Τετάρτη

Η απολογία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που είχα από μαθητής, αθλητής, πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης, σημαιοφόρος της Ελλάδας σε ολυμπιακούς αγώνες, βουλευτής, υπουργός υπηρέτησα και ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.   
Υπηρέτησα ευόρκως σε όλες μου τις θέσεις
Εργαστήκαμε σκληρά στο ΔΘ μαζί με…συνεργάτες και ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικώς το υλοποιήσαμε με επώδυνες προσπάθειες.
Είχα 20 αξιώματα και καθήκοντα ως ΔΘ. Πρόεδρος ΤΕΔΚ,  αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πρόεδρος του δικτύου των μεγάλων βαλκανικών πόλεων, τώρα είμαι επίτιμος, (έπρεπε να είχα προεδρεύσει στη Μπάνια Λούκα αλλά απαγόρευση εξόδου), Πρόεδρος της Αγειοριτικής Εστίας, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου Θεσσαλονίκης, ΔΕΠΘΕ, Αγίου Στυλιανού, Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Οργανισμού Φεστιβάλ, Δημητρίων, ΚΑΠΗ, μέλος του ΔΣ ΟΑΣΘ, ΟΛΘ, Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης, Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης.
Τα λέω αυτά για να απαντήσω σε αυτούς που λένε μα δεν ήξερε τι αυτοκίνητο έχει ο ένας υπάλληλος ή αν είχε νυχτερινά μαγαζιά.
Καλούμαι να απολογηθώ για την δυσάρεστη υπόθεση της υπεξαίρεση, που έσκασε στη θητεία μου αφού άρχισε πολύ πριν αναλάβω. Εάν δεν υπήρχε το τυχαίο γεγονός και η αποκάλυψη θα συνεχιζόταν ακόμη.
Εγώ προσωπικά κατήγγειλα, ενημέρωσα το Λαό, μόλις 24 ώρες μετά την αναφορά του δημοτικού ταμία
Εύκολα μπορούσε να βρει η Δ.Ο.Υ και τα Ταμεία, αφού έχουν ήδη δώσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ γνωρίζουμε ότι για να τις δώσεις ελέγχεις τον αιτούντα.
Ενώ ήταν πολύ εύκολο γι’ αυτούς να βρουν τι συμβαίνει, από την άλλη ήταν απολύτως αδύνατο να βρεθεί από τη Διοίκηση του ΔΘ. Γιατί; Επειδή λειτουργούσαμε θεσμικά, αξιοποιώντας τους άξιους αυτούς ανθρώπους, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες χωρίς ενδιαμέσους και συμβούλους.
Οι βασικοί νόμοι που διέπουν τη λειτουργία είναι το Βασιλικό Διάταγμα 59 και οι Δημοτικοί Κώδικες. Το πρώτο λέει ότι η αιρετή Διοίκηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στην οικονομική διαχείριση. Δεν προβλέπονται ενέργειες της διοίκησης για τη διαχείριση του χρήματος.
Ρωτήσατε, μα ο ταμίας σε ποιον λογοδοτεί; Το λέει ο νόμος: μόνο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και ο ίδιος και τα υπ’ αυτόν διαχειριστικά όργανα.
Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων λέει: οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών υποχρεωτικά πρέπει να είναι αιρετοί. Ο Δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν καθηγητή, ένα λογιστή όπως ο πρωθυπουργός. Του το απαγορεύει ο νομοθέτης. Εάν έχεις στην ομάδα σου τόσο το καλύτερο. Ο νόμος σου λέει ότι μπορείς να βάλεις έναν αρχιτέκτονα ή αγρότη όχι για να κάνει διαχείριση αλλά να είναι κοντά στο λαό και να αφουγκράζεται τον κόσμο.  Γι’ αυτό και ο νόμος λέει ότι ο δημοτικός ταμίας δε λογοδοτεί στον αντιδήμαρχο αλλά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είχα την τύχη ή την ατυχία να μην έχω οικονομολόγο στην ομάδα μου, έτσι τοποθέτησα επιφανείς ανθρώπους, επιτυχημένους, έντιμους. Επέλεξα 2 στρατηγούς  και 2 γνωστούς επιχειρηματίες που είχαν χρήματα για να αγοράσουν το ΔΘ όπως λέγαμε αστειευόμενοι.
Ήταν αδύνατο να αποκαλύψουμε την υπεξαίρεση γιατί δεν είχαμε καμία ειδοποίηση.
Αποκαλύφθηκε 8 μήνες αφότου εγκαταστάθηκε στο ΔΘ η Τσεμπερά, που έβλεπε όλα τα έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας.  Δεν κατάλαβε τίποτε.
Κλιμάκια του ΥΠ.ΟΙΚ. το 2003 ερεύνησαν τα οικονομικά και δίπλα έκλεβαν.
Ο ΔΘ δέχεται πολλαπλούς και καθημερινούς ελέγχους και όταν έχεις συνεχείς διαβεβαιώσεις από όλους αυτούς είναι αδύνατο να αντιληφθείς.
Το ΕΣ, το ΥΠΟΟΙΚ. Το ΥΠΕΣ, το ΓΛΚ, Ορκωτοί λογιστές, η ΠΚΜ, η επιτροπή του άρθρου 152 και βεβαιώνουν ότι τα πάντα βαίνουν καλώς. Οι ΟΛ παρουσιάζονται στο ΔΣ και διαβεβαιώνουν ρητώς ότι όλα βαίνουν καλώς.
Επιπλέον το ΔΣ, η δημαρχιακή επιτροπή βεβαιώνουν.
Υπηρεσιακοί παράγοντες (διευθυντές ταμείου και εξόδων) βεβαιώνουν εγγράφως ότι δεν είχαν καμία όχληση από Δ.Ο.Υ. και Ταμεία για οφειλές.
Η Δημαρχιακή Επιτροπή με ομόφωνες αποφάσεις εισηγείται στο ΔΣ και εγκρίνει ομόφωνα την οικονομική διαχείριση της ταμειακής υπηρεσίας, διαπαραταξιακώς. Υπογράφονται από την αντιπολίτευση.
Η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1993 χωρίς καμία αμφιβολία. Το ομολογεί ο ίδιος ο Σαξώνης, όταν ερωτάται από την κ. Τσεμπερά, όταν λέει «τουλάχιστον». Στον ανακριτή αποδέχεται ότι πήρε 58 εκ. δρχ το 1998. Στις 24.6.2009 απαντά ότι αυτός ήταν ο λόγος που επί 18 χρόνια δεν έκλεινε ο ισολογισμός. Παραδέχεται ότι επί 18 χρόνια το έκανε.
Η Θ΄Δ.Ο.Υ. έστειλε οκταμελές κλιμάκιο , εδώ φαίνεται η διαφορά με την Τσεμπερά, που ήρθε μόνη της.
Πλαστά έχουμε το Μάιο του 1997, Ιούλιο 1997, Νοέμβριος 1997, όπως ακούσαμε από τους μάρτυρες, δηλαδή πολύ πριν πάμε στον Δήμο.
Το ίδιο παραδέχεται και η κ Τσεμπερά, που μιλά στο πρώτο πόρισμα για 58 εκ. και το τελικό πόρισμα γράφει ότι έχουν υπεξαιρεθεί 645.000 ευρώ μέσα στο 1998.
Στο ίδιο το βούλευμα επαναλαμβάνονται τα ίδια, Το καταπληκτικό είναι ότι το ίδιο έχει δηλώσει και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής όταν κατέθετε στο συμβούλιο. Είπε ότι ο Σαξώνης δρούσε επί 15 χρόνια.
Το αποδέχεται και η ίδια η σημερινή διοίκηση του ΔΘ. Ο κ. Καπόν είπε εδώ ότι συμφώνησε με την κυβέρνηση στο ύψος των 7,2 εκ. ευρώ  και ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε το ίδιο ποσό συμψηφισμού στο ΔΣ.
Παραδέχεται και πληρώνει τα κλεμμένα του 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998.
Η κ. Τσεμπερά μας έφτασε στα 51,4 ένα ωραίο νούμερο για τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν έχει καμία σχέση με πραγματικότητα.
Ο Σαξώνης μίλησε εδώ για 18 εκ. ευρώ, πριν για 22 και 30. Η κ. Τσεμπερά έχει και δεύτερη άποψη αφού έχει το πόρισμα για 15,1 εκ. ευρώ από το πόρισμα Μόσχγλου- Σκαμπαρδώνη, που έγινε με εντολή της.
Άρα έχουμε όλα αυτά τα νούμερα και ο καθένας παίρνει αυτό που τον βολεύει.
Το σίγουρο είναι ότι η ζημία του ΔΘ είναι 7,2 γιατί αυτά λείπουν και αυτά θα πληρωθούν.
Τα ταμεία δεν έχουν διατάξει ούτε μία ΕΔΕ, κάτι συμβαίνει εκεί μέσα.
Αφού συμφωνήσαμε όλοι εδώ μέσα ότι το πόρισμα Τσεμπερά πολύ έξω από την πραγματικότητα. Δεν έχει καν πτυχίο οικονομικών, το μέγα ερώτημα για μένα είναι γιατί εδόθη ο έλεγχος του τεράστιου ΔΘ σε μία άπειρη επιθεωρήτρια, όταν αυτή έχει ελέγξει μόνο το Δήμο Μεγάλης Παναγιάς.
Γιατί μόνη της; Όταν η εφορία έρχεται και ΕΣ με 8 και δέκα ελεγκτές και η Τσεμπερά μόνη της;
Και το πιο οδυνηρό: από τους 4000 υπαλλήλους επιλέγει τον κ. Σκαμπαρδώνη, που είναι βασικός της βοηθός ενώ είναι στο ίδιο γραφείο με τον Σαξώνη και πρέπει να ελεγχθεί.
Και την κ. Μόσχογλου, που είναι άξια αλλά είναι η προϊσταμένη του Σαξώνη, που βλέπει και υπογράφει τα πλαστά. Είναι έλεγχος αυτός; 
Τα ερωτηματικά είναι τεράστια. Εάν δεν δώσουμε εμείς απαντήσεις θα δώσει ο ιστορικός του μέλλοντος και ξέρουμε ποια απάντηση θα δώσει.
Εγώ ενημερώθηκα από το έγγραφο του κ. Γκαϊτατζή. Κάναμε μία σύσκεψη πέντε λεπτών με τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας ώστε γρήγορα να δημοσιοποιηθεί το θέμα και να γίνει ΕΔΕ, να καταθέσουμε μήνυση- έγκλιση εναντίον του Σαξώνη και την ίδια μέρα στέλνουμε έγγραφο στον κ. Ρακιντζή να στείλει κλιμάκιο για να ελέγξει την υπόθεση.
Την επόμενη μέρα έδωσα συνέντευξη τύπου, στις 19.2.08 και θα εξηγήσω αργότερα γιατί έχει σημασία. Τη μεθεπόμενη ημέρα προσφύγαμε για να μπλοκάρουμε τους λογαριασμούς του Σαξώνη. Η απόφαση ελήφθη την ίδια μέρα, στις 20.2 και δέχθηκε την προσφυγή και μπλόκαρε τους λογαριασμούς του Σαξώνη για 10 εκ. ευρώ.
Μετά τις δηλώσεις Σαξώνη ότι έκλεψε 30 εκ. ευρώ, αμέσως επανερχόμαστε και ζητάμε και παίρνουμε νέα απόφαση για 25 εκ. ευρω.
Μετά τον θέσαμε σε αργία, παρέλαβα την ΕΔΕ, βγάλαμε σε πλειστηριασμό το σπίτι του και καταλόγισα στον Σαξώνη 22 εκ. ευρώ  γιατί τόσα ανέφερε η νομική υπηρεσία.
Έρχεται ο κ. Ρακιντζής, τον οποίο είχα ενημερώσει και στις 13.11.09 και μου ζητά ενημέρωση για τον καταλογισμό. Η ΓΓ της ΠΚΜ ρωτά επίσης και απαντούμε. Δυστυχώς μετά από 4 χρόνια διαγράφονται τα 22 εκ. με απόφαση του ΔΣ. Όπως είπε ο Καπόν, δεν προκύπτει η ανάγκη τέτοιου καταλογισμού! Αν είναι ποτέ δυνατόν…
Αναζητούσα κι άλλες ενέργειες μέχρι που η νομική υπηρεσία με έγγραφο της μου λέει ότι τα έχουμε κάνει όλα. Μέχρι και τη φύλαξη του αρχείου από την αστυνομία ζητήσαμε.
Και έρχεται η διοίκηση που έχει κάνει όλα αυτά να κάθεται επί 4,5 μήνες στο εδώλιο, Θα μας κρίνει όλους ο Θεός. 
Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατόητες που μας δίνει ο νόμος.
Ήρθε η κ. Τσεμπερά εδώ και είπε ότι βάλαμε προσκόμματα στο έργο της. Το άκουσα με μεγάλη απορία γιατί είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία, Ό,τι ζητούσε το είχε στα πόδια της, γραφείο ήθελε, φορτηγό, εργάτες, τα είχε όλα. Χαλάσαμε δύο φωτοτυπικά μηχανήματα για να την ικανοποιούμε.
Ό,τι ζήτησε τα έπαιρνε από το γραφείο δημάρχου μέσα σε 5-15 μέρες. Δίναμε έγγραφες απαντήσεις  μέσα σε τόσες μέρες.
Για να καταλάβετε τη διαφορά νοοτροπίας: εγώ ζήτησα έγγραφα από τον κ. Μπουτάρη της νομικής υπηρεσίας και ο κ. Ψαράς μου απαντά ότι γίνεται έρευνα και μετά από τέσσερις μήνες μου στέλνει τα έγγραφα που ζήτησα.
Επειδή η κ. Τσεμπερά άνευ λόγου και αιτίας άρχισε να διαμαρτύρεται και να τηλεφωνεί στους εισαγγελείς αναγκάστηκα να της  στείλω επιστολή και στον εισαγγελέα κ. Τσόγκα γιατί δεν είναι δυνατό να σχιζόμαστε για να την εξυπηρετήσουμε και αυτή να κάνει και παράπονα…
Στην επιστολή καταλήγω ότι βρισκόμαστε στη διάθεσή σας να μας υποδείξετε αριθμό υπαλλήλων για να σας διατεθούν. Αψευδής μάρτυς των προθέσεων μας.
Μόλις η κ. Τσεμπερά ζήτησε τους δύο υπαλλήλους, τους διαθέσαμε παρά το ότι είναι συζητήσιμο.
Τέλος, το καταπληκτικό: ένα έγγραφο από την καθαριότητα: λέει ότι δώσαμε έξι εργάτες, ένα φορτηγάκι με τον οδηγό του για να την βοηθούν!
Κινητοποιήθηκε όλος ο δήμος για να την εξυπηρετήσουμε και αυτή ήρθε εδώ και ορκίστηκε ότι δεν την εξυπηρετούσαμε.
Πίεζα για επιτάχυνση των ερευνών ενώ εφημερίδες και αντιπολίτευση έλεγαν ότι καθυστερώ.
Με τρεις επιστολές μας στον προϊστάμενο εισαγγελίας και το καταπληκτικό που δεν έχει γίνει σε όλον τον πλανήτη, πληρώσαμε από τα λεφτά της Αναγέννησης για ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλες τις εφημερίδες με δηλώσεις μας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
 Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην κοινή λογική: σ αυτήν θα αναφερθώ: βλέπουμε τις ενέργειες, τι έκανε ο δήμος και οι υπηρεσίες του και πάλι κάποιοι μιλάνε για συγκάλυψη, εφημερίδες και αντιπολίτευση.
Μπορεί να εξηγήσει η λογική ότι εγώ επί 17 χρόνια βουλευτής της ΝΔ, βάζω υποψηφιότητα ξαφνικά και το παραμύθι λέει ότι εγώ μέσα 3-4 μήνες συνεδέθη με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ, τον πλησιάσαμε, τον πείσαμε μετά πιάσαμε τον στρατηγό Γερογιάννη και επειδή δεν έφτανε αυτός έπρεπε να πιάσουμε και τον κ,. Γκόλα, την κ., Γιαγκτίδου …
Αυτό δε στέκει στη λογική.
Το σενάριο που λέει ο Σαξώνης είναι ακόμη ποιο ευτελές: ότι ένας υπάλληλος που μπήκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα ότι του είπε αυτός να κλέβουμε μαζί.
Στέκουν αυτά στην κοινή λογική κύριε πρόεδρε;
Δεν υπάρχει κόκκος αξιοπιστίας στα λεγόμενα του Σαξώνη. Πέρα από τους εκβιασμούς τα ριφιφι και τα νυχτερινά μαγαζιά, λέει ότι το άνοιγμα άρχισε το 2003 και μετά. Μετά λέει ότι έπαιρναν ποσοστά από τις πληρωμές οι διευθυντές και οι αντιδήμαρχοι.
Λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του Πανοράματος. Ενώ ήταν και αντιπρόεδρος και πρόεδρος.
Λέει ότι ο Δήμαρχος δεν υπέγραφε την συνταξιοδότηση του κ. Γκόλα, επειδή είχε κάτι εκεί και τον κρατούσε. Την υπεβαλε στις 23.7.07 και μετά στις 8.8. Το στέλνω στη Νομική Υπηρεσία αμέσως, που απαντά και μετά βγάζω διαπιστωτική πράξη στις 9.8.07, μόλις ένα μήνα μετά. Μόνο ένα μήνα… και είπαν ότι καθυστέρησα…
Είπε ότι το πριμ παραγωγικότητας που είχε πληρωθεί μπήκε ως οφειλή.
Λέει ότι όταν έδωσε Συνέντευξη Τύπου ο ΔΘ και αυτός είχε εξαφανιστεί λέει ότι συνάντησε τον ΓΓ στο γραφείο του. Μα, τότε είχε εξαφανιστεί…
Κάνει και πλάκα: λέει ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου συμμετοχή υπαλλήλων από τα ασφαλιστικά ταμεία…
Ενώ μπροστά μας έχουμε έναν πλήρως αναξιόπιστο άνθρωπο, τα ΜΜΕ αναπαράγουν συνεχώς τα ψεύδη του για να χτυπήσουν τη Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
Στις 8.10.07 συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, που αποτελείται από τον ΔΘ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και δημοτικοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΕΣΗΕΜΘ και των εργαζομένων. Δεν γίνεται τίποτε μυστικά. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ήταν οι κ.κ. Χαρ. Μπαρμπουνάκης και ο κ. Ι. Μπουτάρης. Όταν εξελίχθηκε αυτή η περίφημη υπόθεση με την ομάδα του Πανοράματος ο νυν ΔΘ ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ.
Συνεδριάζουμε για την κάλυψη των αγώνων ΜΕΝΤ, Ηρακλής ICBS και Πανόραμα, της Α2.
Εξουσιοδοτήσαμε τον αντιπρόεδρο Καραμανλή να υπογράψει με τις ομάδες. (παρουσιάζει τα συμφωνητικά με όλα τα σωματεία). Η συμφωνία ήταν να καλύπτεται το παιχνίδι αλλά να πληρώνουν 1000 ευρώ.
Στο συμφωνητικό με το Πανόραμα υπογράφει ο Σαξώνης ως πρόεδρος. Στην επόμενη συνεδρίαση αναπληρώνει τον κ. Μπουτάρη ο κ. Αβραμόπουλος και ομοφώνως εγκρίνονται οι ενέργειες. Η ομόφωνη απόφαση λέει ότι εγκρίνονται ομόφωνα οι πράξεις της διοίκησης. Δηλαδή Μπουτάρης και Αβραμόπουλος λένε ότι ό,τι έκανε η διοίκηση είναι νομιμότατα και από την άλλη να χαλάνε τον κόσμο με τις καταγγελίες του.
Χορηγός της ομάδας Πανόραμα ήταν το ΒΟΟΜ του Σαξώνη. Και ο χορηγός ήρθε για να πληρώσει τα 1000 ευρώ στην TV-100. Αυτή είναι η εμπλοκή!
Μετά ισχυρίζεται ότι το πριμ παραγωγικότητας ενώ πληρώθηκε μετά ξαναμπήκε για να εισπράξουμε εμείς το ποσό και να φάμε τα λεφτά.
Να εξηγήσω ότι το 2002 δόθηκε μετά από δικαστικούς αγώνες των εργαζομένων πριν παραγωγικότητας σε κάποιους εργαζομένους. Στο ΔΘ δεν υπήρχε θέμα πληρωμής αλλά οι εργαζόμενοι πίεζαν και το διεκδικούσαν απεργούσαν με αποτέλεσμα να γεμίσει η Θεσσαλονίκη σκουπίδι.
Στη Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης λέει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει δίκιο και ρυθμίζεται με νομοθετική ρύθμιση το θέμα. Η απόφαση λέει ότι το 50% θα βαρύνει το Δημόσιο και το 50% τον ΔΘ.  Μετά το ΔΣ αποφασίζει ομόφωνα να γίνει η διαδικασία. Έρχεται η ΚΥΑ και ορίζει την καταγραφή. Αυτή είναι η διαδικασία ενώ κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι καλέσαμε τους 4500 εργαζόμενους του ΔΘ να δηλώσουν ότι τα πήραν για να τα κλέψουμε εμείς…
Για τα 100 ψέματα του Σαξώνη: το πρώτο είναι ασυγχώρητο. Ισχυρίστηκε ότι ήταν συνεργοί του οι δύο νεκροί. Ποιος ήταν ο Σταμάτης Καραμανλής; 15 χρόνια αντιδήμαρχος, υποψήφιος βουλευτής, πρόεδρος ΕΛΜΕ, πρωταθλητής, πανελληνιονίκης και με ομόφωνη απόφαση σήμερα υπάρχει πλατεία ΣΚ. Αυτόν τον άνθρωπο ισχυρίστηκε ότι ήξερε τις κλεψιές του!
Ο αείμνηστος Τσουρέκας, επιτυχημένος επιχειρηματίας, χρόνια δημοτικός σύμβουλος Και αντιδήμαρχος.
Ισχυρίζεται ότι ένα στέλεχος της ΠΑΣΚΕ συναντιέται με έναν υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ λέγοντας ότι είναι «δικό μας παιδί».
Είναι της ΠΑΣΚΕ; Τα μπερδεύει σήμερα. Εδώ φαίνεται ότι είναι εκλεγμένος στο ΔΣ αλλά και την ΠΟΕ ΟΤΑ με 238 ψήφους  και έρχεται σήμερα εδώ και γίνεται και παιδί της ΝΔ…
Έχουμε την αφήγηση ενός παιδικού παραμυθιού ότι ο Σταμάτης τον πήρε από το χέρι και συμφωνήσαμε να κλέβουμε όλοι μαζί.
Αναρωτηθήκατε κ. πρόεδρε ποιον ήξερε καλύτερα ο Σταμάτης; Τον ΓΓ ή εμένα; Μα με τον Λεμούσια δεν είχαν ούτε καλημέρα.
Αλλά με εμένα από 16 χρονών τρέχαμε μαζί, που τον πάντρεψα και του βάφτισα το παιδί. Δεν τον έφερε σε εμένα τον πήγε στον άγνωστό του ΓΓ.
Είπε ο κ. Σαξώνης ψευδώς ότι τον Μάρτιο του 1999, ο τότε ΓΓ του είπε ότι η Αναγέννηση έχει λογαριασμό και να τσοντάρουμε, όταν αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός άνοιξε τον Αύγουστο…
Είπε επίσης ψευδώς ότι έδινε κάθε μήνα λεφτά στον ΓΓ. Πριν είχε πει κάθε εβδομάδα, υπολόγιζε ότι 500 φορές είναι πολλές. Το έκοψε δια 4. Μετά έλεγε στο γραφείο του ή στην ταβέρνα και δεν φέρνει ούτε έναν ψευδομάρτυρα να το βεβαιώσει εδώ.
Έχουμε εδώ τη γελοιότητα της πόρτας. Το 1958 ο Μηνάς Πατρίκιος που νοίκιασε το κτίριο και έκανε την πόρτα θα τρίζουν τα κόκκαλα αυτού και όλων των δημάρχων, που υποτίθεται ότι έκλεισε το 2006.
Μετά το ψεύδος της παρουσίας της συζύγου μου, είχα επτά κοπέλες- γραμματείς της επιλογής της συζύγου μου βεβαίως, ερχόταν για να δει τον άνδρα της που τον είχε χάσει,.
Μετά λέει ότι ξαφνικά εμφανίστηκε ο Παπαγεωργίου. Ο Θανάσης ο Παπαγεωργίου είναι συνεργάτης μου από παλιά, είναι επί 20 χρόνια πρόεδρος των γυμναστών και ήταν σύμβουλος μου από την πρώτη μέρα της δημαρχίας μου. Άμισθος συνεργάτης δημοσίων σχέσεων, τύπου και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε κάποιον σχεδιασμό: κάποιοι τον έχουν συμβουλεύσει. Από τη μία ενοχοποιούμε 20 υπαλλήλους του ΔΘ ώστε να διασπείρει την ευθύνη και να τους καταστήσει μη μάρτυρες, μπλοκάρει το υπαλληλικό προσωπικό και βάζει όλη τη διοίκηση μέσα στο κάδρο ώστε να πετύχει μείωση της ποινής του, σιγεί για τους υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. και Ταμείων και μπερδεύει άσχετα θέματα ώστε να μπερδέψει αυτούς που δεν ξέρουν.
Έτσι και οι ειδικές εντολές: τι είναι; Είναι μην πληρώνεται το ΙΚΑ, ο ΤΥΔΚΥ και το ΤΑΔΚΥ για να πληρώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων. Γιατί; Γιατί φτάναμε στο απροχώρητο ερχόταν ο ίδιος ο διευθυντής και ζητούσε μετάθεση πληρωμών γιατί το κράτος συστηματικά και ανεξάρτητα από κόμματα, παρακρατούσε τους πόρους της ΤΑ.
Το κράτος από το 1999 πνίγει την αυτοδιοίκηση. Με μαύρες σημαίες αντιδράσαμε. Με ομόφωνη απόφαση η ΤΕΔΚ ΝΘ κατέθεσε αγωγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι σ’ αυτό το σημείο φτάσαμε…
Έχουμε το κράτος που παρανομεί, σου χρωστά 100 και εσύ χρωστάς 2 στα Ταμεία, δεν γίνεται συμψηφισμός και να βγαίνουμε και χαμένοι.
Αυτό που γινόταν στο ΔΘ καθαρά και με έγγραφα σε άλλους δήμους γίνεται στο μιλητό. Πάρα πολλοί δήμοι χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλιώς δε θα είχαμε συνεχείς ρυθμίσεις.
Το 2009 ψηφίστηκε νόμος, παραδέχθηκε ότι είχε υπεξαιρέσει 1,711 δις. ευρώ και να αποδοθούν σε οκτώ ετήσιες δόσεις. Επί των ημερών μου εισπράξαμε δύο, άλλες δύο εισέπραξε ο Μπουτάρης και χάριν αυτής της ευκολίας σημερα ρυθμίζεται το χρέος του ΔΘ.
Η κ. Τσεμπερά μετά από τρία χρόνια ερευνών βγάζει το τελικό πόρισμα. Βγάζει 25 εμπλεκόμενους. Ο ομιλών δεν είναι μέσα σε αυτούς. Ενώ δεν έχω κληθεί στο στάδιο της προανάκρισης, ενώ δεν έχω ερωτηθεί, ενώ δεν γνωρίζω τι γίνεται, ενώ ο κ. Σαξώνης δε λέει κάτι για μένα και ενώ έχω αποχωρίσει από ΔΘ σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με τρεις εκλογικές νίκες, ξαφνικά βρίσκομαι στο κάδρο επειδή –λέει- παρέχω ψυχική συνδρομή σε αυτόν.
Εμφανίζομαι για πρώτη φορά ως κατηγορούμενος το Μάιο του 2011. Υπάρχει σύμπτωση: στις 3.2.11 ο κ. Μπουτάρης μαζί με μέλη της διοίκησης επεσκέφθησαν τον τότε ανακριτή κ. Αλεξίου. Έβγαλαν και δελτία τύπου, ενώ λοιπόν ο Παπαγεωργόπουλος δεν είναι στο κάδρο και βγαίνει ο κ. Μπουτάρης και προαναγγέλλει: ο Παπαγεωργόπουλος θα τα πει στα Δικαστήρια. Αυτή είναι η κατάσταση κ. Πρόεδρε.
Μόλις έκανα εγώ αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση την κ. Αράπογλου που με κατηγόρησε για συγκάλυψη και την επόμενη μέρα άρχισαν οι πάντες να αντιδρούν. Ερωτήσεις, επερωτήσεις, δηλώσεις. Ήμουν 17 χρόνια βουλευτής, ποτέ δεν είδα επερώτηση βουλευτή εναντίον ενός Δημάρχου! Ποτέ δεν είχε διανοηθεί κανείς. Να δείτε πώς κινητοποιείται ο μηχανισμός:34 βουλευτες κατέθεσαν επερώτηση, μόνο εγώ είχα τέτοια τιμή. Ακόμη και βουλευτές επικρατείας και βουλευτές από το Λασίθι τα Δωδεκάνησα, όλη η Ελλάδα κινητοποιήθηκε να υπογράψει επερώτηση για τα “εγκλήματα” που έκανα.
Ο Εισαγγελέας Εφετών μου απαγγέλλει  βαρύτατες κατηγορίες για το 1997! Μα εγώ ορκίστηκα το 1999! Με κατηγορεί ότι έκανε υπεξαιρέσεις από το 1997! Πηγαίνει η εισήγηση στο συμβούλιο το οποίο αφαιρεί τα δύο χρόνια! Πολύ εύκολα αφαιρούνται τα δύο χρόνια και πολύ απλά τα ίδια αδικήματα να τα κρατούν για τα υπόλοιπα χρόνια.
Δεν ξέρω αν τα πράγματα στην ελληνική δικαιοσύνη είναι τόσο απλά. Δεν ξέρω γιατί δεν αξιολογήθηκε.
Η έρευνα για τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι πολύ απλή: θα έβλεπα τι είχε όταν ορκίστηκε, ποια τα εισοδήματα του και ποια τα στοιχεία του μόλις αποχωρεί. 1,803 εκ. ευρώ, περίπου 15.000 ευρώ το μήνα δηλωμένα.
Στο τέλος η κ. Τσεμπερά μας λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιες νέες καταθέσεις. Κάνει έναν περίεργο έλεγχο και ό,τι βλέπει ως νέα είσοδος είναι αδικαιολόγητο,. Δεν κάνει διασταύρωση να δει εάν τα χρήματα έρχονται από άλλον λογαριασμό. Τα πάντα είναι κρυστάλλινα. Το είπατε και εσείς κ. Πρόεδρε.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζω χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Από τη μία ότι δεν επέβλεπα σωστά 4500 υπαλλήλους και από την άλλη ότι δεν δικαιολογούνται καταθέσεις 1,1 εκ. ευρώ.
Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει ούτε ένα ευρώ παρανόμως στην τσέπη μου.
Διαμένουμε επί 25 χρόνια σε διαμέρισμα σε συγκρότημα κατοικιών.
Έχετε δει κανέναν δήμαρχο, υπουργό, να μένει σε συγκρότημα; Κι όμως
Μοναδική αγορά το διαμέρισμα στο Νέο Άγιο Αθανάσιο για το οποίο η κ. Τσεμπερά έψαχνε και πισίνα.
Φτάσαμε στο σημείο να μετράμε και τους πίνακες, πράγματι είμαι φιλότεχνος. Φαίνεται ότι υπάρχει καλή πληροφόρηση. Επί 20 χρόνια αγόρασα έναν πίνακα. Οι μισοί είναι δικοί μου γιατί κάποια στιγμή είχα και αυτή τη λόξα να ζωγραφίζω.
Στο εξωτερικό δεν έχω ούτε ένα ευρώ . Η κ. Τσεμπερά άφησε υπονοούμενα ότι δεν έψαξε έξω ανέφερε και την Κύπρο μάλιστα. Γιατί όμως δεν έψαξε;  Ας ζητούσε από την ΤτΕ τα ονόματα των 56.000 Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. 
Και εάν βρει και το δικό μου εγώ θα πέσω από τον Λευκό Πύργο.
Διαχειρίστηκα δισεκατομμύρια στο υπουργείο, έφτιαξα πολλά έργα στη Θεσσαλονίκη, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το γυμναστήριο της γυμναστικής.
Επί δύο χρόνια μοίραζα τις άδειες ΠΡΟΠΟ. Ο αδελφός του Σαξώνη έχει πρακτορείο ΠΡΟΠΟ. Ας με ψάξετε σε χιλιοστό συγγενή μου ή του Λεμούσια δε θα βρείτε να έχω δώσει ούτε μία άδεια…
Ερχόμαστε στο απίστευτο σημείο να δικαιολογούμε τα αυτονόητα…
Είναι γνωστό ότι υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όποιος υγειονομικός είναι βουλευτής τοποθετείται ως διευθυντής του ΕΣΥ εάν δεν εκλεγεί. Δεν ήσκησα αυτό το δικαίωμα. Το θεώρησα ντροπή. Λαχείο δεν έχω κερδίσει ποτέ. Που είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεπλένεις το μαύρο χρήμα.
Ποιος ισχυρίζεται ότι δεν μπορώ να δικαιολογήσω τις καταθέσεις; Μόνο η κ. Τσεμπερά. Το πόρισμα της δεν έχει απολύτως κανένα βαθμό αξιοπιστίας. Θα σταθώ μόνο σε 4 σημεία:
1.   Η κ. Τσεμπερά θεωρεί ότι το 1999 έχει 4 προσωπικούς λογαριασμούς. Έτσι συντάσσει το πόρισμά της αλλά αγνοεί άλλους πέντε δικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήταν 4 συναλλάγματος και ένας σε δραχμές. Όταν σου κάνει ένα πόρισμα και σου λέει ότι μέσα σε 6 μήνες έκλεψες 538.000 ευρώ όταν ο Σαξώνης λέει ότι έκλεψε 625.000 αλλά είχε δώσει και 250.000 στον Λεμούσια. Δηλαδή μπήκε και μέσα!
2.   Ενώ η κ. Τσεμπερά ψάχνει οικογενειακό εισόδημα ψάχνει παντού με επιστολές της μόνο για εμένα. Στο πόρισμα βάζει όμως μόνο εισόδημα συζύγου. Πώς το βάζεις αυτό όταν δεν έχεις ψάξει μετοχές για παράδειγμα; Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: πήρε εντολή να ψάξει εμένα και τους συγγενείς μου αλλά αμέλησε, δεν υπάκουσε ή κάτι άλλο; (δημοσίευμα το οποίο λέει ότι ο εισαγγελέας. Ζήσης ζήτησε έλεγχο και συζύγων ) ενώ δηλαδή έχει πάρει εντολή έρχεται εδώ και λέει ότι δεν έψαξε., Οπότε είτε έψαξε και δεν βρήκε τίποτε και δεν μας το λέει είτε δεν υπάκουσε.
3. Μιλά για 288.973,78 ευρώ στο λογαριασμό της  «Αναγέννησης». Το  κάνει και αγνοεί ότι υπάρχει νέος νόμος που επιβάλει διαδικασίες (βιβλία, περιορισμός στις χορηγίες- μετά τις εκλογές σταματά ο ροή χρημάτων, λειτουργεί μόνο τέσσερις μήνες και εντός 40 ημερών στην Περιφέρεια για να ελεγχθεί. Μπορούσε η κ. Τσεμπερά να ζητήσει από την ΠΚΜ και στην επιτροπή ελέγχου εκλογικών δαπανών εάν ελέγχθηκα. Θα έπαιρνε την απάντηση που πήρα και εγώ (την διαβάζει): προεδρεύεται από δικαστικό του ΕΣΚ και προϊσταμένη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γράφει: όπως προκύπτει ο συνδυασμός υπέβαλε εμπρόθεσμα και μετά από έλεγχο η επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν υπερέβη το όριο, συμπλήρωσε ορθώς το βιβλίο και κίνηση το 80% μέσω λογαριασμού και εισέπραξε από τα μέλη του 2000 ευρώ. Μπορούσε να το κάνει και μέσα σε δύο μέρες να πάρει απαντήσεις.
4. Η κ. Τσεμπερά θεώρησε ότι κάθε νέα εγγραφή είναι κατάθεση νέου ποσού. Από τη μελέτη απεδείχθη ότι σε 16 περιπτώσεις έχουμε μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό συνολικού ύψους 750.000 ευρώ. Με όλα αυτά φτάσαμε στο τραγελαφικό ότι το 1999 κλέψαμε 538.000 ευρώ, εν συνεχεία 254 έδωσε στον Λεμούσια. Τα 538 είναι τα μισά από όσα με κατηγορεί. Δηλαδή μέσα σε έξι μήνες έκλεψα όλα όσα έκλεψα μέσα στα επόμενα 9,5 χρόνια! Αυτό θέλει να μας πείσει. Επίσης ενώ στα επόμενα χρόνια βρίσκει τους λογαριασμούς μου σωστούς, ενώ ο Σαξώνης κατακλέβει το Δήμο, αλλά εμάς δε μας δίνει τίποτε.
Αισθάνομαι υπερήφανος, έχουμε πρωτιά: για πρώτη φορά στην ιστορία ελέγχεται λογαριασμός πολιτικής οργάνωσης. Διαβάζω ότι υπάρχει διαχειριστής κόμματος που παραδέχθηκε ότι πήρε λεφτά από τη Ζίμενς και κανείς δεν κινήθηκε να ψάξει. Υπάρχει αρχηγός κόμματος που διαλαλεί ότι μην τυχόν και έρθει κανένας να μας ελέγξει γιατί εμείς λογοδοτούμε στο Λαό. Και ενώ έχουμε αυτά ήρθαν να ελέγξουν τα οικονομικά της Αναγέννησης και δεν βρήκαν τίποτε. Γι’ αυτό αισθάνομαι υπερήφανος.
Είναι τελείως νόμιμο να έχουμε τραπεζικό λογαριασμό και είναι πάντα στο όνομα του αρχηγού. Στο δήμο Συκεών έχει 48.000 στο λογαριασμό του Δημάρχου…
Τα έσοδα των δημοτικών συνδυασμών είναι από τα κόμματα, τη συμμετοχή των υποψηφίων, τα κουπόνια (τον διακόπτει ο πρόεδρος και του ζητά να περιοριστεί στην υπόθεση).
Θα περιοριστώ λοιπόν στο ποσό των 48.000 ευρώ που υπενόησε η πολιτική αγωγή ότι αυτά δεν είναι τα ίδια που έφυγαν από τον έναν λογαριασμό και πήγαν σε έναν άλλο. Η Τράπεζα Κύπρου όταν κλείνει έναν λογαριασμό γράφει μέχρι και τον τύπο των χαρτονομισμάτων που σου δίνει ή παίρνει. Εδώ μεταφέρονται τα ίδια χρήματα και αυτό αποδεικνύεται από το ότι το έγγραφο λέει με μεταφορά και όχι με μετρητά…  Φτάσαμε στο σημείο να εξηγούμε τα αυτονόητα.
Για τις μετοχές του συνδυασμού: είναι απολύτως νόμιμα. Γίνεται την εποχή Σημίτη όπου πρωθυπουργοί και υπουργοί καλούσαν τον κόσμο να μπει στο ΧΑΑ. Βέβαια, βγήκαμε χαμένοι αλλά αυτό δεν είναι τίποτε παράνομο. (Διαβάζει το νόμο που αναφέρει ότι έσοδα μπορούν να προέλθουν από μετοχές).
Ρώτησαν κάποιοι γιατί άνοιξε και έκλεισε σε τέσσερις μήνες. Μα, αυτό προβλέπει ο νόμος (τον διαβάζει).
Κατηγορούμαι για την επιτήρηση των υπηρεσιών: ο ΔΘ λειτουργεί με έναν τρόπο: άλλαξα κάτι; Όχι. Έτσι λειτουργούσε ο δήμος επί δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του.
Όσες εισηγήσεις μας έκαναν οι προϊστάμενοι τις υλοποιήσαμε αμέσως. Όταν ο κ. Γκόλας ζήτησε τμήμα αναγκαστικών εσόδων, το κάναμε αμέσως, Όταν η κ. Τατάγια ζήτησε κωδικούς αριθμούς το κάναμε αμέσως. Ζήτησε η κ., Μόσχογλου δύο υπαλλήλους δίπλα στο Σαξώνη, έγινε αμέσως. Τοποθετήσαμε προϊσταμένη του κ. Σαξώνη την κ. Μόσχογλου που δεν ήθελε τη θέση. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά έγιναν για να μην ελέγχεται ο Σαξώνης.
Εγώ ποτέ δεν έπιασα στα χέρια μου χρήματα του ΔΘ. Ο νόμος ορίζει ότι ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος είναι διατάκτης και όχι υπόλογος. Γιατί έτσι θα ήσουν ελέγχων και ελεγχόμενος, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουμε τέτοιες κατηγορίες.
Τα διάφορα υπηρεσιακά ζητήματα δεν αφορούν τα πρόσωπα της διοίκησης.
Για το διπλογραφικό τονίζω ότι αυτό δεν αναγνωρίζει τα πλαστά. Ο νομοθέτης ορίζει την εφαρμογή του αλλά είναι δύσκολη διαδικασία.
Εμείς ως διοίκηση εξαντλήσαμε όλες τις διαδικασίες ώστε να εφαρμοστεί το διπλογραφικό σύστημα, ενώ η αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε και δεν ψήφιζε, ούτε καν την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού!
Έρχονται σήμερα εδώ και μας ελέγχουν αλλά τότε δεν στήριζαν.
Το ενδιαφέρον μας είναι αδιαμφισβήτητο.
Αποδεικνύεται ότι εφαρμόζαμε το διπλογραφικό. Στους ισολογισμούς αποδεικνύεται, αφού όταν έχεις διπλογραφικό βγάζεις ισολογισμό και όταν δεν έχεις βγάζεις απολογισμό.
Η κ. Τσεμπερά, ενώ για την Αναγέννηση δεν στέλνει επιστολή στην ΠΚΜ για να μάθει εάν ελέγχθηκε, στέλνει για το εάν εφαρμόζει  διπλογραφικό. Το παίρνει αλλά το βάζει στο συρτάρι.
Όταν υπάρχει αυτό το χαρτί της ΠΚΜ που βεβαιώνει ότι τηρείται, ποιος δήμαρχος ή αντιδήμαρχος θα το αμφισβητήσει;
Εύκολα ψέματα είπε η κ. Τσεμπερά και για τη μετακίνηση υπαλλήλων.
Κατά τα χρόνια της δημαρχίας μου εξαντλήσαμε κάθε ικμάδα για να κάνουμε το σωστό, έτσι μάθαμε από παιδιά, έτσι μεγαλώσαμε, έτσι μάθαμε στη ζωή μας.
Αναφέρθηκαν διάφορα ψεύδη: ο κ. Μπουτάρης απηύθυνε βαρύτατες κατηγορίες στο πρόσωπο μου χωρίς ωστόσο κανένα στοιχείο. Μόνο φήμες διαδόσεις και απόψεις. Υβρίζει και κατασυκοφαντεί τον άνθρωπο που διαδέχτηκε. Να έχεις κάποιες αποδείξεις πεσ’ τα. Και πολύ περισσότερο όταν έχεις κάνεις δύο δηλώσεις ότι τιμάς, σέβεσαι και υπολήπτεσαι το πρόσωπο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Και αυτό γίνεται οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης.
Όταν πληροφορήθηκε ότι ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της κ. Τατάγια ζήτησα το κείμενο επειδή με αφορά. Μου απαντά ότι η ΕΔΕ δε με αφορά γιατί δεν είμαι πουθενά εμπλεκόμενος. Και έρχεται εδώ και μιλούνε για καμόρα και ομερτά.

Είπαν ότι ο Ζορπίδης κατάλαβε και έφυγε. Είπε χθες ο κ. Ζορπίδης ότι τα «συμφέροντα» μας ήταν σε αντίθεση. Εμείς κυνηγούσαμε τους μκροπωλητές και εκείνος έπρεπε να τους υπερασπίζεται. Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι δε θέλει να συνεχίσει. Έτσι έγινε.
Μίλησαν για ομερτά. Μα, ο ΔΘ έχει 4.600 υπαλλήλους, Υπάρχει ομερτά ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Μέσα στο ΔΘ υπήρχαν έξι παρατάξεις. Ομερτά και αυτοί;  Υπήρχαν βουλευτές, όπως οι Βούγιας, Αράπογλου, Καρατζαφέρης, Γιαταγάνα, Ράπτη, Καλαφάτης. Επιβάλαμε ομερτά και σε αυτούς;
Η κ. Χρύσα Αράπογλου αναφέρθηκε σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες, που όμως τα διέψευσε ο κ. Τσαρούχας.
Επειδή ρωτήσατε και εσείς τον κ. Καπόν σε ποια κατάσταση αναλάβατε τον ΔΘ.
Είπε ότι βρήκε χρέη 150 εκ. ευρώ. Εδώ το ΥΠΕΣ (δείχνει πίνακα) χωρίζει τους δήμους σε τέσσερις κατηγορίες , ανάλογα με τα χρέη τους σε σχέση με τον προϋπολογισμό τους. Ο ΔΘ δεν υπάρχει ούτε στο κόκκινο, ούτε στο κίτρινο. Σε άλλον πίνακα του ΥΠΕΣ εμφανίζονται τα χρέη: ο Δήμος της Αθήνας 287 εκ.Δήμος  Πειραιώς 157 εκ. και ο ΔΘ μόλις 56 εκ. ευρώ!  
Έτσι παίρνετε μία αίσθηση για το πόσο ήταν αλήθειες αυτά που κατατέθηκαν σε αυτήν την ιερή αίθουσα.
Η διοίκηση Μπουτάρη στο επίσημο έγγραφο τους (το επιδεικνύει) γράφει ότι ο ΔΘ είχε έσοδα 242 εκ. ευρώ έσοδα, με υπόλοιπο 24,5 εκ. ευρώ, όπως υπογράφει ο κ. Καπόν. Αφήσαμε 24,4 εκ ευρώ στο ταμείο! Αυτή είναι η αλήθεια.
Ανάλωσα τη ζωή μου στο δημόσιο συμφέρον. Σ αυτό βοήθησα ότι δεν είχα και παιδιά οπότε είχα χρόνο. Διέθεσα τον εαυτό μου. Κατέστρεψα και φιλίες γιατί πολλοί φίλοι έρχονται και σου ζητούν. Αλλά είσαι έτοιμος όταν υπηρετείς αξίες.
Το 1998 με παράκληση του Κώστα Καραμανλή κατέβηκα στις εκλογές. Με επιστράτευσε γιατί η άλλη παράταξη είχε έναν άξιο πολιτικό άνδρα τον Θρ. Λαζαρίδη, που έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις 60-65%.
Περάσαμε μία τετραετία με σκληρό έλεγχο αλλά πάντα σε ένα πολιτισμένο επίπεδο, με σοβαρότητα.
Μετά πήρα τις διπλάσιες ψήφους από τον Σπ. Βούγια. Αρχίζει λάσπη. Του έκανα Αγωγή, έκανε δήλωση που λέει ότι με τιμά.
Μετά έχουμε Δημοσκόπηση που μου δίνει 55% στον Αγγελιοφόρο, επιλέγει η άλλη παράταξη την Αράπογλου και αρχίζει η λάσπη.
Από τότε αρχίζει η λασπολογία, κλέφτες και λωποδύτες μας έλεγαν. Από μεταδημοτεύσεις, τα δημοτικά οικόπεδα μέχρι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Μετά το 2006 χαλάει όλο το σκηνικό με τη λασπολογία και την σκανδαλολογία αλλά πάλι κερδίζουμε τις εκλογές.
Έτσι, φτάσαμε στην τελευταία τετρατετία που σας βεβαιώ ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας ότι κάναμε πάντα σωστό.
Αθλητής γεννήθηκα και αθλητής θα πεθάνω, οι αθλητές υπηρετούν αρχές και έχουν στόχους. Για να υπηρετήσεις στόχους πρέπει να στεγνώσεις την ψυχή σου. Αυτό έκανα και αυτό θα κάνω και στη συνέχεια. Οι αθλητές δεν αγωνίζονται για χρήματα. Αγωνίζονται για δόξα και το καλό όνομα. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το αμαυρώσει.
Κλείνω με δύο επιστολές που έλαβα: μία από τον αθλητικό σύλλογο υπαλλήλων του ΔΘ και μία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Η πρώτη λέει Κύριε Δήμαρχε μπορεί να μην θέλετε να συνεχίσετε στο Δήμο αλλά να είστε σίγουρος ότι ανάμεσα σε αυτούς που σας  εκτιμούν θα είμαστε και εμείς.
Η δεύτερη είναι Ομόφωνη απόφαση για  Έπαινο.

Αυτοί είμαστε κύριε Πρόεδρε.


Μεσουρανούσε όταν έτρεχε στους στίβους. Όταν ήταν σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς. Ακόμη και όταν τραυματίστηκε αλλά προσπάθησε, παρά τις απαγορεύσεις των γιατρών, να ξανατρέξει.Αργότερα, πέρασε στην οδοντιατρική και τον αποκαλούσαν «φτερωτό γιατρό» που έγινε αργότερα ο «ατσαλάκωτος» ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Όμως σήμερα, παρά τη δόξα του παρελθόντος, τα πράγματα γύρω από το όνομά του, άλλαξαν ριζικά και με τη βούλα του νόμου.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που σήμερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, υποστήριξε λίγα λεπτά μετά την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο, ότι ««Δεν έχω καμία σχέση, κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Μπορεί να είχε χτίσει μία καριέρα πολλών ετών σε διάφορους χώρους, όμως ήξερε ότι σύντομα αυτή θα… γκρεμιζόταν. Ή τουλάχιστον θα υπονομευόταν, κάτι που έγινε όταν βγήκε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο που ηγείτο ή διαφορετικά, στη δική του γλώσσα, «το παραμύθι για μικρά παιδιά», όπως χαρακτήριζε την υπόθεση που τον αφορά.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όταν βρέθηκε κατηγορούμενος στο δικαστήριο, για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, ήξερε ότι τα πάντα είχαν αλλάξει.
Το βιογραφικό του όταν έτρεχε στους στίβους και είχε ανακηρυχθεί ως ο σπουδαιότερος Έλληνας σπρίντερ της δεκαετίας του ΄70 και υπήρξε σημαιοφόρος αθλητής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ είχε αμαυρωθεί, κατά πολλούς, από την υπόθεση υπεξαίρεσης.
Ο Παπαγεωργόπουλος ήταν από τους καλύτερους αθλητές της γενιάς του και όσοι ασχολούνται με τον στίβο θυμούνται πολύ καλά την ενδιαφέρουσα κόντρα του με τον μεγάλο Ρώσο Βαλερί Μπορζόφ.
Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
«Ο Μπορζόφ και ο Βασίλης ήταν οι δύο πιο γρήγοροι Ευρωπαίοι. Ο Μπορζόφ ήταν το νούμερο 1 και ο Βασίλης ήταν αυτός που τον κυνηγούσε. Στις σημερινές συνθήκες, οι δύο αυτοί αθλητές θα ήταν πιο γρήγοροι από τους μαύρους που βλέπουμε στους αγώνες. Εκείνη την εποχή είχαν ξεπεράσει και τους Αμερικάνους», έχει πει ο Γιώργος Ραμπότας, φίλος και συναθλητής του. «Σε ένα meeting που ο Βασίλης φαινόταν ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, ο Μπορζόφ φοβήθηκε, προφασίστηκε μια δικαιολογία και δεν έτρεξε μαζί του», συμπληρώνει.
Στο όνομά του ουρές τα κορίτσια
Έκαιγε καρδιές, λένε όσοι τον γνώριζαν από παλιά. Ανήκε στην τετράδα μαζί με τους Ραμπότα, Σταμάτη Καραμανλή (παλιός αντιδήμαρχος της συμπρωτεύουσας) και Θανάση Μήλιο, για τους οποίους τα κορίτσια σχημάτιζαν… ουρές έξω από το Καυτανζόγλειο προκειμένου να τους έβλεπαν να τρέχουν με την ιστορική ομάδα του Αετού. «Την εποχή εκείνη ο στίβος είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Τρέχαμε σε γήπεδα που είχαν 30-40 χιλιάδες κόσμο. Το αγώνισμα του Βασίλη, τα 100 μέτρα, ήταν από τότε το πιο δημοφιλές. Σκέψου ότι είχαμε κι έναν παγκόσμιο αθλητή και καταλαβαίνεις πώς έκαναν οι Θεσσαλονικείς τότε για τον Παπαγεωργόπουλο», έχει πει ο Ραμπότας.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Η ατυχία όμως του χτύπησε την πόρτα. Ήταν τότε που έχασε ένα ολυμπιακό μετάλλιο στο Μόναχο λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στους προκριματικούς. Ένας τραυματισμός που του στέρησε να αγωνιστεί στους τελικούς. «Αν τυχόν τρέξεις και νιώσεις πόνο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανατρέξεις ποτέ. Ίσως και να μην ξαναπερπατήσεις ποτέ», του είπαν οι γιατροί. Εκείνος, στα 25 του τότε, τους άκουσε. Και δεν έτρεξε τότε. Μόνο στους επόμενους Ολυμπιακούς συμμετείχε ως σημαιοφόρος της εθνικής ομάδας.
Πολλοί πίστευαν ότι θα ακολουθούσε τις συμβουλές των γιατρών και δεν θα έμπαινε στο γήπεδο, όμως, εκείνος είχε άλλη άποψη. Δειλά και χωρίς να το πει σε κανέναν άρχισε να κάνει χαλαρές προπονήσεις και κρυφά να φορτώνει στο μικρό Φιατάκι του τους κολλητούς του από την ομάδα του Αετού και ξεκινούσε από το σπίτι του στην οδό Παπάφη για την Καβάλα όπου βρισκόταν το πρώτο και μοναδικό γήπεδο με πλαστικό δάπεδο - γι’ αυτό ίσως αργότερα, ως υφυπουργός Αθλητισμού, φρόντισε να φτιαχτούν όλα τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης.
Έκανε κρυφά προπονήσεις και οι οπαδοί του, ισχυρίζονται πολλοί, το έμαθαν και θέλησαν να τον δουν από κοντά να τρέχει. Οι Καβαλιώτες ήθελαν να διαπιστώσουν αν μετά το Μόναχο ήταν ίδιος όπως τον έβλεπαν στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Τη στιγμή, λένε, που έδεσε τα κορδόνια στα παπούτσια του και ετοιμάστηκε να πάει στην εκκίνηση δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος. Ο Παπαγεωργόπουλος άρχισε να τρέχει, στην αρχή αργά, σαν σε ζέσταμα, και αμέσως μετά γρήγορα με την εκρηκτικότητα που μόνο εκείνος είχε. Δεν πονούσε. Ήταν καλά. Αλλά δεν ήταν ίδιος μετά το Μόναχο. Το ήξερε, το αντιλαμβανόταν, παρότι το κοινό πανηγύρισε. Και έτσι σταμάτησε η καριέρα που θα έκανε τα επόμενα χρόνια.
Στην οδοντιατρική γνώρισε τον έρωτα
Φοίτησε στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Μπήκε με εξετάσεις στη σχολή. Άλλωστε, τότε δεν υπήρχαν προνόμια για τους πρωταθλητές. Αποφοίτησε όμως και με τη βέρα στο χέρι.

Γνωρίστηκε με τη συμφοιτήτριά του, Ελένη Σωτηριάδου, «ένα καλό και όμορφο κορίτσι και πολύ καλή φοιτήτρια», όπως την περιέγραφαν όσοι την θυμούνταν από εκείνη την εποχή.
Από τότε και μέχρι σήμερα ήταν αγαπημένοι και ότι ο έρωτάς τους δεν ήταν μόνο… φοιτητικός. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η σύζυγός του σήμερα, καθόταν πάντοτε στη θέση της, πίσω από τους δικηγόρους του, και τον στήριζε.
«Δεν έχει λείψει λεπτό. Παρακολουθεί τα πάντα και στα διαλείμματα μιλάνε πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου», περιγράφει δημοσιογράφος που παρακολουθεί τη δίκη.
Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Οι δυο τους μόλις παντρεύτηκαν άνοιξαν μαζί ιατρείο, νοίκιασαν σπίτι στο μεγαλοαστικό Πανόραμα, εκείνος πέταξε τις φόρμες και τα παπούτσια με τις τάπες και τα αντικατέστησε με καλοραμμένα κοστούμια. Εκείνη, ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία και την κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Τα βράδια συγκεντρώνονταν σε φιλικά σπίτια και το πρωί εργάζονταν.
Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Τον στήριξε στην ιδιότητά του ως πολιτικούς από το 1978, όταν εκείνος θέλησε για πρώτη φορά την ψήφο των συμπολιτών του ως δημοτικός σύμβουλος, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2006 για την τρίτη και τελευταία τετραετία του ως δήμαρχος. Κάτι λιγότερο από 30 χρόνια.
Όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Το παρατσούκλι του «φτερωτός γιατρός» άρχισε να αποκαλείται ειρωνικά «Λουδοβίκος» και «ατσαλάκωτος». «Νόμιζε ότι το να είσαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν τόσο μεγάλο αξίωμα που έπρεπε να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Καταρχάς μιλούσε για τον εαυτό του λέγοντας “ο δήμαρχος”, δεν έλεγε “εγώ”. Και πίστευε ότι έπρεπε να είναι πριγκιπική η συμπεριφορά του λες και ήταν κανένας ηγεμόνας», αναφέρει παλιός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης. «Πήγαινε παντού με τον οδηγό του και καθόταν πάντα στο πίσω κάθισμα. Δεν είχε οδηγήσει ποτέ. Μου φαίνεται και ποδήλατο να είχε θα έβαζε άλλον να κάνει πετάλι», αναφέρει ένας ακόμη.
Λέγεται ότι πριν φτάσει από το σπίτι του στο Πανόραμα μέχρι το γραφείο του στο δημαρχείο έκανε πάντα μια στάση στο αγαπημένο του μπαρμπέρικο για να του φτιάξουν τα μαλλιά και ότι όταν δεν προλάβανε πήγαινε ο μπαρμπέρης στο δημαρχείο για ένα γρήγορο grooming σε μαλλιά και μουστάκι.
Σήμερα, δέχτηκε μια διαφορετική ήττα. Μία ήττα που σημαδεύτηκε στο άκουσμα του «ισόβια». Κάτι που δεν περίμενε ποτέ για το οποίο υποστήριξε, λίγα λεπτά μετά το τέλος της δίκης «Δεν έχω καμία σχέση, κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».
Ο αθλητής, ο γόης, ο οδοντίατρος, ο δήμαρχος και ο… φυλακισμένος. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος...

1 σχόλιο:

Μια Ζωη Αγωνες είπε...

Δεκέμβριος 1960. Μέσα σε κλίμα έντασης και απροκάλυπτων τραμπουκισμών, το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο οδηγείται σε διάσπαση. Οι σύνεδροι που αποχωρούν καταγγέλλουν τη νεολαία της ΕΡΕ για πολιτική εκμετάλλευση του συνεδρίου και για συνειδητή προσπάθεια φίμωσης των εκπροσώπων των φοιτητών. Αποκαλύπτουν ότι το συνέδριο προετοιμάστηκε "μυστηριωδώς", ότι οι εισηγήσεις ανατέθηκαν μεροληπτικά μόνο σε φίλους της κυβερνητικής παράταξης, ότι οι ακροατές όφειλαν να επιδεικνύουν στην είσοδο δελτία που μοιράζονταν από τα γραφεία της ΕΡΕ, ότι το προεδρείο επιβλήθηκε και δεν ψηφίστηκε από τους συνέδρους κ.ο.κ. Κυρίως, όμως, δηλώνουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε διαδικασίες που φιμώνουν τους συνέδρους σε σημείο να καταγράφονται τα ονόματα εκείνων που τολμούσαν να καταψηφίσουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας με τη ρητή διαβεβαίωση ότι σύντομα "θα κανονισθούν".
Την παραμονή των Χριστουγέννων, μεγάλη ομάδα φοιτητών της ΕΡΕ και της ΕΚΟΦ μπουκάρουν στην αντικαραμανλική "Μακεδονία", σπάνε τζάμια και επιτίθενται στους συντάκτες. Αιτία τα δημοσιεύματα της εφημερίδας για τα αίσχη που σημειώθηκαν στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Την επομένη, τους τραμπουκισμούς καταδικάζουν όλα ανεξαιρέτως τα αντιπολιτευτικά κόμματα, οι νεολαίες και οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Και ενώ ο υπουργός Βορέίου Ελλάδος τηρεί σιγήν ιχθύος, ο περιβόητος αστυνομικός διευθυντής Μήτσου κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υποβαθμίσει το συμβάν. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, μεταξύ των "διαμαρτυρομένων" ήταν και ο γιος του. Κάτω από τη γενική κατακραυγή ότι "οι τεντιμπόιδες της ΕΡΕ και της ΕΚΟΦ" παραμένουν ασύλληπτοι, η αστυνομία αναγκάζεται και συλλαμβάνει στην αρχή τρεις, αργότερα άλλους πέντε από τους πρωταίτιους. Ετσι, στις 28 Δεκεμβρίου οδηγούνται στην εισαγγελία οι οκτώ νεαροί κατηγορούμενοι για τους βανδαλισμούς κατά της "Μακεδονίας". Ανάμεσά τους και κάποια ονόματα γνωστά και από τη μετέπειτα πολιτική δράση τους. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της εξύβρισης, της απλής σωματικής βλάβης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με το νόμο 4.000 (περί τεντιμποϊσμού), της παράνομης βίας, της απειλής και της διατάραξης της κοινής ησυχίας. Στη δίκη, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν συγγνώμη από την εφημερίδα και έτσι απηλλάγησαν (1/4/61).
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της "Μακεδονίας", οι φοιτητές που προκάλεσαν τα επεισόδια είχαν τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. τον οποίο είχαν επισκεφθεί προτού "εκστρατεύσουν" στη Θεσσαλονίκη. Σε φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα στις 29 Δεκεμβρίου, ο Κ. Καραμανλής περιστοιχίζεται από αρκετούς από τους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης. Αντιγράφουμε από τη λεζάντα: 1) Δημ. Καρέλας, αντιπρόεδρος του συνεδρίου, μέλος της ΕΚΟΦ, συλληφθείς. 2) Αγγελος Μπρατάκος, εκ των ηγετών της ΕΚΟΦ, συλληφθείς. 3) Φωτ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του συνεδρίου. 4) Χάρης Καρατζάς, στέλεχος της ΕΚΟΦ, συλληφθείς. 5) Παύλος Μανωλόπουλος, πρόεδρος της ΕΚΟΦ. 6) Αχιλλέας Καραμανλής. 7). Γ. Βλάχος, στέλεχος νεολαίας ΕΡΕ. 8) Γ. Αλεφαντάκης 9) Αθανασιος Δεσλης 10) Βασιλης Παπαγεωργοπουλος .