Παρασκευή

Επί ποδός οι Έλληνες της Αμερικής



Προσθήκη λεζάντας

Νέα Υόρκη
Γράφει ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Στη Νέα Υόρκη, και ενώ όσο το δράμα των Ελλήνων μπαίνει στην Τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά(από το 2009 που μπήκαμε στο ΔΝΤ και την εποχή του Μνημονίου) οι Έλληνες της Αμερικής μετά από μια παρατεταμένα προκλητική αδιαφορία, για το συνεχές δράμα των Ελλήνων, και μάλιστα αδιαφορία  σε βαθμό αναλγησίας άρχισαν να κινούνται με πρωτοβουλίες στήριξης και συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο σκληρά ελληνικό λαό. Ήδη όπως το Media Soup έχει ξανά γράψει βρίσκεται σε  πλήρη εξέλιξη μια μεγάλη

"εκστρατεία αγάπης γέφυρα ζωής για τα παιδιά της Ελλάδος" που ξεκίνησε από  τις αρχές Ιανουαρίου μέσα από την πρωτοβουλία του GreekAmericanNewsAgency αμέσως μετά την δημοσιοποίηση μιας δραματικής έκκλησης από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, υπεύθυνο της γνωστής σε όλους μας στην Ελλάδα ΜΚΟ κοινωνικής πρόνοιας ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
 Αυτή η συνέντευξη - δημόσια έκκληση ειδικά προς του ΕλληνοΑμερικανούς του πατρός Αντώνιου Παπανικολάου από την Κιβωτό του Κόσμου έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο. 
Ευαισθητοποίησε αρκετούς και κινητοποίησε έστω και καθυστερημένα  ακόμα περισσότερους φαίνεται να  συγκίνησαν τα όσα είπε στην συνέντευξη του στις 18 Ιανουαρίου 2012 ο γνωστός και σεμνός κληρικός.  
Αμέσως τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης συνέντευξης η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου και μέσω διαδικτύου,  μετά άρχισαν ζυμώσεις και συζητήσεις στους κόλπους της Ομογένειας και των απανταχού Ελλήνων. Ωστόσο   όλα σε επίπεδο οργάνωσης και δράσης ευαισθητοποίησης και ενεργειών από πλευράς αποδήμων τουλάχιστον στην ΝΥ, φαίνεται πως  ξεκίνησαν από αυτό το άρθρο το οποίο πρότεινε ένα βασικό σχεδιασμό με προτάσεις και ιδέες για το πως μπορεί να βοηθήσει ο απανταχού ελληνισμός την πάσχουσα Ελλάδα!  
Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο δράσεων με προτάσεις και πρακτικές  ιδέες για το πως συνολικά μπορεί να βοηθήσει ο απόδημος Ελληνσμός τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα της Ελλάδος με ενέργειες και κινητοποιήσεις που η μια δεν θα επικαλύπτει μια άλλη προσπάθεια.   Ήδη με βάση τις προτάσεις αυτές και τον συγκεκριμένο σχεδιασμό δράσης φαίνεται να δρομολογούνται παράλληλες δράσεις από συλλόγους, κοινωνικούς ομογενειακούς φορείς, ιδρύματα, αλλά και ιδιώτες  σε όλη την Αμερική αλλά και σε άλλα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες,  που σπεύδουν  να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντών.
Ομάδες εθελοντών  που η κάθε μια αναλαμβάνει να στηρίξει ένα ίδρυμα, ένα ορφανοτροφείο, έναν οργανισμό κοινωνικής πρόνοιας που κινδυεύει να κλείσει όπως  χαρακτηριστικά πρότεινε το σχέδιο δράσης προς τους απανταχού Έλληνες.
Επίσης  ρόλο  σε όσα διαδραματίζονται -ειδικά εδώ στην ΝΥ -  φαίνεται να έπαιξε η ανοιχτή επιστολή στον ανταποκριτή του HYPERLINK "http://greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=16105:2012-02-04-16-42-44&catid=12:2010-01-19-17-36-12&Itemid=5"MegaHYPERLINK "http://greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=16105:2012-02-04-16-42-44&catid=12:2010-01-19-17-36-12&Itemid=5" Μιχάλη Ιγνατίου και στον εκδότη του εθνικού κήρυκα Αντώνη ΔιαματάρηHYPERLINK "http://greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=16105:2012-02-04-16-42-44&catid=12:2010-01-19-17-36-12&Itemid=5"  και ήδη κατά πληροφορίες μας προγραμματίζονται και  ετοιμάζονται ενέργειες και δράσεις ανάλογης ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και της δημοσιογραφικής κοινότητας στην Ελλάδα που επίσης μετρά τις πληγές της υποστήριξης  με ανάλογες πρωτοβουλίες  εκ μέρους  και της δημοσιογραφικής κοινότητας αλλά και τους ελάχιστους εκδότες που απέμειναν στην ΝΥ.  
Όμως αυτό που φαίνεται να  έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση, που ήδη φαίνεται  καταγράφεται  στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ με  ανάλογες σχετικές  ζυμώσεις αλλά και ανακοινώσεις για ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών και δράσεων εκ μέρους φορέων ιδρυμάτων ομογενειακών οργανισμών αλλά ακόμα και την ανακοίνωση για   ίδρυση ειδικών  έκτακτων ιδρυμάτων με στόχο την ανακούφιση των ελλήνων  κινητοποιώντας  ακόμα και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία αιφνιδιαστικά  χτες  Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με δελτίο τύπου ανακοίνωσε χωρίς πολλές λεπτομέρειες,  ότι δημιουργεί  ειδικό "ταμείο αρωγής και υποστήριξης των Ελλήνων"  είναι αυτό το άρθρο. 
Ένα άρθρο που μάλλον "κέντρισε" τον πατριωτισμό των Ελλήνων προκαλώντας όμως παράλληλα και τις ευαισθησθησίες  χορδές της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ  θίγοντας όμως μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτό το συγκεκριμένο ρεπορτάζ άρθρο  που συνέντεινε όπως ομολογούν πολλοί  ομογενειακοί παράγοντες στο να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο την ανακούφιση κοινωνικά ευπαθών και αδύναμων ομάδων στην Ελλάδα. Μάλιστα  σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο σπίτι της Χιακής Ομοσπονδίας συνέρχεται το σώμα της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων μελών του οργανισμού μετά την παρότρυνση οικονομικών παραγόντων αλλά και απλών ομογενών προκειμένου να αποφασίσουν  την οργάνωση της ομάδος του "Help Chios" Στόχος της συγκεκριμένης ομάδος η οποία είναι υπό την ομπρέλα και καθοδήγηση της Χιακής Ομοσπονδίας είναι η οικονομική ανακούφιση των Χιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα. 
Στις κινήσεις που συγκεντρώνουν  την στήριξη των ομογενών είναι η χθεσινή ανακοίνωση με ειδικά σποτ που παίζουν από χτες στο μεγαλύτερο κεντρικό ραδιόφωνο των ΗΠΑ των Hellas FM. Πρόκειται για  ένα, αν όχι το μοναδικό τουλάχιστον  με επαγγελματικό σχεδιασμό που εκπέμπει πρόγραμμα ποιοτικό  κεντρικό ραδιόφωνο της Νέα Υόρκης το οποίο εκπέμπει εκτός από την πολιτεία της ΝΥ και στις πολιτείες του New Jersey, Connecticut και Pennsylvania και μέσω διαδικτύου σε όλο τον απανταχού ελληνισμό  όπου από χτες 15 Φεβρουαρίου συμμετέχει στην ίδια εκστρατεία με τον σημειολογικό τίτλο "ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ για τα παιδιά της Ελλάδος" Ήδη στον αέρα ακούγονται τα  ειδικά σποτ που παίζουν  διαρκώς και καλούν τους ομογενείς να συνδράμουν  οικονομικά το έργο της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και να συμβάλουν  στο να περισυλλεγούν τρόφιμα ρούχα κλινοσκεπάσματα και άλλα ήδη  όπως παπούτσια, κουβέρτες  που θα σταλούν στην Ελλάδα με κοντέϊνερ. 
Ο σταθμός, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η διευθύντρια που σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει και επισήμως την εκστρατεία του για τα παιδιά της Ελλάδος  με την μετάδοση των ειδικών σποτ που ενημερώνουν τους ομογένεις αφενός για την κατάσταση στην ελλάδα και αφετέρου καλούν τιν κόσμο να δρασηριοποιηθεί ο σταθμός έχει κατακλυστεί από το μεγάλο ενδιαφέρον των ομνογενών. Σε δήλωση της προς το media soup η διευθύντρια του σταθμού κ. Αικατερίνη Λιβάνη δήλωσε πως " Ο Hellas FM παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην γενέτειρα , και συναισθανόμενος τις ανάγκες των συμπατριωτών μας, συμμετέχει στην προσπάθεια της Κιβωτού του κόσμου για την διάσωση των παιδιών της Ελλάδος και των γερόντων. Των γερόντων που τους αφήρεσαν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.  Έτσι σε συνεργασία με το πρακτορείο greekamericannewsagency  αποφάσισε να συνεισφέρει όπως και στο παρελθόν το έχει πράξει με ανάλογες δράσεις  στις μητέρες που δεν έχουν  την δυνατότητα να προσφέρουν  γάλα και ψωμί στα παιδιά τους και τα πηγαίνουν στα συσσίτια του δήμου της εκκλησίας και διαφόρων οργανώσεων. Ο Hellas FM και η ομογένεια της Αμερικής βρίσκεται επί ποδός και όπως στο παρελθόν θα προσφέρει από ψυχής την βοήθεια του στην πάσχουσα Ελλάδα. Το πρόγραμμα μας έχει διαμορφωθεί ανάλογα με ενημερωτικές συνεχείς  εκπομπές που θα πλαισιώνονται από τα σποτ που παίζουν σε κάθε εκπομπή και κάθε ζώνη. Ήδη σχεδιάζεται και είναι σε εξέλιξη η οργάνωση ενός μεγάλου 24ωρου ραδιομαραθώνιου προκειμένου να συγκεντρωθούν όχι χρήματα, διότι αυτά θα πηγαίνουν στον απευθείας λογαριασμό της ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αλλά τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα καθαρά, παπούτσια, κουβέρτες και άλλα ήδη που χρειάζεται σήμερα η κάθε πονεμένη ψυχή στην πατρίδα μας".  
Εξάλου χτες 15 Φεβρουαρίου  και τοπική ομογενειακή εβδομαδιαία εφημερίδα GreekNews επανήλθε με νέα έκκληση της και άρθρο του εκδότη της Απόστολη Ζουπανιώτη  προς τους ομογενείς για δράση και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ανακουφίσουν τα ευπαθή και αδύναμα κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα ενώ σε ανάλογη γραμμή έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες και άλλα μικρότερης εμβέλειας ΜΜΕ με σχετικές ανακοινώσεις, άρθρα και εκκλήσεις  για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από ομογενειακούς φορείς  προς την ίδια πάντα  κατεύθυνση αρωγής και βοήθειας της Ελλάδος. 
Ανάλογες κινήσεις έχουν  εξαγγελθεί και  από αρκετούς άλλους ομογενειακούς φορείς στην Νέα Υόρκη και σε όλη την Αμερική  που προς το παρόν όμως παραμένουν  στο επίπεδο της εξαγγελίας. 
Τέλος, αξιοσημειώτο παραμένει το γεγονός και η ανάκοινωση της ελληνικής ομοσπονδίας στην Καλιφόρνια η οποία ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά αναβάλεται, μάλλον ματαιώνεται, η καθιερωμένη παρέλαση προς τιμή της εθνεγερσίας του 1821 αφού όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση "τέτοιες εκδηλώσεις σήμερα που η Ελλάδα πάσχει και υποφέρει αποτελούν μάλλον πρόκληση παρά τιμή στους απογόνους εκείνων που πολέμησαν  και έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία και ανεξαρτησία της Ελλάδος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: