Πέμπτη

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ. ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ…

samaras-arostos

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές όχι μόνο στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο ειδικότερο σε ότι αφορά την ηγεσία της ΝΔ.
Αυτό που συζητείται αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα χαθεί η πρωτιά ή αν θα ηττηθεί η ΝΔ, αλλά η έκταση της ήττας. Η οποία αν είναι ευρεία, δηλαδή το κόμμα υποχωρήσει και πάλι κάτω από το 20%, μοιραία θα φέρει στο τραπέζι το κρίσιμο ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας.
Και το defencenet.gr είχε γράψει ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές όταν όλα τα συστημικά ΜΜΕ, είτε διαδικτυακά, είτε ηλεκτρονικά, είτε έντυπα, έγραφαν περί “επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές”, “πρωτογενούς πλεονάσματος” κλπ.
Το κόμμα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ως οργανωτικός μηχανισμός, μεγάλο ποσοστό στης βάσης που είχε δώσι τόσες νίκες στο κόμμα έχει μετακινηθεί προς τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή και ο συχνωτισμός με το ΠΑΣΟΚ και τον Ε.Βενιζέλο έχει οργίσει μεγάλο ποσοστό των εναπομείναντων ψηφοφόρων και στελεχών.
Ήδη, ένας μεγάλος αριθμός κομματικών στελεχών τις ΔΑΚΕ έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ και έχει μεταπηδήσει σε άλλα κόμματα ακριβώς για το λόγο ότι ο Α. Σαμαράς δέχθηκε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ που ισοπέδωσε τη χώρα.
Πρώτη η Ν.Μπακογιάννη, πριν δύο εβδομάδες άνοιξε το ζήτημα. «Η ΝΔ σήμερα, είναι μικρό κόμμα, δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη που γνώρισα εγώ», είπε και έσπευσε να συμπληρώσει πώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο.
«Τα πολιτικά κόμματα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, «γιατί μόνο σ’ αυτές είναι πολιτική η ψήφος».
Ως «δελφίνος» παρουσιάζεται ο Μ. Βορίδης, αλλά είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ και από το υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Ο Ν. Δένδιας βασίζεται πολύ στα ελληνοαμερικανικά και αμερικανοεβραϊκά λόμπι, αν και οι χειρισμοί του στο θέμα της Χρυσής Αυγής έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην βάση του κόμματος η οποία ποτέ δεν είχε θετικά το κυνήγι των εθνικιστών (τα αποτελέσματα στα αστυνομικά τμήματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πόσο απέδωσε η πολιτική του αυτή ακόμα και μεταξύ των στελεχών του υπουργείου του).
Όμως πριν λίγο ο επονομαζόμενος και “φυσικός διάδοχος” του Α.Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα πολιτικών προτάσεων στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «τις τολμηρές αλλαγές, τις καθιστά ισχυρές και πραγματοποιήσιμες μόνο ο δρόμος της συναίνεσης και της σύνθεσης» καθώς όπως είπε τότε μόνο αυτές αντέχουν στο χρόνο.
Ουσιαστικά αναφέρθηκε σε μίλησε για ένα “εθνικό κάλεσμα” μη αποκλείοντας κανέναν από αυτό.
Μη έχοντας μέχρι σήμερα καταφερθεί δημοσίως κατά του Λαϊκού Συνδέσμου και παρασκηνιακά διαφωνώντας κάθετα με την τακτική των δικαστικών διώξεων κατά του κόμματος, ένιωσε δικαιωμένος όταν ξέσπασε η υπόθεση Μπαλτάκου και όταν τέθηκε ξανά το ζήτημα να κηρυχθεί “παράνομο” το εθνικιστικό κόμμα, η θέση του ήταν απόλυτα αρνητική: “Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από κάποια όρια” ακούστηκε να λέει.
Αλλά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα εχθρικός διαφωνώντας επίσης κάθετα με την πολιτική σύγκρουσης του Ε.Βενιζέλου.
«Η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση έχουν αξία μεγαλύτερη, όταν δεν επιβάλλονται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις, αλλά όταν ξεπηδούν μέσα από την πολιτική μας φιλοσοφία και τις ιδέες μας, όταν έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις, τις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτισμού και τον αμοιβαίο σεβασμό» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθυμίζοντας πως «το πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει τέτοια δείγματα, όπως τότε, το 1974, που η Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν πανίσχυρη, κυβέρνησε με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως αυτό ήταν κάτι που απαιτούσαν οι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της εποχής εκείνης επισημαίνοντας πως ΝΔ «διεύρυνε την εκλογική της βάση σε όλους τους χώρους και με προσωπικότητες της τότε Κεντροδεξιάς και με προσωπικότητες της τότε Κεντροαριστεράς».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο οι σημερινές συνθήκες όπου ο κόσμος , η Ευρώπη, η Ελλάδα, έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με την εποχή της μεταπολίτευσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση και τη συναίνεση.
«Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε. Να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της ανέξοδης κομματικής σύγκρουσης και του καταστροφικού λαϊκισμού. Την εποχή των στερεοτύπων και των ιδεοληπτικών εμμονών» δήλωσε χαρακτηριστικά προτάσσοντας το κοινό όραμα για την Ελλάδα ως σημείο ενότητας.
Η «κούρσα» της διαδοχής για την αντικατάσταση του Α.Σαμαρά ξεκινά στη ΝΔ την αμέσως επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Η έκταση της ήττας θα κρίνει και την ταχύτητα των διαδικασιών, όπως και το αν επιλέξει για άμεση προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών, κάτι που τον είχε σώσει το 2012, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα το καταφέρει και το 2014., όπως συμπληρώνει σε ανάρτηση του και το http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: