Κυριακή

Επεισόδια και θλίψη στην Αθήνα

Επεισόδια και θλίψη στην Αθήνα έναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εικόνες από τις συμπλοκές ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς έκαναν το γύρω του κόσμου ενώ στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής (6/12) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του 15χρονου μαθητή. Το κέντρο παραμένει κλειστό.


Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ομαδα 1.000 ατόμων εισέβαλε στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ τραυματισμοί και δεκάδες προσαγωγές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, αυτά τα άτομα έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δρακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μετά από δέκα λεπτά καταλήφθηκε η πρυτανεία και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Χρίστος Κίττας, από χτυπήματα που δέχτηκε από αγνώστους. Ο κ. Κίττας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο για προληπτικούς λόγους.

Νεαροί κατέβασαν την ελληνική σημαία από το πανεπιστήμιο και στη θέση της έβαλαν σημαία με το σήμα των αντιεξουσιαστών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 16 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά είναι ο κ. Κίττας ενώ τραυματίστηκε η Ελένη Κουτσουμπού στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος την οποία επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και ο Γ.Γ Γρηγόρης Τασούλας. Από τους αστυνομικούς σοβαρότερα είναι δυο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τους οποίους άγνωστοι έριξαν κάτω από τη μηχανή, τους έβγαλαν τα κράνη και τους χτύπησαν με λοστούς στο κεφάλι.

Μέχρι στιγμής 146 προσαγωγές έχουν γίνει στο Σύνταγμα με πολλές από αυτές να εξελιχθούν σε συλλήψεις.

Εικοσιδύο καταστήματα υπέστησαν ζημιές όπως και σταθμαρχεία του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα ζημιές προξενήθηκαν σε: 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, 5 στην πλατεία Συντάγματος, 5 στην Πανεπιστημίου και σε 2 στη Σίνα.

Εντωμεταξύ, στη Θεσσαλονίκη σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Εγνατία ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς καθώς σύμφωνα με τις αρχές οι πρώτοι εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών και οι δέυτεροι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Από τα δακρυγόνα η κατάσταση έγινε αποπνικτική ενώ οι διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν σε στενά του κέντρου της συμπρωτεύουσας και η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το ΑΠΘ μέχρι τον Βαρδάρη. Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην πορεία, μόλις ξεκίνησαν τα επεισόδια αποκόπηκε και συνέχισε με δικό του μπλοκ.

Λίγο νωρίτερα στις 11.30 πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του 15χρονου μαθητή στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου στο οποίο παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ανάμεσά τους και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, επι ποδός βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την αποφυγή ανάλογων επεισοδίων που πέρσι συγκλόνισαν τις δυο πόλεις μετά το άκουσμα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για τα επεισόδια

Τα επεισόδια στην Αθήνα απασχόλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία προβάλλουν εικόνες από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το βρετανικό Skynews έχει ως κεντρικό θέμα τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, την κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ κάνει και μια γενική αφορά στα πολιτικά τεκταινόμενα της Ελλάδας και στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και το BBC το οποίο αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα μεγάλη αστυνομική δύναμη που είναι στους δρόμους της πρωτεύουσας για την αποφυγή των περσινών επεισοδίων. Επιπλέον, φιλοξένησε δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος τόνισε πως "όλοι πρέπει να προστατέψουμε την Αθήνα".

Απολογούνται οι 22 συλληφθέντες του "Ρεσάλτο"

Απολογούνται τα 22 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας στο αντιεξουσιαστικό στέκι "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι, ανάμεσά τους και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη.

"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου", δήλωσε ο κ. Νιώτης.

Video από την πορεία

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ της ΝΕΤ για τα επεισόδια

Επεισόδια στην Αθήνα

Κατέβασμα της ελληνικής σημαίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: