Τρίτη

Το πλοίο της Αργούς‏...


Το πλοίο της Αργούς‏...
...οι Τούρκοι δεν το αφήνουν να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου, αλλά το Υπ. Εξωτερικών δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα...

.
Εδώ στο Βόλο φτιάξαμε ένα ακριβές αντίγραφο πλοίο της Αργούς. Κόστισε μέχρι στιγμής 1,5 εκ. ευρώ. Το πλοίο με τους 80 κωπηλάτες του θα πήγαινε στη «Κολχίδα» στη Γεωργία...
Όλα αυτά στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων που θα γίνουν το 2013. Πρόεδρος ήταν ο κ. Ισίδωρος Κούβελος. Οι Τούρκοι αρχικά δέχτηκαν να περάσει το πλοίο από τα λιμάνια τους. Μετά άλλαξε το προεδρείο και μπήκε πρόεδρος κάποιος Ερωτόκρητος Νεοφύτου. Μάταια ψάχνει ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης να τον βρεί . Το ίδιο και ο Τζανακούλης δήμαρχος Λάρισας.
Τώρα οι Τούρκοι απαγορεύουν τη διέλευση της Αργούς από τα στενά του Βοσπόρου με το πρόσχημα ότι θα ξυπνούσαν μνήμες εκτοπίσεων, καταπατήσεων και σφαγών που έπραξε με το νόμο της ισχύος η κρατική τους οντότητα σε βάρος των Ελλήνων. Η πόλη του Βόλου ως διοργανώτρια των Μεσογειακών Αγώνων και γενικότερα η Ελλάδα μέσω αυτού του πλοίου ομοίωμα του αρχαίου έστελνε μήνυμα φιλίας και ειρήνης στους λαούς της Προποντίδας. Η μοντέρνα Αργώ δεν είναι πλοίο ολέθρου. Δε μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή χημικά απόβλητα στα αμπάρια της. Είναι σκαρί όπου η ειρήνη και η φιλία είναι οι συνταξιδιώτες της . Αυτές οι έννοιες είναι προστιθέμενες αξίες που απορρίπτει η σημερινή Τουρκία.
Βέβαια το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν έδειξε τον αρχικό του ζήλο για επίλυση του θέματος. Γιατί;
Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2008 η Αργώ θα σαλπάρει σε νέα ρότα. Από το Βόλο μέσω Ισθμού θα πλεύσει τα παράλια της Αδριατικής με τους 80 κωπηλάτες της και θα καταλήξει στη Βενετία. Ο πολιτισμός θα ανταμώσει για μια ακόμη φορά τη τέχνη, τη φιλοξενία, τη φιλία, τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: