Τρίτη

Ένοχη η Τουρκία 12 χρόνια μετά

Ένοχη η Τουρκία 12 χρόνια μετά






Ένοχη βρήκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την Τουρκία στις δύο υποθέσεις που αφορούν τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, τον Αύγουστο 1996.



Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά την μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.
Το Δικαστήριο επεδίκασε 80,000 ευρώ ως αποζημίωση τη χήρα του Ισαάκ και 35,000 ευρώ στη χήρα του, τους γονείς του και στον πατέρα του Σολωμού ενώ η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλει επίσης το ποσό των 15,000 ευρώ σε κάθε ένα από τα αδέλφια των Ισαάκ και του Σολωμού. Επιπλέον η Τουρκία θα πληρώσει 12,000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Ο Ισαάκ δολοφονήθηκε το 1996 στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δερύνειας κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών. Το 1999, το ΕΔΑΔ, αποδέχτηκε την προσφυγή της οικογένειας του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν άοπλος, προσπάθησε να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Δερύνειας για να την κατεβάσει.



Εξάλλου, ένοχη βρήκε το ΕΔΑΔ την Τουρκία και στην υπόθεση της Ελένης Φωκά, για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, η Ελένη Φωκά προσέφυγε στο ΕΔΑΔ για θέματα που αφορούσαν τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από στρατιώτες του ψευδοκράτους. Συγκεκριμένα, η κ. Φωκά κατηγορεί την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995, κατά την επιστροφή της στην Αγία Τριάδα από τις ελεύθερες περιοχές, όπου πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένεια της, είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από ένστολους αξιωματικούς του ψευδοκράτους, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι κατηγορίες της κ. Φωκά αφορούσαν, επίσης, την κατάσχεση προσωπικών της αντικειμένων από την τσάντα της (κασέτες, βιβλία, ημερολόγιο και χάρτη), αλλά και το γεγονός ότι συνελήφθη λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων, και τη στάση της κατά της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Η Ελένη Φωκά εργαζόταν ως δασκάλα στο κατεχόμενο σχολείο της Αγίας Τριάδας στην Καρπασία.
Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή 300 ευρώ για οικονομικές ζημιές και 5000 ευρώ για κόστη και έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: