Σάββατο


Το ελληνικό κράτος μπορεί να δημιουργεί αντικίνητρα για επενδύσεις, να βλέπει τον επιχειρηματία σαν κοινό εγκληματία που οφείλει τα πάντα στο κράτος, αλλά ο κρατισμός και ο αυταρχισμός του ελληνικού κράτους έχουν όρια. Στο θέμα της εγκληματικότητας τα πράγματα αλλάζουν. Η εγκληματικότητα, μαζί με την διαφθορά, είναι οι μόνες δραστηριότητες που το ελληνικό κράτος ενθαρρύνει και ενεργά πριμοδοτεί.

Ας μην ξεχνάμε μια άλλη προ διετίας απεργία πείνας που αυτή την φορά είχε γίνει στις φυλακές. Η τότε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, υπέκυψε στον εκβιασμό. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, υπουργός Δικαιοσύνης τότε, θα παραδοθεί στους εγκληματίες άνευ όρων.

Μια υποσημείωση εδώ. Δεν θέλω να σας μείνει η εντύπωση ότι ο κ. Χατζήγακης είναι ένα απλό ανδρείκελο. Κατά περιπτώσεις έχει δείξει ότι έχει αρχές και αξίες. Αξίες όπως αυτές του ρουσφετιού, που για παράδειγμα βοήθησαν την υπό εποπτεία του “Αγρογή” να αυξήσει τους υπαλλήλους της από 73 σε 269, διορίζοντας μεταξύ άλλων, τον οδηγό του, την κουμπάρα του, την κόρη της ιδιαιτέρας γραμματέως του και ένα κομματάρχη του.

Όταν ο κ. Χατζηγάκης στα πλαίσια της επανίδρυσης του κράτους δεν διόριζε δεξιά και αριστερά, υπέκυπτε σε εκβιασμούς συντεχνιών - αυτή είναι η δεύτερη πιο προσφιλής δραστηριότητα της ελληνικής πολιτικής τάξης μετά από το ρουσφέτι. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της χρεοκοπίας μας, ο κ. Χατζηγάκης θα δωρίσει σε αγρότες που εκβιάζουν 500 εκατομμύρια ευρώ. Δανεικά βεβαίως. (Είμαι σίγουρος ότι σήμερα οι ίδιοι αγρότες θα αναρωτιούνται που πήγαν τα λεφτά, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες)

Αλλά πρότερα, πριν ακόμα υποκύψει σε αγρότες, ο κ. Χατζηγάκης θα υποκύψει σε κοινούς εγκληματίες. Μεταξύ άλλων θα τους δώσει - Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή, - Καταργείται το καθεστώς της αθροιστικής μέτρησης των πειθαρχικών ποινών και καθιερώνεται η συγχώνευσή τους, - Αυξάνεται κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων (από 5 σε 6 μέρες και από 8 σε 9, ανά δίμηνο), ενώ εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους κατάδικους και για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών, - Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του 1/5 της ποινής και η κράτηση να έχει διαρκέσει τρεις μήνες.

Βέβαια δεν θέλω να συνδέσω την σημερινή κατάσταση αποκλειστικά με τον κ. Χατζηγάκη. Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας ήταν εθνικός στόχος. Πρωτοπόρο όπως πάντα το ΠΑΣΟΚ που θεσμοθέτησε μέτρα όπως οι άδειες και την ψήφο για τους εγκληματίες. Και φυσικά η αριστερά που πάντα έδειχνε το δρόμο μπροστά. Έτσι ο κ. Αλαβάνος θα πει για τα παραπάνω μέτρα που πήρε ο κ. Χατζηγάκης ότι “παρότι οι προτάσεις του κινούνται σε κατεύθυνση θετική, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες.”

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης η τιμωρία του εγκλήματος θα γίνει ταμπού. Μπορεί χρόνο με τον χρόνο ως χώρα και ως πολίτες να γινόμασταν πιο πλούσιοι αλλά το έγκλημα θα αρχίζει από την δεκαετία του 90 να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Βέβαια δεν επιτρέπεται να πούμε ότι η αύξηση του εγκλήματος συνδέεται με την ανοχή που δείχνουμε στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς επίσης και με την αύξηση της λαθρομετανάστευσης. Η πολιτική ορθότητα κυριαρχεί και στο βωμό της θυσιάζονται τα πάντα, όπως η αλήθεια και η δημόσια ασφάλεια.

Ενώ θα αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη για νέες φυλακές, ως κράτος θα κάνουμε ότι είναι το δυνατόν για να το αποφύγουμε. Ποια κυβέρνηση θα ήθελε να κατηγορηθεί από την αριστερά ότι αντί για σχολεία χτίζει φυλακές; Έτσι όταν οι συνθήκες στις φυλακές γίνονται απάνθρωπες, οι διοικούντες έχουν μία και μόνο λύση: άδειες από την φυλακή για τους εγκληματίες.

Κάποιος θα έπρεπε να παρατηρήσει ότι ο θεσμός της άδειας μάλλον υποσκάπτει το στόχο για τιμωρία αλλά και το κίνητρο για σωφρονισμό. Αυτή όμως είναι μια αυτονόητη παρατήρηση και όπως είναι γνωστό στην σύγχρονη Ελλάδα αποφεύγουμε πάση θυσία ότι έχει να κάνει με το αυτονόητο.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής μαθαίνουμε:

- “Ελεύθεροι συνεχίζουν να κινούνται σκληροί κακοποιοί, με πρωταγωνιστική συμμετοχή σε υποθέσεις της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας, όπως ένοπλες ληστείες, δολοφονίες ή εμπόριο ναρκωτικών, αν και αρχικά, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνολικά 685 σεσημασμένοι κρατούμενοι δεν έχουν επιστρέψει στη φυλακή ύστερα από ολιγοήμερες άδειες που τους χορηγήθηκαν, όπως προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα. Από τους 685... «νομίμως» αποδράσαντες, οι 400, δηλαδή ποσοστό 60%, είναι Αλβανοί κακοποιοί που είτε έχουν διαφύγει στη χώρα τους ή σε άλλες χώρες είτε παραμένουν και «επαναδραστηριοποιούνται» στην Ελλάδα.”

- “ Στις 23 Φεβρουαρίου πέρυσι, συνελήφθη στην Aνω Πόλη Θεσσαλονίκης Αλβανός για κατοχή ενός κιλού ηρωίνης. Hταν κρατούμενος των φυλακών Γρεβενών για ναρκωτικά και παραβίασε 9ήμερη άδεια που του χορηγήθηκε στις 6 Ιανουαρίου.”

- “. Στις 12 του ίδιου μήνα συνελήφθη στου Ζωγράφου 24χρονος Αλβανός κατηγορούμενος για ένοπλες ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Είχε αποφυλακιστεί με όρους τον Απρίλιο του 2009 από τις φυλακές Διαβατών όπου εκρατείτο εκτίοντας ποινή φυλάκισης 7 ετών για κλοπές και ληστείες. Τέσσερις μέρες αργότερα, συνελήφθη στον Βύρωνα.”

- “Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας υποστηρίζουν ότι ορισμένα εγκλήματα που δεν εξιχνιάζονται είναι πιθανό να τελούνται από τροφίμους φυλακών κατά τη διάρκεια των αδειών τους.”

- “Αλβανοί κακοποιοί (συνελήφθησαν τον Ιούλιο) που διέπραξαν 26 ένοπλες ληστείες σε σούπερ μάρκετ της Αττικής, με λεία 1.250.000 ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στη φυλακή οδηγήθηκε ένα μόνο μέλος της σπείρας κι αυτό διότι εις βάρος του εκκρεμούσε παλαιότερο ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία.”

Το σκάνδαλο με τις άδειες από τις φυλακές παραμένει θαμμένο από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ. Το μέγα σκάνδαλο ανοχής του εγκλήματος ακόμα δεν εντυπωσιάζει ούτε την πολιτική τάξη ούτε και τα ΜΜΕ.
Ίσως γιατί τα κυρίως θύματα δεν είναι ούτε οργανωμένες συντεχνίες, ούτε οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκιδες, ούτε λαθρομετανάστες.
Είναι απλοί, καθημερινοί Έλληνες, όπως οι δύο αστυνομικοί της ομάδας Δίας, και αυτοί δεν μετράνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: