Παρασκευή

Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Συμπιλίδης – Προσωπική ήττα για τον Σαμαρά



- Είναι ο τρίτος βουλευτής που αποχωρεί από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
- Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις Βαγιωνά από την Χαλκιδική και Χαλκίδη από την Ημαθία
- Τι λέει ο κ.Συμπιλίδης στην ανακοίνωσή του - Δήλωση και από τον Α.Σαμαρά

Μέσα σε ένα 24ωρο η ΝΔ έχει συγκλονιστεί από 3 αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτιά της με πιο ηχηρή αυτή του Γιώργου Συμπιλίδη. Ο κ. Συμπιλίδης, προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και προφανώς προσωπική του επιλογή έμεινε ως φαίνεται "ξένο σώμα" για τη ΝΔ αφού η υποψηφιότητά του δεν κράτησε ούτε 3 ημέρες.

Πρόκειται για μια προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά, αφού δεν έγινε δεκτή η επιλογή ενός προσώπου που έχει πίσω του μια πολιτική ιστορία η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν του κ. Σαμαρά.


Έτσι, ο κ. Συμπιλίδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αποτέλεσμα να τσαλακωθεί η επικοινωνιακή εικόνα της ΝΔ.

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες στο εσωτερικό της ΝΔ και πολλές φορές απροκάλυπτες.


Η κίνηση αυτή συνδέεται με τις οργισμένες αντιδράσεις και τις παραιτήσεις νυν βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνειδητοποιούσαν ότι επαναλαμβάνεται ο εφιάλτης του 1993 που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έκανα λόγο για φαινόμενα αποσυσπείρωσης του κόσμου της φιλελεύθερης παράταξης κι ολέθριες επιπτώσεις ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Άλλα στελέχη έλεγαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και ουδείς έχει δικαίωμα να την μετατρέψει σε μια νέα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Συμπιλίδη ήταν έντονες και οι πληροφορίες λένε ότι και ο Αντώνης Σαμαράς του τηλεφώνησε αρκετές φορές προκειμένου να του εξηγήσει ότι η συγκυρία είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να είναι υποψήφιος.



Η δήλωση του κ. Συμπιλίδη έχει ως εξής:

"Μπροστά στη δύσκολη μάχη της 6ης Μαΐου, όλα τα προσωπικά παραμερίζονται. Σημασία έχει μόνον η νίκη της Παράταξης. Που μας χρειάζεται όλους. Πολύ περισσότερο που δίνουμε τη μάχη για το μέλλον.


Το παρελθόν δεν μπορεί πια να μας χωρίζει…Πρόθεσή μου είναι να προσθέσω, όχι να αφαιρέσω. Άλλωστε και στο παρελθόν, προσπάθειες σπίλωσής μου έπεσαν στο κενό και με δικαστικές αποφάσεις.


Όμως, για να μπει ένα οριστικό τέλος σε όσα κακόβουλα λέγονται και γράφονται, παραιτούμαι από την υποψηφιότητά μου στο Κιλκίς, παραμένοντας στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά".


Η δήλωση του Α.Σαμαρά

«Τιμώ την κίνηση του Γιώργου Συμπιλίδη, που δείχνει πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα».


Γιατί οι αντιδράσεις


Ο πρώην βουλευτής Κιλκίς έχει γράψει τη δική το ιστορία στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Την περίοδο 1990 – 1993 έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δεν αποχώρησε όπως έκαναν άλλα στελέχη που ακολούθησαν τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη και να προχωρήσει σε εκλογές.
Από τότε αποτελούσε ξένο σώμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν


Μαριέττα Γιαννάκου:
ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς «συνδέθηκε συμβολικά με την πτώση της κυβέρνησης. Η πτώση τότε της κυβέρνησης έχει σχέση με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ… οπότε…».

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο twitter:
«Ο Συμπιλίδης υπέγραψε δήλωση μετανοίας ή το αδίκημα παραγράφηκε λόγω εικοσαετίας;»

Φ. Κρανιδιώτης:
«Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει πει ότι από φιλοτιμία και από ευθιξία παραιτήθηκε γιατί δεν είχε χάσει τη δεδηλωμένη».

Ευ. Αντώναρος:
«Ο καθένας έχει την διαδρομή του βάση της οποίας και κρίνεται».

'Αλλες δυο αποχωρήσεις

Mόλις χθες, δυο υποψήφιοι με τη ΝΔ, ο Γιώργος Βαγιωνάς και ο Μιχάλης Χαλκίδης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.


Ο κ. Βαγιωνάς είχε διαγραφεί από τη ΝΔ, μετά και την καταψήφιση του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο είχε επανενταχτεί μετά από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Τη θέση του στο ψηφοδέλτιο θα λάβει ο Απόστολος Μαρκογιαννάκης.

Ο επί τέσσερις θητείες βουλευτής στο νομό Ημαθίας, Μιχάλης Χαλκίδης,  σε επιστολή παραίτησης, που έστειλε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά δηλώνει ως αιτία της παραιτήσεώς του, τη συμμετοχή ατόμων - που δεν κατονομάζει - στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία, όπως λέει, πρεσβεύουν διαφορετικές αρχές και πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: