Σάββατο

Κανάλια, πολιτική και... πολιτικοί

Κανάλια, πολιτική και... πολιτικοί

Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΙΟΜ καταγράφει τις κομματικές προτιμήσεις των διαύλων και τις αδυναμίες τους σε πρόσωπα
7/11/2008

Στην τηλεοπτική λογική «σέρνονται» κόμματα και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, καθώς η Τηλεόραση επιλέγει να τους συνδέσει με ό,τι αυτή κρίνει πιο «εντυπωσιακό»: ακόμη και αν κάνουν χιλιάδες άλλα πράγματα, πολιτικοί και κόμματα, τα κανάλια εμμένουν να τους συνδέουν στα δελτία ειδήσεων με τα πιο «πιασάρικα» θέματα, όπως η Οικονομία, τα εσωτερικά ζητήματα και φυσικά με τη σκληρή καθημερινότητα του Ελληνα.

Αυτή είναι η διαπίστωση έρευνας την οποία διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπλ. καθηγητή Γ. Πλειό σε συνεργασία με το ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων)με θέμα «παρακολούθηση του βαθμού και τρόπου προβολής των κομμάτων και προσώπων από τα δελτία της τηλεόρασης».

Σύμφωνα με την έρευνα, η προβολή της κυβέρνησης συνδέεται κατά 91% με εσωτερικά θέματα, ενώ της ΝΔ κατά 96%. Αντίστοιχα, η προβολή της κυβέρνησης συνδέεται με διμερή θέματα της Ελλάδας με άλλες χώρες μόνο στο 9% των ειδήσεων, ενώ του κυβερνώντος κόμματος στο 4%.

Ποσοστά παρόμοια με αυτά της ΝΔ καταγράφονται και για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, πιθανόν σχετίζεται με την επικέντρωση των ειδήσεων στις εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικού εξωτερικού γεγονότος κατά την περίοδο της έρευνας.

Τα κανάλια πάντως αποενοχοποιούνται έως έναν βαθμό από την έρευνα, ότι δήθεν όπως τα κατηγορούν, αλληθωρίζουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνονται να κατανέμουν σχεδόν ακριβοδίκαια τον χρόνο τους σε ΝΔ - κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, δεν πράττουν ωστόσο τα ίδια για τα πρόσωπα, τα οποία άλλοτε αναδεικνύουν ως «λαμπερά» και άλλοτε παραγκωνίζουν ως μη τηλεοπτικά.

Μάλιστα, μεταξύ των 20 περισσότερο προβεβλημένων πολιτικών στις ειδήσεις, τα μισά και πλέον πρόσωπα προέρχονται από την κυβέρνηση - ΝΔ, 25% και πλέον από το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα, ένα από κάθε ένα από τα τρία μικρότερα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα, το Mega δείχνει να κρατά σχεδόν ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ ο ΑΝΤ1 αρέσκεται περισσότερο στην παρουσίαση θεμάτων από τη ΝΔ, όπως άλλωστε πράττει και το Αlter.

Οι αρχηγοί
Σύμφωνα με την έρευνα, σε επίπεδο αρχηγών προβάλλεται περισσότερο ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή, όπως και ο Αλ. Αλαβάνος έναντι της Αλ. Παπαρήγα, ενώ αξιοσημείωτη παρουσία καταγράφει ο Γ. Καρατζαφέρης, η οποία είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη της γ.γ. του ΚΚΕ.

Τα στελέχη της κυβέρνησης - ΝΔ (μαζί με τον πρωθυπουργό) αποσπούν το 47,80% του συνολικού αριθμού εμφάνισης πολιτικών στελεχών στο ρεπορτάζ, ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 36,70%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα (συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών τους) αποσπούν το 84,50 % όλων των εμφανίσεων πολιτικών προσώπων, ενώ στα άλλα τρία κόμματα της Βουλής (συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών τους) ανήκει το 14,40%.

Στον Συνασπισμό ανήκει το 7,0% όλων των εμφανίσεων πολιτικών προσώπων, ενώ στο ΚΚΕ το 3,7% (συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών τους).

Μικρή υπεροχή σε αυτή την κατηγορία μέτρησης έχει ο «δεξιός πόλος» (ΝΔ, ΛΑΟΣ) έναντι του «αριστερού» (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ). Στον «δεξιό πόλο» ανήκει το 50,9% όλων των εμφανίσεων πολιτικών προσώπων, ενώ στον «αριστερό» το 47,40%.

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
chaimada@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: