Κυριακή

Πολεμικη Ατμοσφαιρα στο Αιγαιο!!!Νεα Προκληση των Τουρκων!!!


Πετρελαϊκή έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, διενεργεί το νορβηγικό πλοίο "Μάλενε Όστερβολντ" τουρκικών συμφερόντων, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.Παραβιασθηκε η Ελληνικη Κυριαρχια με τροπο προκλητικο.

Το πλοίο συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα "Γκεντίζ", ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μεταξύ των δύο πολεμικών πλοίων έχουν ανταλλαγεί διακοινώσεις που αφορούν την κυριότητα της περιοχής.

Υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των πληρωμάτων των δυο σκαφών, στη διεθνή ραδιοσυχνότητα που επικοινωνούν τα πλοία.

Το πλοίο, που έχει μισθωθεί απο τουρκική εταιρία, πραγματοποιούσε πετρελαϊκή έρευνα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το πλοίο παραμένει στο θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά του Καστελόριζου και είχε εισέλθει στην περιοχή από την Παρασκευή.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από χθες (Παρασκευή) σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβη και τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών.

Το Σάββατο το μεσημέρι η υπουργός των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε, με τον Νορβηγό ομόλογό της.

αράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο

Για μια ακόμα πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή έρευνες από σκάφος τουρκικών συμφερόντων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος εκτιμώντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη παρανομία της Τουρκίας προσέλαβε τη μορφή της επίμονης άρνησης προς συμμόρφωση και των επικίνδυνων παιχνιδιών τακτικής». Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία».

Υποστήριξε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών «βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα» ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλειψε ακόμη και να εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή «μαύρη επέτειο» της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο,

Για την επέτειο αυτή, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εύγλωττο παράδειγμα του, χωρίς ντροπή εορτασμού, από τους Τούρκους στρατοκράτες, της παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και της δολοφονία των συμπατριωτών μας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας για την τουρκική καθαρότητα που προέκυψε από τη γενοκτονία και τις διώξεις των Ελλήνων και των Αρμενίων στην Τουρκία: «Η μόνη απάντηση στην κατάσταση αυτή είναι η επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου. Για αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει με έμπρακτο τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου Δ.Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού με απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: