Σάββατο

4,8% μπροστά η Ντόρα στον πρώτο γύρο- δημοσκόπηση Focus για newstime.gr

Νέα δεδομένα στη μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία φέρνει η νέα δημοσκόπηση της Focus, η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για το newstime.gr. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να είναι μπροστά στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, με 41,5% έναντι 36,7% του Αντώνη Σαμαρά (διαφορά 4,8%). Στον δεύτερο γύρο, η αναμέτρηση μετατρέπεται σε ντέρμπι, καθώς η κυρία Μπακογιάννη διατηρεί ισχνό προβάδισμα, 44,5% έναντι 42,9% (διαφορά 1,6%). Τα ευρήματα αυτά της Focus, αν επαληθευτούν στην κάλπη, θα συνιστούν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Νέα Δημοκρατία, ενώ έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με άλλες πρόσφατες μετρήσεις.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ- ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ

Στο ερώτημα "εσείς ποιόν θα ψηφίσετε για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;", το 41,5% του συνόλου των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2009 απαντά την Ντόρα Μπακογιάννη, το 36,7% τον Αντώνη Σαμαρά, και το 10,2% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ ένα 11,5% απάντησε "Δεν ξέρω/δεν απαντώ".


Είναι ενδιαφέρον πως από όσους δηλώνουν ότι "είναι πιθανόν" να πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους κλείνει κατά πολύ, στις 2 μονάδες (41,9% Μπακογιάννη, 39,9% Σαμαράς).

Αντίθετα, όσοι εκ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση "να πάνε σίγουρα" να ψηφίσουν, λένε πως θα ψηφίσουν την κυρία Μπακογιάννη σε ποσοστό 45,4% ενώ τον κύριο Σαμαρά σε ποσοστό 38,4% (διαφορά 7%). Αν επαληθευτούν τα ευρήματα αυτά, αυτό ίσως να σημαίνει πως σε αντίθεση με μετρήσεις στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο "σκληρός πυρήνας" της κομματικής βάσης στηρίζει πια Ντόρα.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Στο ερώτημα "Την δεύτερη Κυριακή (Σάββατο), μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά ποιόν θα ψηφίσετε για αρχηγό της ΝΔ;" οι απαντήσεις δείχνουν πως η αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. 44,5% λαμβάνει η κυρία Μπακογιάννη, 42,9% ο κύριος Σαμαράς (διαφορά μόλις 1,6%). 12,6% των ερωτηθέντων απάντησε "Δεν ξέρω/δεν απαντώ".

ΚΛΕΙΔΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το ύψος της συμμετοχής των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας σε αυτήν την πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαδικασία αναμένεται να συγκαθορίσει το αποτέλεσμα. Θα είναι 250 χιλιάδες οι ψηφοφόροι; Θα είναι 500 χιλιάδες; Θα είναι ακόμα και ένα εκατομμύριο; Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά. Στην σχετική ερώτηση της Focus, "εσείς προσωπικά θα πάτε να ψηφίσετε ή όχι;", έχει ενδιαφέρον ότι το 56,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 απαντούν "θα πάω σίγουρα" ενώ και το 14,2%" απαντά "μάλλον θα πάω". Αθροίζοντας τις δύο αυτές απαντήσεις, το 71,1% των ψηφοφόρων δηλώνει πως σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσει την Κυριακή. Έίναι φανερό πως το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, αλλά και οι συνεχείς ανατροπές και τα αντιφατικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα κάνουν πολλούς Νεοδημοκράτες να προσέλθουν τελικά στην κάλπη. Έτσι, δεν φαντάζει πια απίθανο η προσέλευση να ξεπεράσει κατά πολύ κάθε πρόβλεψη που γινόταν τις προηγούμενες εβδομάδες (για 100 ή 200 χιλιάδες ψηφοφόρους) και η συμμετοχή να σπάσει όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνη στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Ταυτότητα της Έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: