Δευτέρα

Άσκηση εναντίον του Ιράν στον ελληνικό εναέριο χώρο


Άσκηση εναντίον του Ιράν στον ελληνικό εναέριο χώρο
Πολεμική άσκηση πρόβα τζενεράλε εν όψει ενδεχόμενης επίθεσης εναντίον του Ιράν (κάτι που στις ΗΠΑ φημολογείται εδώ και μήνες) πραγματοποίησε το Ισραήλ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου πετώντας πάνω από τον εναέριο χώρο στα ανατολικά της Ελλάδας! Στην άσκηση έλαβαν μέρος περίπου 100 οπλισμένα και επανδρωμένα αεροσκάφη F-16 και F-15, ενώ συμμετείχαν και ειδικά ελικόπτερα διάσωσης. Η άσκηση, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό του Ισραήλ ήταν ένα σαφές μήνυμα “προς το Ιράν αλλά και προς Αμερική και Ε.Ε. ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν αν δεν σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου από την χώρα αυτή” Τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται είναι αν και κατά πόσο γνώριζε το ελληνικό πεντάγωνο για την διεξαγωγή αυτής της άσκησης; Αν υποβλήθηκαν σχέδια πτήσεων και αν παρείχαμε οποιαδήποτε διευκόλυνση (στάθμευση, παροχή καυσίμων κτλ) στα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που έλαβαν μέρος. Είχε ενημερωθεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην περιοχή; Η Ουάσιγκτον πάντως ήταν πλήρως ενημερωμένη.




31 Σχόλια to “Άσκηση εναντίον του Ιράν στον ελληνικό εναέριο χώρο”

anonymous Says:
Μόλις το άκουσα στο ΣΚΑΫ και μου ‘πεσε το σαγόνι στο πάτωμα…
Το τυρί για την φάκα, ΜΑΛΛΟΝ, είναι όλα αυτά που μας έχουν βγάλει τώρα, ενώ ήταν από το 2006, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, γνωστά. Η πλάκα είναι ότι το Υ. Άμυνας ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ τους Αμερικανούς!!! ;

anonymous Says:
June 21st, 2008 at 1:26 am
Σκεφτείτε ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις εις βάρος μας από τον Ισλαμικό κόσμο, αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την απειλή του να βομβαρδίσει το Ιράν! Είναι ικανοί να μας θεωρήσουν συνένοχους.
Το σκέπτομαι μόνο και ανατριχιάζω.
ΒRAVO ΝΤΟΡΑ!!! BRAVO KOSTA!!!

MIG Says:
June 21st, 2008 at 1:26 am
Η ειδηση ειναι παλια βρε παιδια… Αλλο που οι “δημοσιογραφοι” περιμενουν να γραψουν πρωτα κατι οι Times για να ξυπνησουν… Ψαξτε για σχετικα δημοσιευματα στο αρχειο της patris.gr Ηρακλειου και σε σελιδες του αντιστοιχου τυπου… Αν και δεν εχουν βγει λεπτομερειες εμεις παιζαμε τον ρολο των Ιρανων…παντως επισημα εκεινες τις μερες δεν εγινε καμια ασκηση… Και ο νοων νοειτω…

TSAMTSIKAS Says:
June 21st, 2008 at 1:42 am
το ιραν δεν είναι ακριβώς φιλοαραβικό, ούτε ίσως φιλοϊσλαμιστικό.

έχει το δικό του εθνικοθρησκευτικό προσανατολισμό
θα έλεγε κανένας αντιαμερικανικό κι όχι αντιδυτικο, καθώς είναι μεγάλες οι επενδύσεις γερμανίας ρωσίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο ιράν.

κι αν κάνουν επίθεση οι αμερικάνοι, μάλλον μόνο του θα πολεμήσει το ιράν, καθώς με τους άραβες (το αραβικό έθνος) υπάρχει μίσος.

οι διαφορές αράνων και ιρανών φαίνονται ανάγλυφα στο λίβανο, όπου η φιλοιρανική χεζμοπλάχ έχει πάρει το πάνω χέρι, συντρίβοντας τα παραδοσιακά φιλοσυριακά ή φιλοπαλαιστινιακά κινήματα ή ομάδες.

φυσικά λόγω ροής άφθονου χρήματος, στην προσπάθεια του ιραν, να φτιάξει συμμάχους του ή προβλήματα εναντίον της αναμενόμενης αμερικανοδυτικής επέμβασης.

MIG Says:
June 21st, 2008 at 1:47 am
Ειπαμε οτι η ασκηση ονομαστηκε “Glorious Spartan”..? Θυμαται κανεις να μας πει με ποιους πολεμησαν οι Σπαρτιατες.?

TSAMTSIKAS Says:
June 21st, 2008 at 2:04 am
Meet The Spartans, με την εκρηκτική κάρμεν ελέκτρα!

οι πέρσες στην ταινία αναπαριστώνται με “νέγρους” , χοντροκοιλαράδες αρμένηδες - αζέρους, τατάρους…

"νήπιος γέρων" Says:
June 21st, 2008 at 2:38 am
Φίλε MIG,

γιατί δεν την αναμετάδωσες άμεσα; Δεν την θεώρησες ενδιαφέρουσα, ή σκέφτηκες πως θα είναι σε μας αδιάφορη; Τέλος πάντων, όμως, σ’ ευχαριστούμε. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

@factorx: ΔΕΝ ήταν άσκηση των Ισραηλινών, μονάχα. Ήταν ΕΛΛΗΝΩΝ + ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ. Δες:

“Μυστική άσκηση με τους Ισραηλινούς”
Του Γιάννη Ζωράκη

Πτήσεις χθες πάνω από τα Λασιθιώτικα βουνά

Πέπλο μυστικότητας για την άσκηση με τους Ισραηλινούς

Τους αιθέρες “αναστάτωσαν” χθες δύο ισραηλινά ελικόπτερα κι ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ σούπερ πούμα, που πέταξαν πάνω από τον Λιμνάκαρο, στο πλαίσιο της ελληνοϊσραηλινής άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”.

Τα ελικόπτερα βρίσκονται από προχθές στην Κρήτη, ενώ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ στην 133 Σμηναρχία Μάχης Καστελίου. Χθες το βράδυ μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε επιχείρηση διάσωσης από θαλάσσης, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις του “Ένδοξου Σπαρτιάτη” στην Κρήτη, συμμετέχουν ακόμη 8 ΕΛΛΗΝΙΚΑ μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F – 16, τα οποία επιχειρούσαν χθες το μεσημέρι για περίπου τρεις ώρες.

Μυστικότητα

Δικαιολογημένη πρέπει να χαρακτηριστεί η αναστάτωση κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Λασιθίου, που είδαν χθες τα τρία μαχητικά ελικόπτερα… πάνω από τα κεφάλια τους. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση πραγματοποιείται με άκρατη μυστικότητα, ενώ όσες πληροφορίες διαρρέουν, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν απόλυτα την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό της μυστικότητας που επικρατεί στην άσκηση, είναι το γεγονός πως για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η άσκηση “δεν υπάρχει”, καθώς όπως επεσήμανε στην “Π” ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Ε.Α., “καμία άσκηση δεν πραγματοποιείται στην Κρήτη”.

Βεβαίως, όταν οχτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα βρίσκονται σε μια Σμηναρχία, όπως αυτή του Καστελίου, της οποίας ο αεροδιάδρομος φτάνει κυριολεκτικά δίπλα σε σπίτια του χωριού, είναι μάλλον δύσκολο να μην αντιληφθεί κανείς, πως στην Κρήτη, κάτι συμβαίνει.

Σκοπός

Η εξάσκηση και συνεργασία της “αφρόκρεμας των ιπταμένων” προβάλλεται ως επίσημος στόχος της άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”, καθώς είναι γνωστό, πως οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί πιλότοι, θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο. Στο πλαίσιο της εξάσκησης αυτής των ιπταμένων στην Κρήτη, τα ελικόπτερα επιχείρησαν για δύο ημέρες, με αποκορύφωση των επιχειρήσεων τους το σημερινό ξημέρωμα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση αναμένεται να φύγουν από την 133 Σμηναρχία Μάχης, εκτός απροόπτου, σήμερα το μεσημέρι, για να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογες ασκήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ενώ η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει συνεργαστεί εκτός από την Ελλάδα και με την Τουρκία σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Προβληματισμός

Μερικός σκεπτικισμός παρατηρείται στο διαδίκτυο (σ.σ. πού;;;) αναφορικά με την εξέλιξη της άσκησης “Ένδοξος Σπαρτιάτης 2008”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστοσελίδες, (σ.σ. ποιες;;;), αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συμμετέχει σε ανάλογη άσκηση, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά μαχητικά πέταξαν όλη τη διαδρομή από τη χώρα τους ως την Ελλάδα, πετώντας παράλληλα και πάνω από την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαδίκτυο, (σ.σ. πού; Ξέρει κάποιος, παίδες;), η συγκεκριμένη άσκηση, είναι πιθανό να μην σχετίζεται με την εκπαίδευση των ιπταμένων, αλλά απλά να αποτελεί μια επίδειξη δύναμης του Ισραήλ προς τους γειτονικούς σε αυτό λαούς.

Όπως και να έχει πάντως, σε τέτοιες περιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να εξάρει ασφαλή συμπεράσματα, καθώς την πραγματικότητα γύρω από συγκεκριμένες ασκήσεις γνωρίζουν μονάχα όσοι συμμετέχουν σε αυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η πραγματικότητα παραμένει “σφραγισμένη” στα αρχεία στρατηγείων, οπότε τίποτα σχεδόν, εκτός από αυτή κάθε αυτή τη διεξαγωγή της άσκησης, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο”, (12/6/2008, εφημ. “ΠΑΤΡΙΣ”, Κρήτη. Τα κεφαλαία δικά μας).

——–
ΥΓ. Είχαμε ήσυχο το κεφάλι μας όσον αφορά τους μουρλοποιημένους ισλαμιστές καμικάζι, τώρα, άντε να καθήσεις στο ίδιο βαγόνι, (ή τραίνο;) με μετανάστες από ‘κείνα τα μέρη! Κι αν αρχίσουν να ανατινάζονται αυτοί, τώρα, ποιος θα φταίει; το κοράνι; ή η μόνη χήρα, παγοσμίως, που ξαναπαντρεύτηκε και κράτησε το όνομα του μακαρίτη; ή το παιδοβούβαλο; ή ο Γιωργάκης ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΧΝΑ για τέτοια ΕΘΝΙΚΑ ζητήματα; ο Αλαβάνος δεν ήξερε; η Παπαρήγα; Κι αν δεν ήξεραν είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

Όλοι αυτοί οι φλούφληδες φλώροι και οι ανέραστες ξενέρωτες, μαζί με όλους τους διευθυντές ειδήσεων των ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΜΕ, εκτός του ότι θέλουν κρέμασμα από την γλώσσα, δεν αξίζουν ούτε όσο το δαχτυλάκι τού ΚΥΡΙΟΥ Γιάννη ΖΩΡΑΚΗ και μια σελίδα από την “ΠΑΤΡΙΔΑ”. Για τους αεροπόρους, τι να πει κανείς; Μούγκα στην στούγκα, ρε, …ήρωες; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Χειρότεροι από τους “καθάρματα- προδότες- πολιτικούς” γίνατε, και τους “Α-Ρ-Δ”.

(Πού είσαι, ρε, φίλε, “FANTOMAS”;)

Κρίσιμη πληροφορία: Η Ντόρα Μητσοτάκη, όπως και όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, έχει ιδιόκτητο πυρηνικό καταφύγιο…
***
ΠΑΙΔΕΣ,
αν δεν το πήρατε χαμπάρι,
ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ!
Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ, πλέον!

Καλή τύχη…

"νήπιος γέρων" Says:
June 21st, 2008 at 4:04 am
“Ελληνοισραηλινή πρόβα επίθεσης στο Ιράν;”

Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη (5/2/08) 26 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR (Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων) Αθηνών και Λευκωσίας φτάνοντας στα ανοιχτά της Καρπάθου..
Πέντε ιπτάμενα τάνκερ (ειδικά μετασκευασμένα Μπόινγκ 707) συνοδεύονταν από 1 αερoσκάφος “ηλεκτρονικού πολέμου”. Και κάθε ένα ιπτάμενο τάνκερ συνοδευόταν από 4 F-15 και F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας! Από αυτά μόνο τα 6 είχαν υποβάλει εκ των προτέρων σχέδιο πτήσης.

Από πλευράς κυβέρνησης δεν έγινε κανένα διάβημα προς την ισραηλινή κυβέρνηση, ούτε “αναχαιτίσεις” υπήρξαν ούτε “εικονικές αερομαχίες” όπως συνηθίζεται…
Ούτε όμως από τα κυπριακά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση.Επίσης τα κανάλια δεν θεώρησαν σοβαρό αυτό το περιστατικό..

Αντίθετα το ΡΙΚ, στο βραδινό του τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (5/2/07) ανέφερε “παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από βραχονησίδα νοτιοανατολικά της Αμοργού τα οποία αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά!”
Η εξήγηση γι’ αυτή τη στάση φυσικά είναι ότι τα εν λόγω αεροσκάφη δεν ήταν τουρκικά.. Ήταν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με Έλληνες επιτελείς οι πτήσεις αυτές - που έγιναν στα FIR Λευκωσίας και Αθήνας - αποτελούσαν μέρος ασκήσεων μεταφοράς καυσίμων και ανεφοδιασμού εν πτήσει, βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ σαν πρόβα για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν..

(Αναρτήθηκε από The acrobats [”Greece-Salonika”], Παρασκευή, 8-2-08)

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 7:18 am
από τις τελευταίες σου αναρτήσεις, factorx, σκέφτομαι: Μας έχουνε «αγοράσει» οι γερμανοί. Αλλά ακόμα σαλεύουμε…Να το παίξουμε δίπορτο. Να ισορροπήσουμε τους γερμανούς με τα αντίβαρά τους της Δύσης μπας και κρατήσουμε επίφαση ανεξαρτησίας.

Η γερμανική αλαζονεία φοβάται ενστικτωδώς ένα άλλο έθνος ανατολικά, και υποκλίνεται σε ένα δευτερο, δυτικά. Έχεις τα μέσα να το πεις σε κανέναν κόπανο στην κυβέρνηση;

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 7:24 am
και συνεχίζω: η φαινομενικά ανούσια επίθεση στο ιρακ ήταν επίθεση σε γαλλογερμανικά συμφέροντα, σφήνα στους σιιτοσουνίτες και πρόβα. Το ιράν είναι και γαλλογερμανοφιλο και παίζει με κινέζους.

στην σκακιέρα αυτή εμάς, τι μας συμφέρει;

Μην αρχίσω να ακούω για φίλους ιρανούς…που τους βρήκαμε; από τον Δαρείο;

anonymous Says:
June 21st, 2008 at 9:50 am
Η σύγχυση και παραλυσία του πολιτικού κόσμου μπορεί να μας αποβεί μοιραία. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Σκεφτήτε αν μπούμε στο στόχαστρο του Μπίν Λάντεν!
Ζούμε σε σπίτι από τραπουλόχαρτα και παίζουμε με την φωτιά. Ένα επεισόδιο στην πλατεία Συντάγματος και τέλειωσε η τουριστική σαιζόν. MADNESS!!!

Anonymous Says:
June 21st, 2008 at 10:01 am
Den einai thema skakieras paliolakama…

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 10:07 am
λατρευω τα λογικά επιχειρήματα, την καθαρότητα της σκεψης και την σαφήνεια της έκφρασης. Πανεπιστημιακά πράγματα…

και εγώ δεν θέλω να γίνω στόχαστρο του Μπιν Λάντεν, για αυτό ταξιδεύω με Λουφτχάνσα. Ουστ Φριτζ (τι νομίζεις μόνο εσύ)

ακάκιος Says:
June 21st, 2008 at 10:47 am
Η άσκηση αυτή αποτελεί πράξη ψυχολογικού πολέμου.
Το πυρηνικό Ισραήλ πιέζει με κάθε τρόπο το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικό δυναμικό.
Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο μια άσκηση τέτοιας κλίμακας δεν μπορούσε να παραμείνει μυστική. Η “μυστικότης” ήτανε κι αυτή μέρος του κόλπου.
Κι αυτά ότι τους “ξέφυγε” των Αμερικανών είναι του κώλου. Ήτανε όλα μέσα στο σχέδιο.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες!
Μια και ο λόγος περί “Περσών” και “Σπαρτιατών”, άς ανατρέξουμε προς στιγμήν στην “Κάθοδο των Μυρίων” του Ξενοφώντα. Γιατί περιέχει κάποιο μήνυμα και για σήμερα.
Κάπου εκεί στο σημερινό Ιράκ, οι Πέρσες, μέσω του Τισαφέρνη προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες του Ξενοφώντα να παραδώσουν τα όπλα τους και έτσι να φύγουν ανενόχλητοι. Αφωπλισμένοι δηλαδή θα ήταν ασφαλείς να γυρίσουν την πατρίδα τους.
Ο Ξενοφών τους απάντησε πως το μόνο που είχε εναπομείνει στους Έλληνες ήταν “όπλα και αρετή”.
Και πως *δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο*. “Και φιλοσόφω έοικας ω νεανία, και λέγεις ου αχάριτα” του απάντησε ο Τισαφέρνης.
Ο Ξενοφών επιβεβαιώθηκε και το εκστρατευτικό σώμα γύρισε ασφαλές στην Ελλάδα. Χάρις στα όπλα τους.
Ξενοφώντα διαβάζουνε και οι σημερινοί Ιρανοί. Καταλαβαίνουνε καλά πως χωρίς όπλα δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία. Αυτό είναι που παίζεται εδώ.

"νήπιος γέρων" Says:
June 21st, 2008 at 11:25 am
@archaeopteryx: Καλημέρα, πρώτ’ απ’όλα.

Γράφεις: “Να ισορροπήσουμε τους γερμανούς με τα αντίβαρά τους της Δύσης”, (σ.σ. δηλ. ΗΠΑ)” + “Η γερμανική αλαζονεία φοβάται ενστικτωδώς ένα άλλο έθνος ανατολικά (σ.σ. Ρωσία), και υποκλίνεται σε ένα δευτερο, δυτικά” (σ.σ. ΗΠΑ) + “στο ιρακ ήταν επίθεση (σ.σ. των ΗΠΑ) σε γαλλογερμανικά συμφέροντα” + “Το ιράν είναι και γαλλογερμανοφιλο” + “Μην αρχίσω να ακούω για φίλους ιρανούς” + “στην σκακιέρα αυτή εμάς, τι μας συμφέρει;”. Ρητορική η ερώτηση, μετά από τέτοιες θέσεις, που συνεπάγεται: υποστήριξη των ΗΠΑ και, φυσικά, του χωροφύλακά τους στην Μέση Ανατολή, του ΙΣΡΑΗΛ, στον πόλεμο κατά της “Τρομοκρατίας”.

ΑΡΑ: μια χαρά κάνουμε που πραγαματοποιούμε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, (αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης)!!!

Διόρθωσέ με, φίλε/η, ΑΝ έκανα λάθος συλλογισμό.

ΑΝ δεν έκανα, πώς, αλήθεια, απαντάς στα “Σκεφτείτε ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις εις βάρος μας από τον Ισλαμικό κόσμο, αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την απειλή του να βομβαρδίσει το Ιράν! Είναι ικανοί να μας θεωρήσουν συνένοχους. Το σκέπτομαι μόνο και ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΩ” + “τώρα, άντε να καθίσεις στο ίδιο βαγόνι, (ή τραίνο;) με μετανάστες από ‘κείνα τα μέρη”;;;

Έχω εκπλαγεί και, ειλικρινά, μακάρι να έβγαλα λάθος συμπέρσμα…

ΥΓ. «Χ ά ν ε ι τα πολιτικά του δικαιώματα ο πολίτης εκείνος που, ό τ α ν υπάρχει στάση στην πόλη, δεν πηγαίνει με καμιά παράταξη, έτσι ώστε να μην μένει κανείς ατάραχος, ή ασυγκίνητος, για τα δημόσια πράγματα», (Πλούταρχος, Σόλων, 12 – 20). Εννοείται ότι, “σου βγάζω το καπέλο” που παίρνεις θέση σ’ ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα που “καίει”, αλλά η δικιά μου θέση είναι αντίθετη.

Υποστηρίζω την Αντίσταση κατά των κατακτητών του Ιράκ και του Αφγανιστάν, γιατί στην ουσία είναι ΥΠΕΡ του ευρώ, του νομίσματός μας, δηλαδή. (Η Μ. Βρεττανία δεν έχει σαν νόμισμα το ευρώ! Έτσι, ακολουθεί οικονομική Πολιτική ΗΠΑ κι όχι ΕΕ…). Δες κι αυτά, επειδή είσαι γνώστης πολύ καλός των χρηματιστηριακών πραγμάτων, απ’ ό,τι έχω διαβάσει:

«Το Ιράν είναι μεγάλη χώρα, παράγει 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα .. Από πέρυσι οργανώνει Χρηματιστήριο Πετρελαίου, όπου βαθμιαία το ΕΥΡΩ θα εκτοπίζει το δολάριο, πράγμα ΟΛΕΘΡΙΟ για την υπερδύναμη. Τις προάλλες, μάλιστα, δηλώθηκε αρμοδίως ότι εγκαινιάζεται σύντομα. Θα υπηρερήσει τις συναλλαγές του Ιράν με την Ευρώπη, που απορροφά το 1/3 του αργού που εξάγει, ενώ αντιπροσωπεύει το 45% των εμπορικών συναλλαγών του. Στις ΗΠΑ, απευθείας τουλάχιστον, δεν πουλάει σταγόνα πετρέλαιο και η μετατροπή δολαρίων σε ευρώ έχει κόστος και ρίσκο. ΜΗΠΩΣ για να στηρίξει το πετροδολάριο ετοιμάζει την εκστρατεία η Ουάσιγκτον; Απο τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι την ανατροπή του με ΕΥΡΩ πουλούσε πετρέλαιο και ο Σαντάμ!». – Στέλλα Παγαρτάνη- Χοϊδά, «Πόλεμος για το πετροδολάριο», «Ελευθεροτυπία», 6/5/06.

«Υπάρχει, τέλος, και μια λιγότερο γνωστή εξέλιξη, που κατά πολλούς αποτελεί τον πραγματικό παράγοντα της κρίσης. Πρόκειται για την επικείμενη έναρξη του ιρανικού «χρηματιστηρίου πετρελαίου» -του “Iranian Oil Bourse” (OIB)- που θα διαπραγματεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τιμές του πετρελαίου σε ΕΥΡΩ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε βαθιά κρίση στην αμερικανική οικονομία, «μεγαλύτερη από εκείνη του κραχ του 1930». – Αχιλλέας Φακατσέλης, «Η συμμαχία των συνεταίρων», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Μάιος 2006

«Ιρανική «τρικλοποδιά» στο δολάριο – Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσέιν Νοζάρι, έχει πάρει οδηγίες από την κεντρική τράπεζα της χώρας να περιλάβει νέα ρήτρα στα συμβόλαια πετρελαίου, με την οποία θα επιτρέπει να ζητεί πληρωμές σε ΕΥΡΩ και άλλα νομίσματα. Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε, μάλιστα, ότι ήδη το 57% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες ανέρχονται σε 2,38 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πληρώνονται σε ΕΥΡΩ .. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου, εκτός από του πελάτες του Ιράν στην Ευρώπη και ορισμένοι στην Ασία, πληρώνουν σε ΕΥΡΩ .. Οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ αλλά και η Ρωσία έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια και έχουν αυξήσει αυτά σε ΕΥΡΩ, έχουν εντείνει τις πιέσεις κατά του δολαρίου, που πρόσφατα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 2005. Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει πλέον λιγότερο από το 40% των αποθεμάτων του σε δολάρια…», Μωυσής Λίτσης, Οικονομική «Ελευθεροτυπία», 22/12/2006

MIG Says:
June 21st, 2008 at 11:40 am
Μαλλον για αυτα τα αρθρα αναφερονται στις ιστοσελιδες αμυντικου τυπου…

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=4580&Itemid=49

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=4732&Itemid=49

Anonymous Says:
June 21st, 2008 at 11:45 am
Υπάρχει στρατιωτικη συμφωνία για τις ασκήσεις αυτές.
http://www.motherjones.com/mojoblog/archives/2008/06/8780_what_to_make_of_1.html

"νήπιος γέρων" Says:
June 21st, 2008 at 2:35 pm
@MIG: μάλλον από το αεροπλάνο το νικ σου, ε; Πολύ καλά τα λινκ! Απο τις 20 Μαΐου, λοιπόν, ήταν γνωστή η άσκηση. Δικαιώνεσαι απόλυτα για το σχόλιο “Η ειδηση ειναι παλια βρε παιδια… Αλλο που οι “δημοσιογραφοι” περιμενουν να γραψουν πρωτα κατι οι Times για να ξυπνησουν…”. Ειδικά εκείνα τα εισαγωγικά στο “δημοσιογράφοι”…

@Anonymous 11:45 am: την έβαλα στα “αγαπημένα” την διεύθυνση που παρέθεσες. Thanks, φίλε!

Στάθης Says:
June 21st, 2008 at 3:12 pm
Η άσκηση είχε ανακοινωθεί επίσημα από τις 20/5

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=4580&Itemid=49

όπως και η λήξη της

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=4732&Itemid=49

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 3:44 pm
γεια σου νήπιε γέροντα,

η ιδέα ότι πρέπει να λέω «οι φίλοι μου οι σεϊχουλισλάμηδες» για να μην μου την πεσει ο όποιος σαρικοφόρος είναι ενάντια τις αρχές μου. Ποτέ δεν συμπαθησα τους σαρικοφόρους, ξέρεις, όλη αυτή η προπαγάνδα στο σχολείο για πέρσες και αγαρηνου΄ς και σαρακηνούς και τούρκους κλπ. Πες λοιπόν ότι σε αυτό είμαι θέμα προπαγάνδας.

πες ότι δεν συμπαθω και τους ισραηλινούς (που δεν είναι αλήθεια) επειδή τσακώθηκαν με τους Μυκηναίους το 1100 πΧ.

αυτά, όσον αφορά στα γούστα μου.

Εγώ, γιατί να το κρυψομεν άλλωστε, στην Ελλάδα, είμαι υπέρ της Ελλάδας, και δεν μου αρέσει όταν άλλοι παίζουν παιχνίδια σε βάρος μου.

Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει πολλούς εδώ πέρα το θέμα του Ιράν, αλλά, αν ρωτάς πάλι για την προσωπική μου γνώμη, φοβουμαι περισσότερο το Ισραήλ με το Ιράν εξοπλισμένο, από ότι το Ισραήλ με το Ιραν άοπλο. Οι Ιρανοί σιγουρα έχουν άλλη γνώμη.

Αφού είναι Σάββατο και είμαι σε φάση εξομολογήσεων, θα σου εξομολογηθώ την μεγάλη μου προκατάληψη. Είμαι φιλοδυτικός (και δεν εννοώ φιλοάγγλος). Πιστέυω ότι οι Γερμανοί μας έχουν φερθεί λιγο αλαζονικά, από τα Καλάβρυτα, μέχρι το 20% του ΟΤΕ. Μου αρέσει ωστόσο η μουσική τους.

Και, μέρα που είναι προτιμώ τα κεράσια και τις φράουλες, που, κατά σύμπτωση, είναι κόκκινες.

Πράγματι ενδιαφέροντα τα links του MIG…

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 3:48 pm
ή να το πω με λιγότερα λόγια: Φαντάζεστε το mother jones στα γερμανικά;!

Λαρα Says:
June 21st, 2008 at 3:52 pm
Ετσι εξηγειται το ερωτικο ρομαντζο Σαρκοζι/Κωστακη για το Σκοπιανο προσφατα.
Που ηταν η τοση Γαλλικη λατρεια για την Ελλαδα τοσα χρονια;
λαρα

"νήπιος γέρων" Says:
June 21st, 2008 at 6:23 pm
Γιατί ονομάστηκε η άσκηση “Ένδοξος Σπαρτάτης”;

Απάντηση: «Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Ιουδαίοι και Λακεδαιμόνιοι και εκ της προς Άβραμον οικιότητος», Ιώσηπος, «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία».

Κι εμείς, θείο, «Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Έλληνες και Εξωγήινοι και εκ της προς …Σύριον οικιότητος”.
*****

@archaeopteryx: και οι Γερμανοί έχουν νόμισμα το ευρώ, ε; Γιατί δεν το σχολίασες αυτό; Τζάμπα έβαλα μου φαίνεται τα ρεπορτάζ. Δες κι αυτό, φίλε:

Το 2000 1 $ = 1.2 €, και 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$ => 1 βαρέλι = 72 €

Σήμερα 1 $ = 0.62 €, και 1 βαρέλι ~115$ => 1 βαρέλι = 71,3 €.

*****

Γιατί ονομάστηκε η άσκηση “Ένδοξος Σπαρτάτης”;

«Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Ιουδαίοι και Λακεδαιμόνιοι και εκ της προς Άβραμον οικιότητος», Ιώσηπος, «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία».

Κι εμείς, θείο, «Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Έλληνες και Εξωγήινοι και εκ της προς …Σύριον οικιότητος”.

Προφήτης Says:
June 21st, 2008 at 7:57 pm
Να μη σχολιάσω για την “επιλεκτική διαρροή” και έκθεση της χώρας ως “πρόθυμου ηλίθιου”, χωρίς όφελος.

Να μη σχολιάσω αν έχει σχέση ο τόπος διενέργειας της άσκησης με με τις εναλλακτικές διαφυγής του Ισραήλ, αν τούς πετάξουν στη θάλασσα (Κύπρο- Κρήτη).

Να μη σχολιάσω ότι μετά από 4000 χρόνια ιστορίας βρέθηκε “κοινός τόπος” σε ελληνικό (”Μέτρον Άριστον”) και εβραϊκό (”όλα πωλούνται”) πνεύμα.

Να μη σχολιάσω ότι μετά την κατάκτηση της οικονομικής, πολιτιστικής, ακαδημαϊκής εξουσίας και την ανάληψη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, το Ισραήλ αναλαμβάνει και τη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1212659693552&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Κανας μαλ..κας βρέθηκε τουλάχιστον να ζητήσει αντιπαροχή από τους ιουδαίους την θωράκιση του ελληνόρθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όχι για το παπαδαριό αλλά για τη νησίδα ελληνικότητας στη Μέση Ανατολή ;

Τι λέω…Μάλλον με χτύπησε ο ήλιος στην παραλία…

anonymous Says:
June 21st, 2008 at 9:40 pm
http://taxalia.blogspot.com/

Σάββατο, 21 Ιούνιος 2008
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ
Απρόβλεπτες διαστάσεις πήρε η κοινή άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, πρωτοφανής σε όγκο και σχεδιασμό. Τo taxalia σας ενημέρωσε για την άσκηση, εδώ:
http://taxalia.blogspot.com/2008/06/glorious-spartan.html

Σήμερα, βλέπουμε ότι το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και είναι το Ν.1 σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Μέσης Ανατολής, καθώς δημιούργησε την αίσθηση ότι επίκειται πόλεμος Ισραήλ - Ιράν. Και δυστυχώς, εμπλεκόμαστε με ανεπίτρεπτο για την ουδετερότητα μας τρόπο.

-Ποιός είχε τη φαεινή ιδέα να συνδιοργανώσουμε μια τέτοια άσκηση;

-Για ποιό λόγο, να εμφανιζόμαστε οι πρώτοι και φανατικότεροι φίλοι των οποιονδήποτε πολεμικών προετοιμασιών του Ισραήλ;
- Θα εξηγήσει κανείς στον Ελληνικό λαό, γιατί εμπλεκόμαστε πρώτοι, σε μια ιστορία που δεν μας αφορά άμεσα;

- Σε ποιόν και γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε καλά και υπάκουα παιδιά;

-Τι οφέλη θα αποκομίσει η Ελλάδα και από ποιούς; Οι καιροί της μυστικής διπλωματίας πέρασαν. Ο ελληνικός λαός που πληρώνει με το αίμα του, τους εξοπλισμούς, πρέπει να ξέρει για ποιό λόγο γινόμαστε “ουρά του Ισραήλ” στα καλά καθούμενα.

1. ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ: “Έλληνες βοηθούν το Ισραήλ να προετοιμάσει πόλεμο εναντίον του Ιράν”; 2. Διαβάστε προσεκτικά τι λέει ο Smith
3. Στο παιγνίδι και η Ρωσσία, που προειδοποιεί, μετά την άσκηση ότι δεν δέχεται απειλές εναντίον του Ιράν.
Αναρτήθηκε από taxalia! στις Σάββατο, Ιούνιος 21, 2008 8 σχόλια

anonymous Says:
June 21st, 2008 at 9:57 pm
Άσχετα αν δεν αρέσει στον εντεταλμένο agent provocateur του ANTI WEBLOG, εγώ θα επιμείνω.
Σε τι βαθμό αληθεύει ότι τα ΜΜΕ του Αραβικού κόσμου βουϊζουν για την άσκηση Ἑνδοξος Σπαρτιάτης 08′;;;
Έχουν τεθεί οι Ελληνικές Υπηρεσίες σε κατάσταση ετοιμότητας για την πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών;
Θα δωθούν εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό, ή τα goyim δεν χρειάζεται να ξέρουν;

archaeopteryx Says:
June 21st, 2008 at 10:19 pm
νήπιε γέροντα, το σκεφτόμουν αυτό με το ευρώ…

το δυνατό ευρώ βοηθάει τις ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουν. κυρίως την Γερμανία. Βοηθάει επίσης στο να αγοράζουμε καύσιμα με σκληρό νόμισμα.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πάθει λίγο από το σκληρό ευρώ και το αδύνατο δολλάριο…Ξέρω κατι εξαγωγείς προς ΗΠΑ που έχουν μηδενιστεί…

Το βλέπω το παιχνίδι με το ευρώ σαν νόμισμα συναλλαγών, αλλά φοβάμαι θα δείξω τις προκαταλήψεις μου λέγοντας ότι μακροχρόνια φοβαμαι το ευρώ (σε σχέση με το δολλάριο) για πολιτικούς λόγους (βλ. «πείτε μου τι διέυθυνση έχει η Ευρώπη»).

Παραδόξως, οι τιμές ενέργειας και η άνοδος θερμοκρασιών ρίχνει τον προβολέα στην Ρωσία…αναρωτιέμαι αυτοί που θα πάιξουν στο νομισματικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ενδιαφέροντες καιροί.

anonymous Says:
June 21st, 2008 at 11:52 pm
Τα αμείλικτα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε:

http://justworldnews.org/archives/002964.html

Some first important points to note about the reported Israeli exercise:

1. If indeed it was of the scale reported by Gordon and Schmitt, then it was one large, very noticeable, and very expensive exercise. Two questions: Why have we not heard about it from other sources in Greece and the eastern Med before now? And why, if it was kept quiet until now, did these Pentagon officials choose to tell us about it now?

2. Over the years, it was the US that gave Israel the vast majority, if not all, of the air platforms used. These would be the same kind of platforms (i.e. planes and choppers) that would be used in the attack on Iran that is apparently being considered by Israel. But the transfer of all such weapons from the US to any other country is always attached to strict conditionality regarding the uses to which they can be put. Do we have any reason to think that the US would, actually, allow Israel to use these planes to bomb Iran? And why should it allow Israel to train to do so? These are very important questions.

3. The airspace over Greece and the eastern Med is part of Greece’s and NATO’s clearly understood area of operations. What authorities within Greece or NATO gave permission for an exercise of this nature to be conducted? What operational support did the Israelis receive in its conduct from either Greece or NATO?

4. The exercise looks to have been extremely expensive to conduct. Was any portion of that cost paid by the US? If not, how did Israel fund it?

Theo Says:
June 22nd, 2008 at 1:25 am
Inside the Secret World of the Israeli Air Force
http://60minutes.yahoo.com/segment/180/top_guns

"νήπιος γέρων" Says:
June 22nd, 2008 at 4:24 am
@archaeopteryx: “Ενδιαφέροντες καιροί”.

«Οι Κινέζοι έχουν μιαν παράξενη κατάρα:

“Την κατάρα μου να ’χεις και να γεννηθείς σε μιαν ενδιαφέρουσα εποχή” ..

Πρέπει ηρωικά να το πάρουμε απόφαση. η γαλήνη, η αμέριμνη χαρά, η λεγόμενη ευτυχία ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες, όχι στη δικιά μας.

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ»,

Δεν υπάρχουν σχόλια: