Δευτέρα

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ... ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...!




Αποτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο «τεστ» της τουριστικής περιόδου, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες οι ξενοδόχοι ευελπιστούσαν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, λόγω και του τριημέρου, αλλά τελικά οι κρατήσεις ήταν αποκαρδιωτικές.

Η εικόνα των κρατήσεων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε σχέση με πέρυσι είναι τελείως διαφορετική. Χαμηλότερη τουριστική κίνηση. Λιγότερα χρήματα διακινήθηκαν στις τοπικές αγορές. Οι υψηλές τιμές των ναύλων και τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια καθιστούν επίσης απαγορευτική την μετακίνηση των «εγχώριων» τουριστών σε διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι ξενοδόχοι είναι απογοητευμένοι από το μέτωπο του εγχώριου τουρισμού και δύσκολα όπως πιστεύουν θα αλλάξουν τα δεδομένα για φέτος.


Την ώρα που η ελληνική οικονομία περιμένει αγωνιωδώς το αποτέλεσμα της κάλπης, στο παρασκήνιο η βαριά βιομηχανία της χώρας -ο τουρισμός-δέχεται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα της κρίσης.


Πελοπόννησος


Η Πελοπόννησος κατέγραψε ήδη μείωση κρατήσεων πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι.


Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινούν από 20 ευρώ!), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρηση τους, όπως σημειώνουν.


Αττική


Σε ό,τι αφορά τέλος, τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑ-Α) για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 η Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πτώση σε πληρότητες να αγγίζει το 13% (46,9%), τη μέση τιμή δωματίου να μειώνεται κατά 5,7% (87,84 ευρώ) και τη μείωση στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, να φθάνει το 18,7% (41,22 ευρώ).


Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και για τη Μύκονο για το τριήμερο, χωρίς ωστόσο να δίδονται ακριβή ποσοστά της μείωσης των κρατήσεων.


Για τη διάσωση της παρούσας κατάστασης, η ΠΟΞ, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Γιάννης Ρέτσος, ετοιμάζει σχέδιο τόνωσης του εγχώριου τουρισμού, με διάθεση δωματίων των μελών της Ομοσπονδίας σε πολύ χαμηλές τιμές. Πάντως, εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (εκκινούν και από 20 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρησή τους, όπως σημειώνουν.


Μαγνησία


Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει ξενοδόχοι στη Μαγνησία, καθώς από τη μια παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ από την άλλη έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι κρατήσεις για την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο. Οι ξενοδόχοι βρίσκονται πλέον σε άθλια οικονομική κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και «λουκέτα» σε συγκροτήματα, κυρίως όσα δεν λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με ξενοδόχο του Νοτίου Πηλίου, «καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε ακυρώσεις και η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ένα γκρουπ γιόγκα ακύρωσε τις κρατήσεις, διότι εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα…».


Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς ξενοδόχων του Βόλου και του Πηλίου, οι ακυρώσεις των κρατήσεων φθάνουν τις τελευταίες ημέρες το 20%. «Το ζήτημα δεν είναι ότι γίνονται ακυρώσεις, αλλά ότι δεν έχουμε πλέον κρατήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης.


Βαρομετρικό χαμηλό στην Κρήτη


Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Σε σύγκριση με πέρυσι οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν για το τριήμερο το 40%, ενώ, παρά τα δελεαστικά πακέτα προσφορών, οι επισκέπτες φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη σε παραδοσιακούς προορισμούς, όπως είναι τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Χερσόνησος, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.


Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (εκκινούν και από 20 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρησή τους, όπως σημειώνουν


Πάργα


Σύμφωνα με ξενοδόχο της Πάργας, η μείωση της επισκεψιμότητας το τριήμερο του Aγίου Πνεύματος είναι μεγάλη, ενώ πτώση παρατηρείται και στις κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.


Πολλοί είναι οι παράμετροι που θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση και τις αφίξεις ξένων επισκεπτών (οι ολυμπιακοί αγώνες στην Αγγλία, η πολιτική ρευστότητα στην Ολλανδία, οι αρνητικές κριτικές σε Γερμανία), ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει τουριστική πολιτική από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για την είσπραξη εσόδων.


Να σημειωθεί ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ήταν πάντα ενδεικτική για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Και τα ξενοδοχεία γέμιζαν για την πρώτη «απόδραση» πριν το καλοκαίρι των Ελλήνων. Φέτος όμως, η κατάσταση είναι δραματική παρόλο που οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν κρατήσεις. Παράλληλα με τη μείωση των κρατήσεων, επιστρέφει και ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, που φέτος δεν θα εργασθούν στα ξενοδοχεία.


Με τους ξένους φέτος να νιώθουν ανασφάλεια να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους ελληνικά νησιά και με τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δυσοίωνο.


Οι προτιμήσεις των τουριστών


Οι Γερμανοί, θα προτιμήσουν φέτος άλλους προορισμούς, όπως την Τουρκία και ίσως την Ισπανία με τις απώλειες στην Ελλάδα να φτάνουν το 30%. Η βρετανική αγορά επίσης δεν προσφέρει φέτος στον ελληνικό τουρισμό.


Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κρατούν μακριά τους Βρετανούς τουρίστες. Οι αφίξεις από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, παρουσιάζουν επίσης κάμψη που μάλλον είναι ελεγχόμενη και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις να μη φτάσει στο 10%.


Από άλλους προορισμούς, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ, η εικόνα είναι σίγουρα θετική για τους Ρώσους, που εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα, αν και έχει παρατηρηθεί ότι διεκδικούν πιο επίμονα χαμηλότερες τιμές από τους ξενοδόχους.


Όσο για τους Έλληνες αναμένεται να είναι άφαντοι φέτος από τα ελληνικά νησιά. Συνολικά 500.000 οικονομικά αδύναμοι Έλληνες που έκαναν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού θα μείνουν φέτος στα σπίτια τους, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: