηρία για 8 χρόνια. Βέβαια ήταν πριν την επανάσταση που η διαφωνία δεν ήταν ψυχολογική αρρώστια που απαιτούσε θεραπεία στη Σιβηρία. Επίσης προβάλλονται κάποια τυπικά θέματα υπογραφής για τη μακρότατη ποινή του Ντερτιλή. Η πολιτεία όμως δεν μπορεί να είναι εκδικητική και ελεγκτική στη θεωρητική σκέψη, αλλοιώς θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερες φυλακές. Η ΧΑΡΗ της πολιτείας δεν είναι γραφειοκρατικό θέμα, είναι το ΜΕΓΑΛΕΙΟ της πολιτείας. Είναι απόδειξη ότι έχουμε μια πολιτεία ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

JamesTzenos είπε...

I have met Mr. Dertilis back in the 1970's because I was friend and went to the same Gymnasium with his son Vasilis. He is a real Hellene and we need more like him. Democracy was not demolished by the Junta, created by the inability of the political system, and they were saying "DEN VRISKETAI ENAS LOHIAS" to take over and lead Greece!
Some people they forget the truth!!!!
ITS TIME FOR HIM TO BE RELEASED ASAP WITHOUT ANY CONDITIONS EITHER FOR HUMANITARIOAN REASONS, ENOUGH IS ENOUGH, AND A BIG BRAVO TO BISHOP AMBROSSIOS! REAL KALAVRYTINOS AND REAL HELLENE, WITH NO COMPROMISES.

Ανώνυμος είπε...

Η 17 Νο που είναι κοινοί εγκληματίες καλυμένοι πίσω από ψευτοιδεολογήματα σε λίγα χρόνια θα απογυλακιστούν ΟΛΟΙ ,χωρίς να εκτίσουν την ποινή τους Ολη!!!

Ελέω Μακη Τριανταφυλόπουλου και Λαζόπουλου ( γιατι οχι και Τατιάνα Στεφανιδου αργότερα) ήδη κάποιοι εξ' αυτών κάνουν τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε τηλεοπτικά προγράμματα και σχολιάζουν τα διάφορα γεγονότα ,,αντί να το βουλώνουν και να τους φάει η λήθη!!!
Μονο στους ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΫΣ θα εφαμωσουμε τους νόμους γιατί ,,,εστω και αν έχουν φτάσει το 95 πειπου έτος της ηλικίας τους ακόμα είναι επικύνδινοι για την σαθρή ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...) συχνά ακούω από λαό ,,,ΠΟΥ ΣΑΙ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ !!!!
Αλλά όπως είπε και ο ,,,,Εθνάρχης ( ? ) Καραμανλής ,οταν λέμε ισόβια εννούμε ισόβια ,,,ενώ παραλλήλα νομιμοποίησε τους κομουνιστες!!!
Και καλά αυτός ψόφησε !!! οι άλλοι πολιτικοί της Ελλάδος τι σκατά πολιτισμό έχουν ???
Γιατι ο Δημοκρατικός πολιτισμός τους ειλικρινα ΔΕΝ διαφέρει από την Δημοκρατική ευαισθησία του Καντάφι !!!