Παρασκευή

Τελος Εποχης για τον «Ημερήσιο Κήρυκα» της Λάρισας!!!!



Στην αναστολή της έκδοσης του «Ημερήσιου Κήρυκα» της Λάρισας προχωρά η διεύθυνση της εφημερίδας. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες στους εργαζομένους η διεύθυνση της εφημερίδας. Ο «Ημερήσιος Κήρυκας» πρωτοεκδόθηκε το 1906 και τα τελευταία 24 χρόνια η εφημερίδα κυκλοφορεί με εκδότη τον Αθανάσιο Ζησόπουλο.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έπληξε και την έκδοση του «Η.Κ» και παρότι η διεύθυνση μείωσε προσωπικό και σελίδες, εκδίδονταν μόλις σε 16 σελίδες ταμπλόιντ, τελικά δεν κατάφερε να συνεχίσει να κυκλοφορεί.
Tα τελευταία χρόνια την εφημερίδα διηύθυνε η κόρη του εκδότη Κατερίνα Ζησοπούλου, ενώ αρχισυνταξία έκανε ο Γιάννης Σιούλας.
Την τελευταία διετία πλειάδα εργαζομένων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η διεύθυνση της εφημερίδας, αύριο, Σάββατο 3 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας της Λάρισας.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΗΡΥΚΑ»
Ο «Ημερήσιος Κήρυκας» είναι μία από τις παλαιότερες εφημερίδες της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας. Πρωτοεκδόθηκε ως «Κήρυξ» τον Απρίλιο του 1906, λίγα χρόνια μετά την ήττα στον πόλεμο του 1897, από τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης Γ.Σερεμέτη και τον Α. Φαρμάκη.
Η Λάρισα τότε ήταν μια πόλη 12.000 κατοίκων, γεγονός που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για μια επιχείρηση εκδοτικού χαρακτήρα. Ωστόσο το πρώτο βήμα είχε γίνει. Η διάρκεια ζωής εκείνου του πρώτου εκδοτικού εγχειρήματος ήταν ένας μήνας. Την περίοδο εκείνη ο «Κήρυξ» πρωτοστάτησε στην ίδρυση Εργατικού Κέντρου, Σκοπευτηρίου, Πυροσβεστικού Σώματος, της διοργάνωσης Πανελλήνιων Ιππικών Αγώνων, της δημιουργίας Πανθεσσαλικής Γεωργικής Έκθεσης.
Ακόμη είχε συνδεθεί με τον Μακεδονικό Σύνδεσμο Λάρισας που οργάνωσε και κατηύθυνε τον Μακεδονικό Αγώνα στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια η έκδοση σταμάτησε για ν" αρχίσει η δεύτερη περίοδος της εφημερίδας από τον Μάιο του 1923 με εκδότη τον δικηγόρο και πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αδάμ Νικολαΐδη που είχε ως συνεταίρο τον Αλκιβιάδη Μακρή. Ο Α. Νικολαΐδης ήταν πολιτευτής του Λαϊκού Κόμματος και τότε αρχισυντάκτης της εφημερίδας ήταν ο Θρ. Μακρής και συντάκτες ο Κ. Περραιβός και ο Φ. Μακρής. Το 1931 διευθυντής σύνταξης αναλαμβάνει ο Κ. Περραιβός με διαχειριστή τον Μ. Χαδέλη, μέχρι το 1941. Το 1937 ο ΚΗΡΥΞ γίνεται επιχείρηση συνεταιρική των Κ.Περραιβού, Μ. Χαδέλη και Γ. Ζάγουρα. Μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας του την περίοδο της κατοχής επανεκδίδεται το 1945 με τον τίτλο «Ημερήσιο Κήρυξ» και εκδότη – διευθυντή τον Μιχ. Χαδέλη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Αρχισυντάκτης της εφημερίδας είναι τότε ο Τ. Γραμματίδης που χρημάτισε πολλές φορές βουλευτής και υπουργός. Τα χρόνια που ακολούθησαν σφραγίστηκαν με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η εφημερίδα συνέχισε τον παρεμβατικό της ρόλο με πρώτιστο ενδιαφέρον την πρόοδο και ανάπτυξη της Λάρισας και του νομού εν γένει.
Στις 13 Ιανουαρίου του 1975 πεθαίνει ο ιδιοκτήτης – εκδότης Μ. Χαδέλης και την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβαν η κόρη του Ρένα και ο σύζυγός της Νίκος Καραθάνος. Επί των ημερών τους η εφημερίδα ανανεώνει τον εξοπλισμό της, αυξάνει το συντακτικό δυναμικό της φιλοδοξώντας ν" αλλάξει επί τα βελτίω την εικόνα της διατηρώντας το επίπεδο της δημοσιογραφικής της γραφής.
Τον Ιούνιο του 1989 η εφημερίδα αλλάζει χέρια και αγοράζεται από τον επιχειρηματία Αθανάσιο Ζησόπουλο. Την περίοδο αυτή γίνονται επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή της εφημερίδας, ενώ το φύλλο από τον Απρίλιο του 1995 εκδίδεται σε σχήμα tabloid και είναι έγχρωμο, προσπαθώντας να υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την βασική φιλοσοφία του που είναι η ανοδική πορεία σε συνδυασμό με την προσφορά στην πόλη και στο νομό.
Έκτοτε η εφημερίδα συνεχώς ανανεώνεται και εξελίσσεται. Τον Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφορεί, μαζί με τον «Ημερήσιο Κήρυκα», το περιοδικό K – Style σε πολυτελή έκδοση και τον Απρίλιο του 2004 αλλάζει το κασέ της εφημερίδας και προστίθενται ένθετα ποικίλων θεματικών ενοτήτων
Από το 1989 και μετά από τις θέσεις του Διευθυντή Σύνταξης και του Αρχισυντάκτη πέρασαν οι: Ι. Καλογιάννης, Αν. Γιουρμετάκης, Θ. Χαλκιόπουλος, Απ. Τσίας, Χ. Ανδρεόπουλος, Χρ. Μπεχλιβάνος και Γ. Σιούλας ενώ πλειάδα δημοσιογράφων έχουν σφραγίσει με την υπογραφή τους τις σημαντικές και λιγότερο σημαντικές στιγμές αυτής της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: