Παρασκευή

Προκαλεί ολόκληρη όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ η Τουρκία

theocharousΜόνο με οργή μπορεί να γεμίσει τους Έλληνες η τελευταία πρόκληση της Άγκυρας. Μία προσβολή την επεφύλασσε στην ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους. Η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη από την αίθουσα όπου πραγματοποιείτο συνεδρίαση μεταξύ της Επιτροπής Περιβάλλοντος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το υπουργείο ανάπτυξης και περιβάλλοντος της Τουρκίας στην Αγκυρα.
Τι ήταν όμως αυτό που ανάγκασε την κ. Θεοχάρους να αποχωρήσει από την αίθουσα; Στην συνεδριακή πινακίδα της, που βρισκόταν μπροστά στην θέση της αναγραφόταν ότι ήταν εκπρόσωπος της "ελληνοκυπριακής διοίκησης του νότου" και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου της Κύπριας Ευρωβουλευτού, η κ. Θεοχάρους που συμμετέχει στην επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις και αποκατάσταση του ονόματος καθώς και σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική αντιπροσωπεία απαντώντας στην κ. Θεοχάρους ισχυρίστηκε ότι οι τίτλοι και οι ονομασίες ενός εκάστου των Ευρωβουλευτών είχαν διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκπρόσωπος της Επιτροπής που ήταν παρών διέψευσε την τουρκική αντιπροσωπεία και όπως αποκαλύφθηκε η αναγραφή επί της συνεδριακής πινακίδας, "ελληνοκυπριακή διοίκηση του νότου" ήταν αποτέλεσμα οδηγιών του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Ευρωβουλευτής επικοινώνησε αμέσως με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα Marc Pierini ο οποίος έδωσε ρητές εντολές στον εκπρόσωπο της επιτροπής να αποχωρήσει μαζί με την κ. Θεοχάρους. Απειλήθηκε μάλιστα ακόμη και διακοπή της επίσκεψης της αποστολής εάν η τουρκική κυβέρνηση συνέχιζε να εμφανίζει την κ. Θεοχάρους ως "εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής διοίκησης του νότου".
Η θέση του κ. Pierini ήταν ότι είτε θα γινόταν διόρθωση είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συνέχιζε να συμμετέχει σε άλλες εργασίες της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τουρκική κυβέρνηση καλώντας και τους Ευρωβουλευτές να πράξουν το ίδιο.
Ο Πρόεδρος της αποστολής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Leinen Jo έδωσε πλήρη στήριξη στην Κύπρια Ευρωβουλευτή και συμφώνησε με τις συστάσεις του κ. Pierini.
Στις επόμενες σημερινές συναντήσεις δεν παρουσιάστηκε ανάλογο φαινόμενο με εκείνο στην περίπτωση του υπουργείου περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι το θέμα είχε λάβει διπλωματικές διαστάσεις καθότι ο κ. Pierini διαβίβασε προς την κυρία Θεοχάρους ότι θα επικοινωνούσε με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου, εκτιμάται ότι η τουρκική αυτή κίνηση είναι μεν ενταγμένη στην πάγια τουρκική πολιτική να μην αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά πρόκειται και για ένα πρώτο τεστ αντιδράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, των θεσμών της και των εκπροσώπων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς ενόψει του γεγονότος ότι η Αγκυρα απειλεί ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την προεδρεύουσα χώρα , δηλαδή με την Κυπριακή Δημοκρατία όταν αυτή θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιουλίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: