Πέμπτη

Το Γαλαζιο Παιδι του Καμπου ρυπαίνει τον Πηνειό»!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ


* Με ελαιοτριβείο και τυροκομεία



Νέο οικολογικό ζήτημα που έχει σχέση με τη ρύπανση του Πηνειού καταγγέλλουν οι «Πολίτες εν Δράσει» και μάλιστα από μονάδες που ανήκουν στην ΕΑΣ Λάρισας. Αναλυτικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται: «Εδώ και αρκετό καιρό κάτοικοι της περιοχής των Γόννων Λάρισας μας κάλεσαν να επισκεφτούμε την περιοχή τους με σκοπό να μας καταγγείλουν τις εκτεταμένες αμμοληψίες από τον Πηνειό ποταμό στην περιοχή μεταξύ Γόννων και Μακρυχωρίου. Με το θέμα των παράνομων αμμοληψιών από διάφορα μέρη του νομού και γενικά των παράνομων λατομείων αδρανών υλικών θα ασχοληθούμε εκτεταμένα αργότερα. Ανάμεσα στα άλλα που μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι, μας οδήγησαν και σε σημεία της περιοχής στα οποία έκπληκτοι αντικρίσαμε φαινόμενα ρύπανσης επιφανειακών εποχικών χειμάρρων που εκβάλουν στον Πηνειό. Συγκεκριμένα και σε δύο σημεία που απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα το ένα από το άλλο συναντήσαμε δύο αγωγούς. Ο πρώτος καλά κρυμμένος αγωγός σχεδόν εφάπτεται σε χωμάτινη ράμπα αγροτικού δρόμου που διασχίζει κάθετα τον χείμαρρο. Κάτω από μια τσιμεντένια πλάκα έβγαινε μαύρο υγρό με χαρακτηριστική οσμή το οποίο κατά μέρη σχημάτιζε λίμνες ή μαύρη λάσπη. Πρόκειται για τον ονομαζόμενο «κατσίγαρο» ή «μούργα». Ο κατσίγαρος είναι απόβλητο ελαιοτριβείων. Είναι ένα υγρό μίγμα νερού με ελαιόλαδο και υπολείμματα ελιάς, είναι φυτοτοξικό πράγμα που σημαίνει ότι «νεκρώνει» καλλιέργειες αν τύχει και πέσει σε αυτές, προκαλεί υποβάθμιση των εδαφών έχει έντονη δυσοσμία, όξινο pH, υψηλό οργανικό φορτίο και πολλά στερεά. Σαν μέτρο σύγκρισης, ένα κυβικό μέτρο κατσίγαρου ισοδυναμεί με περίπου 150 κυβικά μέτρα αστικών αποβλήτων.
Το μόνο ελαιοτριβείο που λειτουργεί στην περιοχή είναι αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τυρνάβου Αγιάς στον Ευαγγελισμό.
Ο δεύτερος αγωγός εκβάλει από τη βάση της απότομης αριστερής όχθης μερικές δεκάδες μέτρα κατάντη του πρώτου. Ο αγωγός είναι πλαστικός και μεταφέρει στο χείμαρρο απόβλητα τυροκομείου ή τυροκομείων (τυρόγαλο). Το τυρόγαλο κατά τόπους είναι αναμεμιγμένο με κατσίγαρο. Σε έρευνά μας γύρω από το χώρο, υπέπεσε στην αντίληψή μας φρεάτιο από σκυρόδεμα, πιθανά για τον έλεγχο και τον εξαερισμό του αγωγού. Δεν ξέρουμε με ποιο από τα δύο τυροκομεία της περιοχής συνδέεται ο αγωγός – χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εξυπηρετεί περισσότερα του ενός. Για να προλάβουμε όσους ίσως μιλήσουν για νόμιμο αγωγό ο οποίος παροχετεύει επεξεργασμένα λύματα, υπάρχουν εικόνες οι οποίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας περί του αντιθέτου.
Στην περιοχή λειτουργούν δύο τυροκομεία: του Νίκζα και τα Τέμπη, ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τυρνάβου, Αγίας (και αυτό, όπως και το ελαιοτριβείο). Στο ένα από τα δύο (αυτό της Ένωσης) εντοπίσαμε αγωγό ο οποίος φαίνεται να συνδέεται με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και να απομακρύνεται από το τυροκομείο προς την κατεύθυνση του Πηνειού.
Είναι φανερό πλέον ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες τής περιοχής δρουν προκλητικά ανεξέλεγκτοι. Θέλοντας να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για την υγεία τη δική μας και την ποιότητα της ζωής μας. Περιμέναμε από την ΕΑΣ να λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια και να σέβεται τη γη και το νερό. Ξεχνούν άραγε οι υπεύθυνοι της Ένωσης ότι από αυτή τη γη και από αυτά τα νερά ζουν τα μέλη της, οι αγρότες; Δεν γνωρίζουν ότι οι πρώτοι που θα πληρώσουν – και μάλιστα ακριβά – τις συνέπειες τέτοιων πρακτικών θα είναι οι αγρότες; Αν το γνωρίζουν, πώς θα απολογηθούν αύριο σε αυτούς;
Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ να κοιμάται ήσυχος. Δεν θα ανεχτούμε παράνομες τακτικές από όποιον κι αν προέρχονται. Θα είμαστε περισσότερο από αυστηροί για όσους υιοθετούν εγκληματικές πρακτικές για λίγα ευρώ παραπάνω. Τονίζουμε ότι λύσεις υπάρχουν. Υπενθυμίζουμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε όλες τις κρατικές δομές που έχουν την ευθύνη των ελέγχων και αδειοδοτήσεων ότι έχουν υποχρέωση να λύνουν προβλήματα και να καταστέλλουν παρανομίες. Καλές οι συσκέψεις αλλά όταν το πρόβλημα χρονίζει και φτάνει στο «δεν πάει άλλο» χρειάζονται λύσεις!
Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να επανέλθουμε σε δύο θέματα:
1. Από τη στιγμή που η Νομαρχία γνωρίζει ότι κάποιες βιομηχανικές μονάδες είναι «εθισμένες» στη ρύπανση, γιατί δεν υιοθετεί την τακτική των συνεχών ελέγχων; Αφού γνωρίζει ότι μόλις τα κλιμάκια περνούν την έξοδο της μονάδας, η ρύπανση ξεκινά από την αρχή. Μήπως αν «έκλεινε» προσωρινά μια ρυπαρή επιχείρηση, έλυνε κάποιο πρόβλημα;
2. Επανερχόμαστε σε παλιότερες ερωτήσεις μας προς τη Νομαρχιακή Αρχή και περιμένουμε απάντηση: Πόσους ελέγχους έκανε την τελευταία τριετία η διεύθυνση Περιβάλλοντος, πόσα πρόστιμα και σε ποιους τα επέβαλε και πόσα από αυτά πληρώθηκαν. Γιατί δεν δημοσιοποιούν αυτά τα στοιχεία; Φοβούνται κάτι; Έχουν τίποτα να κρύψουν;
Τέλος, πληροφορούμε τους φίλους μας ότι σήμερα Πέμπτη και ώρα 8.30, στο Φρούριο, θα έχουμε την πρώτη μας ανοιχτή σε όλους γενική συνέλευση. Καλούμε συμπολίτες και φίλους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: