Κυριακή

Τρεις βουλευτές της ΝΔ στην τσιμπίδα για μαύρο χρήμα


Εβγαλαν στο εξωτερικό ποσά που δεν εμφανίζονται στα «πόθεν έσχες». Λίστα με 600 πρόσωπα που έστειλαν 2 δισ. σε ξένες τράπεζες

Τρεις βουλευτές της ΝΔ στην τσιμπίδα για μαύρο χρήμα
"Παρενέργειες" και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται ότι θα προκαλέσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής.. Τρεις βουλευτές της ΝΔ - μαζί με γνωστούς επιχειρηματίες, μεγαλογιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - περιλαμβάνονται στη λίστα των  υπόπτων εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι οποίοι το 2010-2012, όταν η δημοσιονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ  και οι καταθέτες ελληνικών τραπεζών δεν ένιωθαν καθόλου ασφαλείς, έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 2 δισ . ευρώ. Πρόκειται για «μαύρο» χρήμα, καθώς τα ποσά αυτά  δεν δικαιολογούνται από δηλωθέντα εισοδήματα και δεν εμφανίζονται σε φορολογικές δηλώσεις. 
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 600 άτομα. Ολοι θα κληθούν να αποδείξουν την προέλευση των διακινηθέντων ποσών. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθούν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, καθώς τα εμβάσματά τους στο εξωτερικό δεν δικαιολογούνται από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει και είναι δημοσιοποιημένα.
Τα στοιχεία εντοπίστηκαν σε ελέγχους και διασταυρώσεις που διενήργησε τους τελευταίους μήνες το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Η λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου για τη φορολογία υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, οι οποίοι δεν έχουν  πλέον μεγάλη ευχέρεια "χειρισμών". 
Τις αμέσως προσεχείς μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες  από τις φορολογικές αρχές, οι οποίοι θα καλέσουν τους "ύποπτους φοροδιαφυγής"  να προσκομίσουν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων που έστειλαν στο εξωτερικό.
 Στα χέρια των φορολογικών υπηρεσιών υπάρχει και μια άλλη λίστα με 46 ονόματα επιχειρηματικών κλπ, οι οποίοι  έβγαλαν επίσης μεγάλα ποσά σε βρετανικές και ελβετικές τράπεζες - συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καινούργια λίστα των 600, περιλαμβάνονται επιχειρηματιές και μεγαλογιατροί οι οποίοι διοχέτευσαν σε ξλένες τράπεζες την επίμαχη περίοδο πάνω από 20 εκατ. ευρώ ο καθένας.
 Για τους τρεις βουλευτές της ΝΔ πληροφορίες αναφέρουν ότι έβγαλαν συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ: Περίπου 1,7 εκα. ευρώ ο ένας  και ποσά της τάξεως των 800.000-900.000 ευρώ οι άλλοι δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: