Τετάρτη

Οι εξοπλισμοί του Άκη!Μια ιστορία που εξαγγέλθηκε πάνω σ΄ ένα...καφάσι και κλείνει (;) στη φυλακή




Η κρίση των Ιμίων μόλις έχει περάσει.Το σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη είναι μεγάλο. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει αποστρατεύσει τον ναύαρχο Χρίστο Λυμπέρη και έχει “μεταθέσει” το Γεράσιμο Αρσένη από το ΥΕΘΑ ,στο υπουργείο Παιδείας.Στη θέση του τοποθέτησε τον μεγάλο του αντίπαλο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Λίγες εβδομάδες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Α.Τσοχατζόπουλος υποδέχεται τον πρωθυπουργό στο ΥΕΘΑ.Ο κ.Σημίτης που αρνήθηκε πεισματικά να πάει στο ΥΕΘΑ τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων και να συγκαλέσει εκεί το ΚΥΣΕΑ, δέχεται να πάει και να ενημερωθεί από τον νέο υπουργό. Λίγο πριν τελειώσει η συνάντηση και η ενημέρωση του κ.Σημίτη, έχει γίνει σαφές από τις προετοιμασίες ότι κάτι σημαντικό θα ανακοινωθεί.Το αναλόγιο με την επιγραφή “Υπουργείο Εθνικής Άμυνας” έχει στηθεί και περιμένει τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις.Λίγα μόλις λεπτά πριν ο Κ.Σημίτης εμφανιστεί, κάποιος από το επιτελείο Τσοχατζόπουλου παρατηρεί ότι το ύψος του αναλογίου δεν θα επέτρεπε ...καλό πλάνο του πρωθυπουργού που δεν φημίζεται για το ύψος του.Στα γρήγορα επιστρατεύθηκε ένα άδειο ...καφάσι πάνω από το οποίο ο κ.Σημίτης εξήγγειλε τον επανεξοπλισμό των Ελληνικών ΕΔ.


Και η κούρσα των εξοπλισμών άρχισε.Για την ακρίβεια η κοσμογονία των εξοπλισμών.Κάποιοι την υπολογίζουν -συμπεριλαμβάνοντας και τη “γαλάζια” αγορά των 30 F 16 το 2005- σε περίπου 14 δις.Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό.Ήταν ότι όλα γίνοντας πολύ γρήγορα και η αίθηση που υπήρχε ήταν ότι γίνονταν χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο.


Η Αθήνα γίνεται το “Ελ Ντοράντο” όλων των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών του κόσμου. Γραφεία ανοίγουν ή αναβαθμίζονται στην Αθήνα.Αντιπρόσωποι ενεργοποιούνται και νέοι αντιπρόσωποι “βαφτίζονται”. Δημόσιες σχέσεις,πιέσεις,δημοσιεύματα ,εκδηλώσεις,όλα παίζουν το ρόλο τους στη τρελή κούρσα εξοπλισμών.Μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη “οπλάδων” και παρατρεχάμενων βγάζει λεφτά και κάποιοι πλουτίζουν.


Άλλες αγορές γίνονται μέσω διαγωνισμών και κάποιες απ΄ αυτές τελικά κόστισαν πανάκριβα,ακριβώς γιατί “φορτώθηκαν” με όλα τα έξοδα -φανερά και κρυφά- που έκαναν οι εταιρείες.


Άλλες γίνονται απ΄ευθείας και δικαιολογούνται με το επιχείρημα της “στρατιωτικής διπλωματίας”.Όποιος τολμά να πει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά,απλά δεν ακούγεται. Μέσα στη “καταιγίδα εξοπλισμών” γίνονται και χρήσιμες αγορές.Υπάρχει όμως και πολύ υλικό που αποδεικνύεται άχρηστο,όπως για παράδειγμα τα συστήματα αντιπυροβολικού TPQ που έχουν πια ξεχαστεί.Ή τα πυροβόλα... Σουζάνα που η τύχη τους αγνοείται.Τα Zubr από Ρωσία και Ουκρανία και άλλα.


Όλα όμως εγκρίνονται από το ΚΥΣΕΑ,από το οποίο περνάνε οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου.Δεν εγκρίνονται όλες με πιο χαρακτηριστική την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών το 1999 ,όταν το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε F 16 ,παρά την αντίθετη άποψη του Άκη Τσοχατζόπουλου.


Οι παραγγελίες και οι αγορές συγκεντρώνουν τα πυρά της ΝΔ ,που κάνει λόγο για μίζες,”σκοτεινές πτυχές” και άλλα σχετικά.


Το 2004 που η κυβέρνηση Καραμανλή αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας ,ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στο στόχαστρο των ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης λόγω της επιλογής του να τελέσει το γάμο του με τη Βίκυ Σταμάτη στο Παρίσι.Στη Βουλή ξεκινά η εξεταστική επιτροπή για τους TOR M1 η οποία τελειώνει όπως όλες οι εξεταστικές επιτροπές ...άδοξα το έργο της και με τον τότε ΥΕΘΑ Σ.Σπηλιωτόπουλο να δηλώνει από τη Μόσχα ότι τα TOR M1 ,λειτουργούν επαρκώς.Γίνονται κάποιες επαναδιαπραγμετεύσεις για διάφορα προγράμματα που είχαν υπογραφεί επί Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου και το θέμα κλείνει εκεί.


Άπαντες θεωρούν ότι οι υποθέσεις των εξοπλισμών επί εποχής Άκη ,μπαίνουν “στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”. Όμως οι αποκαλύψεις για τη προσωπική του ζωή και τις αγορές σπιτιών κράτησαν ...τη ντουλάπα ανοιχτή. Ο Άκης είχε βγει ...από το μαντρί της μάχιμης πολιτικής και σιγά σιγά οι αποκαλύψεις για εταιρείες,διαδρομές μαύρου χρήματος και άλλα σχετικά τον αποδυνάμωναν όλο και περισσότερο,χωρίς πια να έχει καμία πολιτική κάλυψη από το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ,το οποίο ελέγχεται απολύτως από το Γιώργο Παπανδρέου.


Η πίεση να εξηγήσει πως μπορούσε να ζει κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης ,στο νεοκλασικό της Δ.Αεροπαγίτου γινόταν όλο και μεγαλύτερη και οι εξηγήσεις που έδινε δεν έπειθαν.Ακόμη κι έτσι όμως η κοινή γνώμη πίστευε ότι σοβαρή έρευνα δεν γινόταν για το θέμα και όλα ήταν ένα πολιτικό “θέατρο”.


Και ξαφνικά ,λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το θέμα Τσοχατζόπουλου επανέρχεται με τις θεαματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Τόσο θεαματικές που η ίδια κοινή γνώμη είναι μάλλον δύσπιστη για την ειλικρίνεια των προθέσεων του πολιτικού και δικαστικού συτήματος που αποφάσισε τη προφυλάκιση υπουργού για πρώτη φορά.


Είναι μια νέα αρχή; Θα φανεί από το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι έρευνες και προς άλλες κατευθύνσεις και προς άλλα πρόσωπα. Γιατί όλη αυτή την ιστορία που ξεκίνησε από ...ένα καφάσι στο ισόγειο του ΥΕΘΑ,πράγματι δεν μπορεί να την έγραψε μόνος του ο Τσοχατζόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: