Κυριακή

Συγκινηση για τον Τραυματισμο του Λαρισαιου Πρυτανη Χρ Κιτα

Exarxeia-ereynes

















Ένταση και επεισόδια, μετά την προγραμματισμένη πορεία για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θανατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Υπό κατάληψη βρίσκονται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Νομική και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, ενώ κλειστοί παραμένουν οι γύρω δρόμοι. Το απόγευμα της Κυριακής ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Ομάδες κουκουλοφόρων έχουν προκαλέσει ζημιές σε κεντρικούς δρόμους και έχουν βάλει φωτιές, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν μαζί τους ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 145 προσαγωγές και συλλήψεις. Ένταση και στη Θεσσαλονίκη, με την Εγνατία οδό να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο τραυματίστηκε ο Λαρισαιος πρύτανης Χρήστος Κίτας, o οποίος μεταφέρθηκε στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Η κατασταση της Υγειας του ειναι κρισιμη

Ο Πρύτανης και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.
Και όμως, ο καταξιωμένος ακαδημαϊκός και επιστήμονας, παρόλη την πετυχημένη πορεία του, θεωρεί σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του τη συνεισφορά του στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΠΘ, από τη θέση του ειδικού γραμματέα και του αντιπρόεδρου της διοικούσας επιτροπής της σχολής. «Αυτή η προσφορά μου μετράει περισσότερο από όλα όσα έχω κάνει στη ζωή μου, γιατί αφορά στην πατρίδα μου. Νιώθω περήφανος που έβαλα ένα λιθαράκι στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής».
Εκφράζει τη στενοχώρια του, που το τελευταίο καιρό δεν μπορεί να επισκεφτεί τη Λάρισα τόσο συχνά όσο θα ήθελε, λόγω των εξελίξεων στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά ελπίζει ότι σύντομα θα βρίσκει πιο συχνά ευκαιρίες να έρχεται, για να συναντιέται με τα αδέλφια του που μένουν εδώ.
* Ο κ. Κίττας παράλληλα με τις επιστημονικές του δραστηριότητες, από το 1983 ασχολήθηκε ενεργά και αποτελεσματικά με τη διοίκηση των Ιατρικών Σχολών, αφού υπηρέτησε ως Πρόεδρος της αντίστοιχης Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και οργανωτικός Γραμματέας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Διατελεί Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε αξιόλογη δράση και σε άλλες σημαντικές διοικητικές θέσεις, όπως πρόεδρος του ΚΕΣΥ, αντιπρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Εφορείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την οργάνωση και αναμόρφωση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Στο εργαστήριό του διεξάγεται σημαντική και πρωτοποριακή έρευνα. Έχει δημιουργήσει ειδικές ερευνητικές ομάδες (κυψέλες), οι οποίες βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας. Οι ερευνητικές αυτές ομάδες, με πιο χαρακτηριστική την «Ομάδα Μοριακής Καρκινογένεσης», έχουν αναπτύξει πλούσια δράση στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών διαφόρων ασθενειών και του καρκίνου (όπως μελέτη μεταγωγής σήματος, ρύθμιση κυτταρικού κύκλου, γενωμική σταθερότητα, εμπλοκή ιών, χημειοθεραπευτικές στρατηγικές κ.λπ.). Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή επιβλέπων καθηγητής σε 80 διδακτορικές διατριβές και σε 7 υφηγεσίες.
Δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με αντίστοιχες βιβλιογραφικές αναφορές περί τις 2.000, ιδίως στους τομείς αιματοπαθολογοανατομίας, ογκογένεσης, ανοσολογίας κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: