Σάββατο

Γιατί πρέπει να περπατάμε 20 λεπτά την ημέρα;



Αν δεν είστε δραστήριοι, φροντίστε να περπατάτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου κατά 30%. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου μέχρι και 50% παραπάνω σε σχέση με την παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 250.000 άνδρες και γυναίκες σε μία περίοδο 12 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας απεβίωσαν 21.438 άτομα από τους συμμετέχοντες . Εξετάστηκαν το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας, η μάζα του σώματός τους και η περιφέρεια της μέσης τους . Οι πληροφορίες που συνελέγησαν αρχειοθετήθηκαν ανά φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
Τι είναι η αδράνεια;
Η έρευνα χαρακτήριζε τους συμμετέχοντες σε αυτήν ως αδρανείς αν είχαν μία καθιστική εργασία και καθόλου φυσική δραστηριότητα. Το ¼ του συνόλου θεωρήθηκε αδρανές, σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια. Αν δουλεύετε σε γραφείο και μετά δεν ασκείστε καθόλου, τότε κινδυνεύετε.
20 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι απαραίτητα
Μόλις με 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούμε να κάψουμε από 90 έως 110 θερμίδες, και αυτόματα από την κατηγορία ‘αδρανής’, εντασσόμαστε στην κατηγορία ‘μέτρια αδρανής’.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτή η μικρή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου από 16% έως και 30%. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε σε όσους ήταν φυσιολογικού βάρους, αλλά ακόμα και για τους παχύσαρκους τα ποσοστά πρόωρου θανάτου μειώνονται σημαντικά.
Το περπάτημα μπορεί να σώσει τις διπλάσιες ζωές από τη μείωση της παχυσαρκίας
Το να βοηθάς ένα υπέρβαρο άτομο να χάσει βάρος είναι μία πρόκληση, και ενώ πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη μείωση της παχυσαρκίας στο σύνολο του πληθυσμού, είναι εξίσου σημαντικό το κράτος να αναλάβει δράση για να προωθηθεί η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα.
Το θέμα είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει μικρά βήματα τη φορά για να αλλάξει σταδιακά τις συνήθειές του και να εντάξει στην καθημερινότητά του την άσκηση!
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποδεικνύουν πώς μία τόσο μικρή αλλαγή μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα αλλά και περισσότερο! Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο ή και άλλες παρόμοιες, ελαφριές δραστηριότητες, τόσο πιο πιθανό είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας και να ζήσουμε περισσότερο!
Πόσο πρέπει να ασκούμαστε;
Οι ειδικοί συνιστούν ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, 5 φορές την εβδομάδα, είναι σημαντική πρόοδος. Η διάρκεια της κάθε άσκησης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10λεπτη. Αν αυτό κατανεμηθεί σε όλη την εβδομάδα, συμπίπτει με την άσκηση που προτείνουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: