Τετάρτη

Μπαχαλο στο ΠΑΣΟΚ!!!

Υπουργοι διαφωνουν με τους γενικούς γραμματείς που του έστειλαν!

Έως και την υποβολή παραίτησης προβεβλημένου υπουργού προκάλεσε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η ακατανόητη (;) εμμονή του πρωθυπουργού να επιβάλει στους υπουργούς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τους γενικούς γραμματείς της αρεσκείας του, και μάλιστα μέσα από μια εντελώς αμφιλεγόμενη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας η περίφημη αξιολόγηση μέσω των... βιογραφικών μεταλλάχτηκε σε επιλογή στελεχών προσκείμενων στο ευρύτερο «σύστημα Γιώργου»!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω υπουργός, μετά την άρνηση του πρωθυπουργικού γραφείου να συζητήσει έστω την αντίδρασή του για τους γενικούς γραμματείς που του επέβαλαν (εδώ ευθύνες αποδίδονται στους Παμπούκη και Αθανασάκη):
= Έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία θέτει την παραίτησή του στη διάθεσή του!
Είναι γεγονός -και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» το είχε εξαρχής επισημάνει- ότι όλη αυτή η ιστορία με την επιλογή των γενικών γραμματέων κατέληξε σε ένα πελώριο φιάσκο. Ουδείς όμως ανέμενε ότι θα έφθανε μέχρι και στην υποβολή παραίτησης υπουργού...
Και είναι επίσης γεγονός ότι το φιάσκο είναι διπλό, και πολιτικό αλλά και νομικό, αφού έγκυροι και έμπειροι περί αυτά κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι ο τρόπος επιλογής των γενικών γραμματέων τελικά πάσχει και νομικά-συνταγματικά, κι αν προσβληθεί από κάποιον ενδιαφερόμενο ή θιγόμενο, υπάρχει κίνδυνος να κριθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές του κράτους δικαίου...
Σημειώνεται εν προκειμένω ότι εκτός του υπουργού που υπέβαλε παραίτηση, στην όλη διαδικασία προέκυψαν και άλλα τραγελαφικά και κωμικοτραγικά, όπως:
- Άλλος (η) υπουργός πληροφορήθηκε από την... τηλεόραση τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου του (της), οι οποίοι ήσαν άλλοι από αυτούς που ήθελε για να λειτουργήσει εύρυθμα το υπουργείο και να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του στοιχειωδώς!
- Σε άλλον υπουργό άλλα υποσχέθηκε ο «αντ' αυτού» Παμπούκης και τελικά άλλον γραμματέα επέλεξε το πρωθυπουργικό γραφείο!
- Άλλος (η) δύο φορές «επέστρεψε» τους δύο γενικούς γραμματείς που του (της) έβαλαν, έχοντας απορρίψει αυτούς που πρότεινε, και διεμήνυσε τη διαφωνία του με επιστολή προς το πρωθυπουργικό γραφείο.
Πέραν όμως του τραγέλαφου με τους γραμματείς, δυσλειτουργίες και τριγμούς προκαλούν και οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών.
Κατ' αρχάς, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ξεμπερδέψουν το μπερδεμένο κουβάρι για πολλές αρμοδιότητες που άπτονται περισσοτέρων του ενός υπουργείων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα «μπάχαλο». Και αυτό τους το επισήμανε και το ΣτΕ, στις 32 (!) παρατηρήσεις που έκανε στο σχετικό ΠΔ. Επίσης, ακόμα υπάρχουν υφυπουργοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει αρμοδιότητες από τους υπουργούς, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν! Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχ. Καρχιμάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) Μ. Μπόλαρης...
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο με τον νέο γενικό γραμματέα Αθλητισμού, ο οποίος επειδή δεν έχει οριστεί υφυπουργός Αθλητισμού θα έχει εκ των πραγμάτων μεγάλη δύναμη, αφού στην ουσία θα ασκεί τα καθήκοντα του υφυπουργού. Ο αρμόδιος υπουργός Π. Γερουλάνος δέχεται μεγάλες πιέσεις, αφού οι «ενδιαφερόμενοι» είναι πολλοί και με ισχυρές προσβάσεις, ακόμα και στο περιβάλλον της... μητέρας του πρωθυπουργού!
Αντιδράσεις για Παμπούκη...
Αίφνης ο Γ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στο γραφείο του πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο και ζήτησε να ειδοποιηθούν οι υπουργοί για άτυπο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα.
Και το... σπουδαίο γεγονός που ήθελε να τους ανακοινώσει ήταν ότι στο εξής καθήκοντα... αντ' αυτού θα αναλάβει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν όχι από υπουργούς που κλήθηκαν να τους... καθοδηγήσει ο Παμπούκης (π.χ. τη Λ. Κατσέλη...), αλλά από κυβερνητικά στελέχη τα οποία ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου και θεωρούν ότι τους έβαλε «καπέλο» τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος έχει ψυχρανθεί με τον πρωθυπουργό τελευταία και για άλλους λόγους, που σχετίζονται με τους χειρισμούς σε ζητήματα οικονομίας) και ο Γ. Ραγκούσης...
Έπειτα, με αυτήν τη μεθόδευση προκύπτει και μια... σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του νέου «αντ' αυτού»...
Από την άλλη, είναι γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου λειτουργεί πλέον σαν «αυτοκράτορας», κατά τη χαρακτηριστική τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους. Δεν ακούει κανέναν, αλλά και δεν ακούγεται από κανέναν. Ούτε κιχ, όπως μας έλεγαν στελέχη που έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς κύκλους.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει προξενήσει δυσαρέσκεια και άλλες αντιδράσεις. Αλλά προς το παρόν περιορίζονται, για ευνόητους λόγους, σε συζητήσεις μεταξύ των -πολλών- θιγομένων και δεν έχουν λάβει τη μορφή δημόσιων αντιδράσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική μηχανή πηγαίνει χωρίς κραδασμούς...
Μέσα σε αυτό το κλίμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν είναι άσχετες και οι διαρροές εναντίον υπουργών, που αγγίζουν τα όρια της προβοκάτσιας. Ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αναφέρονται η Λ. Κατσέλη, η Τ. Μπιρμπίλη, ο Α. Λοβέρδος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: