Τρίτη

Πωλείται ο Σκορπιός στα 500 εκατ. δολάρια


Την τελική απόφαση πήρε η Αθήνα Ωνάση και έβαλε πωλητήριο στον Σκορπιό.Τιμή έναρξης; 500 εκατομμύρια δολάρια.
Πωλείται ο Σκορπιός ή όχι; Τελικά, ύστερα από χρόνια φημολογίας περί πωλητηρίου στο γνωστό νησί που άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σκορπιός πρόκειται να αλλάξει ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η Αθηνά Ωνάση ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες πώλησης του νησιού και οι δικηγόροι της ήδη ψάχνουν τον αγοραστή. Το υψηλό κόστος συντήρησης του Σκορπιού αλλά και η επιλογή της να μη ζει μόνιμα στη χώρα μας την έκαναν να πάρει την απόφαση πώλησης του νησιού που βρίσκεται στο Ιόνιο.

(Η Αθηνά όταν είχε επισκεφτεί τον Σκορπιό)
Ενδιαφέρον για την αφορά του νησιού έχει δείξει ο Γάλλος επιχειρηματίας και φίλος του Τιερί Ρουσέλ, Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος και πριν 2 χρόνια ήθελε να αποκτήσει τον Σκορπιό μετά από επίσκεψή του. Ενδιαφέρον επίσης έχει εκφράσει και Τούρκος επιχειρηματίας του οποίου το όνομα κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό.


Τιμή έναρξης για την πώληση του Σκορπιού είναι 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Αριστοτέλης Ωνάσης το 1962 το είχε αγοράσει 3 εκατομμύρια δραχμές.


Στον Σκορπιό υπάρχει το pink house, παραλιακά πλακόστρωτα, πισίνα και πολλά είδη ζώων. Εκεί ζούσαν το καλοκαίρι (και όχι μόνο) τόσο ο Αριστοτέλης Ωνάσης όσο και η Μαρία Κάλλας, Τζάκι Ωνάση, τα παιδιά του Αλέξανδρος, Χριστίνα και η Αθηνά.

Τούρκοι δίνουν 500 εκατομμύρια ευρώ

 

Η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση σώζει τον Σκορπιό καθώς με βάση αυτήν απαγορεύεται ρητά η πώλησή του. Σύμφωνα μάλιστα με συγκεκριμένη πρόνοιά της σε περίπτωση που κάποιος από τους φυσικούς του κληρονόμους δεν μπορεί να τον συντηρήσει μετατρέπεται αυτομάτως σε κατασκήνωση για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Παρά το γεγονός ότι αυτό, το 2012 είναι οξύμωρο καθώς η Ολυμπιακή δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον με την αρχική της μορφή, η ουσία είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη τότε εκτιμάται ότι η Αθηνά Ωνάση δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί την ηγεμονική προσφορά που της έχει καταθέσει όμιλος Τούρκων και αράβων επιχειρηματιών, υψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του νησιού που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πλούτου και δύναμης.
Είναι αδιανόητο πόσο μεγάλη αγοραστική κινητικότητα υπάρχει γύρω από ένα νησί που -με βάση την διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση- δεν μπορεί να πουληθεί. Κάτι που σημαίνει πως, όπου υπάρχει θέληση, ίσως να υπάρχει και τρόπος.
Σύμφωνα με πηγές η αρχική πρόταση ύψους 500.000.000 ευρώ του ομίλου Αράβων και Τούρκων επιχειρηματιών (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στην κατοχή του και γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της Τουρκίας) έγινε πριν από 20 μέρες.
Όλα αυτά στο πλαίσιο έντονων φημών ότι η Αθηνά Ωνάση εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της πώλησης, εξαιτίας του μεγάλου για εκείνη κόστους συντήρησης του νησιού και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτό.
Άποψη που έρχεται και επιβεβαιώνει ο βετεράνος δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ειδικευμένος εδώ και δεκαετίες στα θέμα της δυναστείας Ωνάση (την οποία ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας Ρουσέλ ).
Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες η Αθηνά Ωνάση απέρριψε την αρχική πρόταση του ομίλου, ο οποίος όμως επανήλθε δριμύτερος με ένα ποσό ικανό, όπως χαρακτηριστικά έχει ακουστεί,« για να αγοράσει κανείς την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ και τις δύο Μάντσεστερ».
Μοναδικό εμπόδιο (ενδεχομένως ανυπέρβλητο) σε μια τέτοια πιθανή αγοραπωλησία, στέκεται η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση που αναφέρει ρητά πως ο Σκορπιός δεν μπορεί να πωληθεί και ότι θα περνά κάθε φορά στον φυσικό του κληρονόμο.
Τέλος αναφέρει πως στην περίπτωση που ο πιθανός φυσικός κληρονόμος δεν μπορεί να συντηρεί τον Σκορπιό, αυτός παραχωρείται αυτόματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, για να χρησιμοποιηθεί ως παιδική κατασκήνωση για τα παιδιών των εργαζομένων.
Ουσιαστικά η μοναδική παρακαμπήτηρια οδός στο συγκεκριμένο «αγκάθι», θα μπορούσε να είναι μια μακροχρόνια ενοικίαση του νησιού για περίοδο 99 χρόνων. Αλλά, ακόμη και τότε, το τίμημα δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από $20.000.000.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σκορπιός παραμένει ένα φιλέτο. Οπότε το σίριαλ για την πιθανή πωλησή του αναμένεται να εξελιχθεί σε Αμερικάνικη σαπουνόπερα, από αυτές με διάρκεια δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου